Hoe verder met mijn Fukien tea

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 17/06/2010 - 20:52
EdwinEeden

Hoe verder met mijn Fukien tea

Hoi allemaal,

Ik heb sinds kort een nieuwe bonsai (Carmona microphylla/fukien tea).
Bijgevoegd heb ik een foto van de bonsai.
Ik heb wat overtollig lange takken weggehaald, maar nu vraag ik me af...
Hoe kan ik mijn boom nu verder vormen?Moet ik meer takken snoeien?Is de onderste tak niet te lang? En tot welke dikte kan ik een tak zonder problemen verwijderen bij deze soort?
Hoop dat iemand mij verder kan helpen...

alvast bedankt!

Edwin

Hoe verder met mijn Fukien tea
do, 17/06/2010 - 21:32
Jacqui-frl

Beste Edwin,
De Carmonabonsai die je hebt gekocht wordt massaal geïmporteerd uit, of Korea, Japan, China, Indonesië enz. Deze boompjes worden in een dergelijk land al enige jaren getraind en voorgevormd, gesnoeid enz. waarna ze worden geëxporteerd als zijnde bonsai. Mijn vraag aan jou is nu, wat je er zelf van verwacht en mee wilt doen. Ik zou als ik jou was eens via google onder Carmona microphylla en dan afbeeldingen gaan kijken. En dan zou ik eens gaan kijken bij de vormen en stijlen van bonsaiboompjes. Waarschijnlijk zijn dan vragen als: Moet ik meer takken snoeien?, overbodig.
Alvast succes!
Groetjes,
Jacqui

do, 17/06/2010 - 21:44
EdwinEeden

Bedankt voor je snelle reactie!

De stijl die ik in gedachten had is literati.
Ik weet nu alleen niet zo goed of de wat dikkere takken zonder problemen kan weg snoeien of dat dit een te grote aanslag op de gezondheid van de boom is. Ik vind op een hoop sites dat deze boom nogal gevoelig is. de meeste takken zijn toch een paar mm dik...

groetjes,

Edwin

vr, 18/06/2010 - 11:54
Jacqui-frl

Beste Edwin,
Om mijn antwoord zo subtiel mogelijk te geven (niet al te direct te zijn, want daar leer je niet van) heb ik het vorige antwoord gegeven. Je vraag is nu of je nog meer takken kunt snoeien.
Wil je uberhaupt nog iets overhouden om tot een bonsai te vormen (een soort die zowiezo al een langzaamgroeier is en kwetsbaar), dan adviseer ik toch echt om dit niet te doen! Wat je wel kunt proberen is de onderste tak de bedraden en licht naar beneden te buigen, maar let wel de Carmona is kwetsbaar en je hebt gemakkelijk kant op breuk. Bij de literatie-stijl zou ik hem weghalen, maar omdat je kortgeleden zo sterk hebt gesnoeid, ben ik bang dat ie het niet overleefd. Wacht rustig af of er nog meer bladgroei komt en hij aan de achterzijde nog uitlopers krijgt die tot een nieuwe tak kunnen uitgroeien!
Succes.
Groetjes,
Jacqui

Onderwerp gesloten