Lidcactus stekken

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 12/06/2004 - 01:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Lidcactus stekken

Ik heb een oude lidcactus waar een tak afgebroken is. Ik wil graag weten of ik die kan behouden en zo ja hoe. Weer in de grond zetten om te laten wortelen? Of eerst een tijdje te drogen leggen? Alvast bedankt voor jullie antwoord(en).
Ron.

za, 12/06/2004 - 02:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik zou die stek zeker goed laten drogen hem bepoederen met van dat stekpoeder op basis van Rhizopon en hem oppotten in een
mengel van een beetje potgrond en bimskies.Ik zou pas na enkele
weken wat vocht toedienen.Ik heb al talrijke stekjes, ja zelfs
blaadjes van vetplantjes in zuivere bimskies laten bewortelen.
Na enkele maanden pot je dan op in de voor die lidcactus geschikte
mengeling die dan meer potgrond zal bevatten dan in het mengel
voor de andere cactussn

za, 12/06/2004 - 10:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb er eigenlijk mijn twijfels bij als een oude (en dus sterk verhoutte) tak nog zal wortelen. Ik zou de jongere leden van die tak apart bewortelen.
Pieter

zo, 13/06/2004 - 21:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het is een groot verschil of een (verhoute) tak uit zich zelf is uitgebroken of dat het door stoten ertegen is gebeurd.

Verhout of nog groen, een mooie plant zal het niet worden omdat de stengel zo gevorkt is. Daarnaast zal het niet op water gaan bewortelen. Meteen in de grond poten wil ook niet lukken omdat het a. te lang duurt en de stengel te ver verdroogt en doodgaat. En b. het deel in de grond zal gaan rotten en begin je weer van voren af aan.
De suggestie om een stekpoeder te gebruiken vraagt ook om problemen. Deze hormoonpoeder schijnt eerder het tegendeel te bewerkstelligen: juist niet meer groeien.

Pluk van deze tak de eerste 2 groene delen van de uiteinden los. (trekkend-draaien dan ontstaat er een nerfpuntje bloot aan het tweede lid) Verzamel ze allemaal in een pot in een mengsel van aarde, turf en perliet. De verhouding van dit mengsel is bijna een derde van elk materiaal. Maar veel minder perliet. Als je een bal kan maken met je handen en het mengsel valt net niet tekruimelig uitelkaar dan is het bruikbaar.
Omdat een lidcactus nog altijd een epifiet is, zul je je verbazen hoeveel water je elke dag moet geven. Je zult ook merken dat na 20 dagen de eerste worteltjes uit het substraat tevoorschijn ziet komen.
De eerste dagen zie je de duoblaadjes verdrogen. Dunner en de nerf duidelijk te zien. Bleker groen kan het ook worden. Maar DOORZETTEN. Na enige tijd krijgt het zijn oorspronkelijke kleur en dikte weer terug. Hierna gaan ze groeien. En vergeet niet, je hebt nu een verzameling losse plantjes.

Spontaan uitbreken van takken komt ook wel eens voor. Soms zijn ze te lang en te zwaar geworden. Soms is er een virusziekte ingeslopen. Dan blijkt dat deel waar het aan de plant vastzat zacht en broos geworden te zijn. Het is beter om de hele plant te ruimen en dat is wel eens moeilijk na 30 jaar verzorgen.
Maar alle uitgebroken takken vaak een kinderpols dik kun je op dezelfde wijze behandelen als boven beschreven.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag