wit geworden zaaisel

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 21/05/2004 - 15:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

wit geworden zaaisel

Ik heb verschillende soorten cactussen gezaaid die staan sinds kort buiten in een groot kweekhuisje, maar nu worden sommige wit
waarna ze verdwijnen. Het verschilt per soort en per bak hoeveel er wit worden en ook niet alles wordt wit het lijkt me geen schimmel maar de kleur trekt gewoon ineens weg. de temperatuur kan wel erg oplopen in het huisje maar ik lucht het elke dag. Zou het verbranding kunnen zijn? Ik besproei ze 2 keer per dag omdat ze anders teveel uitdrogen. Ik hoop dat je me kunt helpen alvast bedankt , Virginia

vr, 21/05/2004 - 16:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,
Ik vermoed smeul (damping off). Dat is een ziekte veroorzaakt door de Pythium schimmel, een oomyceet en het is te bestrijden met een product op basis van Fosetyl-Al. De grond lichtjes laten uitdrogen kan tijdelijk het proces vertragen in afwachting dat je dat product hebt. Het wordt verkocht als Aliette tegen verdrogen bij coniferen en heide.
Als ze teveel zon krijgen kunnen ze ook wit worden door beschadiging van het fotosyntheseapparaat. In dit geval moet je ze uit het directe zonlicht halen.
Worden ze gewoon wit en blijven ze dan als witte bolletjes over? Of verdwijnen ze na 1 of enkele dagen? In het eerste geval hebben ze teveel licht; in het tweede geval is het smeul.
Pieter

vr, 21/05/2004 - 21:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik denk dat ik het allebei heb want sommige staan al een tijdje wit en andere verdwijnen binnen enkele dagen! Ik denk dat ik ze maar het beste binnen kan zetten dan. Als het aangatast is door licht zijn die zaailingen dan nog te redden of kan ik ze er het beste meteen uithalen? en de voor de helft aangetaste?
bedankt voor je reactie gr virginia

za, 22/05/2004 - 12:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

uw zaaisel is gewoon "verbrand" ttz door te intense zonneinstraling of licht zijn de groene chlorophyll korrels/cellen in de tere plantjes vernietigd. daardoor kunnen ze niet meer verder groeien en sterven ze af ..
Zaaisels worden over het algemeen op een "heldere" plaats opgesteld maar afgeschermd van te veel licht en zeker van volle zoninstraling
HTH

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag