geleiden langs pergola

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 25/05/2004 - 15:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

geleiden langs pergola

hallo. ik heb twee clematissen geplant tegen mijn pergola aan. aan elke kant van de paal 1. het zijn een montana en een alpina. ze staan in de volle zon en ik heb bij de wortels m.b.v oude potscherven schaduw gecreerd. ik heb nu al drie keer een touwtje om de paal heen geknoopt om de planten te ondersteunen. op dit moment lijken ze niet echt hard te groeien. doe ik het zo goed of moet ik nog op andere dingen letten. hoe hard groeien deze soorten en klopt het dat ik ze in het voorjaar tot 30 cm boven de grond moet afsnoeien? alvast bedankt.

di, 25/05/2004 - 18:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

neen, montana en alpina clematissen hoeven niet gesnoeid te worden behalve bij oudere planten om te verjongen en om de plant in model te houden, als je wil snoeien dan direct na de bloei en niet meer na einde juni, zwakke en dode stengels kan je dan opruimen, volgende lente komen de bloemen op het hout dat deze zomer bijgegroeid is; tot op 30 cm snoeien wordt gedaan bij laatbloeiende clematissen van de jackmanii , viticella en texensis groep.Montana kunnen meer dan 15 m worden,maar na planten duurt het wel eenmaandje of zo voor de plant echt begint te groeien, genoeg en regelmatig water geven.

vr, 28/05/2004 - 14:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een Montana heeft reuzengroeikracht, ik heb een die een oude conifeer van zes meter hoog volledig overgroeid heeft. Dat heeft een paar jaar geduurd, maar dit voorjaar was de Conifeer helemaal zacht rose.
Ik ben bang dat je straks niet veel aan een paar touwtjes hebt.
Touw vergaat, is mijn ervaring. Misschien is het beter om van dat handige bindmateriaal wat niet zo snel vergaat te kopen waarmee je ze kunt vast zetten .

De Alpina bloeit ook in het voorjaar en is wat bescheidener van groei, wordt ongeveer drie meter.
Veel succes.

vr, 03/09/2004 - 13:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik heb dit bericht oorspronkelijk geplaatst en ik ga nu verhuizen. ik wil mijn clematissen meenemen. ze groeien prima en de montana heeft inderdaad reuzegroeikracht! is het een kwestie van uitgraven en opnieuw planten of komt er nog meer bij kijken... moeten ze bijvoorbeeld gesnoeid worden? ik ga eind sept. verhuizen. alvast bedankt.

vr, 03/09/2004 - 14:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

het best is de clematisinfo-icon verplanten als hij in rust is dus ongeveer eind jan. februari, dit zal niet gaan waarschijnlijk; in elk geval zorgen dat de wortels niet beschadigd geraken, het wortelgestel zoveel mogelijk intact laten.Terugsnoeien tot een paar sterke knoppen.Plaats de plant+grond op een jute zak oid. niet aan de stam van de plant trekken om beschadiging te voorkomen zo transporteren, op de nieuwe plaats een beetje dieper planten en voldoende water geven en hopen dat ie het redt.SUCCES

Onderwerp gesloten