blaadjes bamboe

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 05/02/2009 - 19:41
zjuulke

blaadjes bamboe

Heeft iemand ervaring bij deze koude met bamboe?
Bij mij zijn de blaadjes namelijk bijna allemaal verdroogd...
De stammen lijken mij nog ok!

do, 05/02/2009 - 20:00
Morty

Dit is een normaal verschijnsel, er valt altijd wel blad en sterft ook altijd wel blad af. ook kleinere stengels en scheuten kunnen invriezen.
Als u een redelijk winterharde bamboe heeft (waar ik vanuit ga), en op de juiste plek is geplaatst, die in volle grond staat en niet te nat zal hij vrijwel zeker gewoon weer terugkomen. Heeft de bamboe nog normaal 'fris' blad aan de stengels zitten?

Een bamboe moet ook in de winter veel water hebben, maar niet als de grond aan het invriezen is, dan kunnen de wortelstokken beschadigen.

wat voor bamboe is het eigenlijk?

do, 05/02/2009 - 22:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bij bamboes kun je 3 stadia van vorstschade onderscheiden. Bij toenemende vorst, raken bij gevoelige soorten als eerste de bladeren beschadigd (bijvoorbeeld door uitdroging onder invloed van wind en vorst). Als de halmen onbeschadigd zijn, ontwikkelen ze in mei of juni afhankelijk van de soort weer nieuw blad. Bij strenge vorst kunnen ook de halmen bevriezen en afsterven. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij een bamboekwekerij in Steenwijkerwold, waar het enkele jaren geleden in maart onverwachts 22° vroor. Ook dan is er nog niets onherroepelijks aan de hand, want de plant kan vanuit het ondergrondse rhizoom weer nieuwe halmen ontwikkelen.
Bij mijn privé bamboecollectie hebben de afgelopen vorstperiode Phyllostachysinfo-icon nigra, Chusquea couleou en Chimonobambusa tumidinoda, bladschade opgelopen. Omdat het hier niet kouder was dan -11 °C zijn de meeste aangeplante soorten schadevrij gebleven.

zo, 08/02/2009 - 13:54
zjuulke

ik heb verschillende soorten maar allemaal nog jong (2 jaar in volle grond)
Fargesiainfo-icon “Rufa”
Phyllostachysinfo-icon aureosulcata “Spectabilis”
Phyllostachys aureosulcata “Aureocaulis”
Phyllostachys bissetii
Phyllostachys sp. Shanghai 3
Pseudosasainfo-icon japonica
Sasaella masamuneana “Albo-striata”
Phyllostachys Vivax 'Huanwenzhu Inversa'
Phyllostachys-Decora

... dat is 't zo een beetje...

zo, 08/02/2009 - 18:26
Morty

nogmaals denk ik niet dat het een probleem zal zijn hoor zelf heb ik zaailingen van de Fargesiainfo-icon Nitida staan die zijn net aan 1 meter hoog en ook niet breed, hier is ook veel blad verdort etc. die komen volgens mij echt wel weer terug

ma, 09/02/2009 - 14:27
cewepa

Wij hebben eind vorig jaar enkele bamboe's geplant.
Jammer genoeg kregen die behoorlijk wat vorst te verwerken.
Kan dit kwaad?

ma, 02/03/2009 - 20:49
Tum

Halllo
Wij hebben 2 bamboe's die al 10 jaar bij ons in de tuin staan. altijd mooie bomen geweest maar door deze vorst erg dor en bruin geworden.
Mijn vraag is dan ook of ik de dorre takken moet afknippen of gewoon laten staan en wachten op het voorjaar?
Kan iemand mij hierbij helpen?
Groet Tum

ma, 02/03/2009 - 20:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

De stammen kunnen altijd nog uitlopen. Wacht dus nog even met afzagen. Na mei krijg je daar een goed beeld van. En anders zul je moeten wachten op nieuwe grondscheuten.

ma, 02/03/2009 - 21:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zolang de halmen nog groen,geel of helderzwart zijn, al naar gelang de bamboesoort, kunnen de twijgen nog weer uitlopen. Bij Phyllostachus wordt dat wel eind mei half juni, al kun je vrij snel waarnemen dat de puntige knopjes groter worden. Na de winter van 1997 waren onze bamboes nog geruime tijd kaal tussen het nieuwe voorjaarsgroen.
De forse bladschade kan ook een goed moment zijn, om oude, lelijke en te dunne halmen weg te snoeien. Een bamboehalm kan zo'n 5-7 jaar oud worden, maar na een aantal jaren wordt de kwaliteit minder. De uitdunning bevordert de nieuwgroei vanuit het rhizoom met krachtiger halmen.

di, 03/03/2009 - 11:03
Tum

bedankt voor de reacties. Ik zal nog wel even wachten met snoeien.

Onderwerp gesloten