cordyline

14 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 17/02/2009 - 10:26
clementia

cordyline

Dit is de tweede winter dat mijn cordyline in de volle grond buitenstaat.
Waarschijnlijk is dit de cordyline australis, maar zeker weten doe ik het niet.
Na het uitpakken zijn er 4 bladerstammen gebroken,waar moet ik ze nu afknippen, bij de bladeren of tot de stam,of de stam ook weghalen?

mvg
clementia

cordyline
di, 17/02/2009 - 21:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Cordyline australis kan op elke hoogte van de stam nieuwe scheuten maken. Als de stammen teveel vorstschade hebben opgelopen, kunnen zich ook aan de voet nieuwe uitlopers ontwikkelen. Ik zou de plant zo nodig alleen wat fatsoeneren en verder maar afwachten.

wo, 18/02/2009 - 09:19
clementia

Bedankt voor je snelle reactie, vind dit een geweldig forum vooral als je in het begin staat om een beetje tropische tuin aan te leggen en dat in ons landje wat je niet weet wat de winters echt gaan doen.
Ondertussen ben ik 4 palmen kwijtgeraakt,maar we houden de moed erin,weer een ervaring rijker.
Zend nog even een foto van een bevroren bladerstam,misschien kun je dan zien of het echt wel een cordyline australis is.
mvg
clementia

cordyline
wo, 18/02/2009 - 19:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Van het geslacht Cordyline bestaan weliswaar meerdere soorten, maar dit is vrijwel zeker C. australis, waarvan talrijke cultivars voorkomen met bruinrood, rose of geelbont blad. Ik sluit niet uit dat sommige hybriden zijn, kruisingen van verschillende soorten. Houdt het hier dus maar op C. australis. Door enkele gespecialiseerde kwekers wordt de laatste jaren ook Cordyline indivisa aangeboden. Deze soort wordt verondersteld nog iets meer vorst te verdragen. De aangeboden planten betreffen doorgaans jonge stamloze zaailingen. Een volwassen indivisa heeft vergeleken met de australis bredere bladeren, die voorzien zijn van parallelverlopende oranjekleurige nerven.

wo, 18/02/2009 - 20:14
kristof p

hoi Draco,

ik heb vorige zomer een kleine Indivisa geplant en heeft geen schade van de kou die we hebben gehad. bijna iedereen is het erover eens dat C. indivisa meer kou aankan dan C. australis MAAR...en nu komt het moeilijke aan de C. indivisa. het is een erg moeilijke plant om in leven te houden. het is zo'n plant die zomaar kan doodgaan nadat hij het schijnbaar al jaren goed deed. een ding staat wel al vast, ze kunnen niet tegen droogte en ook niet tegen nattigheid (verzadigde bodems). extreme temperatuur verschillen (winter/zomer) lijkt ze ook de das om te doen. heb mijn exemplaar dan maar in de schaduw geplant van altijdgroene bomen/struiken en waar het altijd vochtig is maar het water blijft er nooit staan. hopelijk groeit hij uit tot een volwassen plant want dit is wel een erg mooie Cordyline!

dit zijn enkele kleintjes die het schijnbaar goed doen in Normandie (jardin botanique de vauville...goeie 5 uurtjes rijden van mijn huis en een echte aanrader om eens te gaan bezichtigen)...

cordyline
wo, 18/02/2009 - 20:14
kristof p

zijn broertje of zusje die er vlakbij groeit...

cordyline
wo, 18/02/2009 - 20:18
kristof p

in ierland hebben ze het heel erg naar hun zin. dit exemplaar is waarschijnlijk het oudste/grootste in cultivatie buiten hun natuurlijke habitat (Nieuw-Zeeland). Ierland kent dan ook weinig extremen in het klimaat...

cordyline
wo, 18/02/2009 - 22:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Foto's om van te watertanden, Kristof.
Ik heb een paar jonkies die ik voorlopig nog in een pot heb staan. Dat probleem van een plotselinge dood herken ik. Ik wil ze op termijn wel uitplanten hier in de polder, waar een microklimaat voor een gemiddeld hoge luchtvochtigheid zorgt. De bomen zijn hier binnen de kortste keren met een rijke laag (korst)mossen bedekt evenals de bodem.
Wel spijtig dat Cordylines marginaal vorstbestendig zijn, want ik zag vandaag een winterkoopje (-30%) bij een tuincentrum van Life en Garden, een 3,5 m hoge C. australis (bis) met dikke stam en een enorme kroon nu voor € 123. De plant had zonder zichtbare schade vermoedelijk toch wel meer dan 10 graden vorst doorstaan, maar stond wel onder een royale overstek van de entree.

Groet,

Draco

wo, 18/02/2009 - 22:29
kristof p

hoi Draco,

ja hé, ik vind het een zeer mooie plant.
als je veel cordylines wilt zien moet je eens naar die tuin gaan kijken, er staan daar letterlijk duizenden Cordylines (een jungle van cordylines, palmen, eucalyptussen, boomvarens, enz...onwijs mooi. lijkt wel of je ergens in Nieuw-zeeland rondloopt...

Cordylines plant je best uit als ze nog geen stam hebben, niet alleen krijgen ze dan een dikkere stam maar de penwortel van een Cordyline word dikwijls misvormd in een pot wat niet ideaal is als je ze later wil uitplanten. verplanten van Cordylines (uit de volle grond naar een andere plaats)is ook niet aangeraden. ze kunnen daar slecht tegen....

gr
Kristof

wo, 18/02/2009 - 23:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik zal vast een plaatsje voor ze uitzoeken, zodat ze zodra ze weer naar buiten gaan de volle grond in kunnen. Misschien op de plek waar deze winter C. australis 'Zuidland' ter ziele is gegaan. Van Astelia is trouwens ook niets meer over en wie weet wat er nog meer het loodje heeft gelegd. Ik had vorig jaar diverse varens uitgeplant, de Blechnums magellanicum, discolor, fluviatile en Novae Zealandiae; Woodwardia radicans, W. orientalis en Lophosora quadripinnata. Ik ben benieuwd wat daarvan nog over is. Alleen Woodwardia unigemmata en Blechnuminfo-icon chilense lijken de winter goed doorstaan te hebben. Al deze soorten zijn marginaal winterhard (zone 8). Het lijkt me wel een geschikte combinatie varens met daar bovenuit een Cordyline indivisa.

Groet,

Draco

do, 19/02/2009 - 00:11
kristof p

hoi Draco,

er zitten daar wel enkele mooie varens bij. zelf heb ik hier ook de Lophosora quadripinnata en die heeft me deze winter verast door enkele groene bladeren te behouden! staat niet eens erg goed beschut. ik had een Blechnuminfo-icon chilense maar die is vorige zomer zomaar gestorven...van een grote Blechnum magellanicum droom ik al een tijdje maar vind ze niet op stam...:-( erg jammer want vind dat ook een erg mooie soort.

gr
Kristof

do, 19/02/2009 - 23:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik had nog willen reageren, maar mijn tekst verdween spoorloos omdat een bijgevoegde afbeelding iets te groot was. Voortaan 't toch maar eerst even op een apart velletje opschrijven. Maybe next time.

Groet,

Draco

za, 28/02/2009 - 22:52
marc50

Hoi iedereen , bij deze ben ik nieuw aanwezig , beginnend tropisch vanuit Zwevezele ( Wingene )
Ik heb idem een vraag over cordyline australis met een hoogte van 2 meter-stam
1.onder de kroon zijn de bladeren gesplitst en half bruin , de speer ik nog ok , mag ik die bladeren verwijderen - temperatuur was hier min 10 en de stam was beschermd met vliesdoek - bladeren opgebonden

2.Een 15 tal cm vanaf de wortel vertoont de stam scheurtjes , als je erop drukt , vloeit er sap uit , de stam is niet zacht , maar vertoont onder de wonden een roodachtig - wit sap , bloed de stam ?

is er overlevingskans

Groeten

THANKS VOOR UW REACTIE
Dus het verlies van sappen aan de onderkant van de stam kan dus de stam verzieken met als resultaat nieuw uitlopers

Dempsey

za, 28/02/2009 - 22:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Op welke hoogte heb je de temperatuur gemeten? Standaard metereologische meethoogte is 1,50 m. Bij windstille vriesnachten is het vlak boven de grond dan aanzienlijk kouder en zeker als er sneeuw ligt. Dat de speer op 2 m hoogte nog goed is, zegt helaas niets over de doorleefde situatie aan de stambasis. Vooralsnog is het af te wachten of de stam het redt. Zo niet dan zal de plant wellicht weer aan de basis uitlopen met meerdere scheuten. Doorgaans hersteld hij zich dan vrij snel en heb je na enkele jaren een meerstammig exemplaar.
Ik heb dat met Cordylines in kuip al meerdere malen meegemaakt. Vaak levert het interessantere planten op met meerdere stammen van ongelijke hoogte. Zo is de vorige winter mijn driestammige groene Cordyline voor de tweede keer gekortwiekt, nadat deze oorspronkelijk enkelstammig was. Inmiddels heeft deze weer een vijftal scheuten aan de basis gevormd, die de voorbije strenge vorstnachten (-11°C op 1,5m hoogte), beschermd door noppenfolie en een deken, goed hebben doorstaan.

Groet,

Draco

Onderwerp gesloten