Cycas Revoluta gehalveerd: goed of slecht?

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 03/03/2008 - 23:17
adrian

Cycas Revoluta gehalveerd: goed of slecht?

Hallo,
drie jaar geleden heb ik een mooie plant gekocht voor in de kamer. Hij kostte 50 euro, en na een paar jaar kwam ik erachter dat het een Cycas Revoluta was (ik ben geen plantenkenner). Volgens mij was dit een redelijk goedkoop exemplaar, de plant had een 'spanwijdte'van ongeveer 1,60. Na een paar maanden kreeg de plant al een nieuw bladerdek, de plant kreeg hiermee een nog grotere doorsnede van over de 2 meter (bladlengte is uitgestrekt 1,40 meter).
Doordat de plant zo groot werd kon hij eigenlijk niet meer normaal in de kamer staan. Ik heb toen het ene halfrond van het bladerdek erafgesneden (een paar centimeter van de stam) zodat de plant tegen de muur kon staan.

Het is nu drie jaar later en de plant heeft sindsdien geen nieuw bladerdek meer gevormd. Ik heb de plant alleen water gegeven (heeft hij speciale voeding nodig?), op zonnige dagen probeer ik hem in de zon te zetten.
Ik vraag me af of ik in mijn onwetendheid de plant schade heb toegebracht?

ma, 03/03/2008 - 16:18
hent v

Hoi

bij een goede verzorging moet een revoluta ieder jaar een nieuwe bladerkroon aanmaken.Dus nu groter potten en zo licht en warm mogelijk zetten met een keer in de week warm regenwater en 6 weken na het overpotten om de twee weken mest. Na eind mei buiten op het heetste plekje in de tuin en begin oktober weer naar binnen op het lichtste plekje dat je hebt.
zie ook de samenwekingsbladen.

Gr Hent

ma, 03/03/2008 - 21:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tja, er moet mij toch iets van mijn (groene) hart. Als je een levende plant behandeld als een meubelstuk, dat te groot geworden, gewoon gehalveerd wordt (en dus beroofd wordt van het vermogen om door te groeien), dan neig ik tot het advies, om een zijden plant aan te schaffen en op maat te knippen.
Gelukkig is er een lichtpuntje: je tw ijfelt of je door onwetendheid iets fout deed. Met een lichte standplaats, evt. 's zomers in de tuin, wordt er veel korter blad gevormd.
Groet,
Henk

ma, 03/03/2008 - 21:49
kroisos

hebben deze Cycassen ook geen rustperiode tijdens de winter waar ze van nature groeien? indien dit wel zo is lijkt het me beter om ze wat aan de koele kant te houden tijdens de winter en zeker als er maar weinig licht is....

gr
kristof

ma, 03/03/2008 - 22:09
adrian

Henk, ik weet dat een plant een levend iets is dat je er niet naar wens op los kan snijden, maar het was voor mij toen de enige manier om de plant te kunnen houden. Mijn gedachte erachter was dat alle energie in de overgebleven bladeren kon worden gestopt, keerzijde is natuurlijk wel dat er ook minder energie binnenkomt. Ik wist toen nog niet dat het een Cycas Revoluta was, en ik wist dus ook niet dat het een bijzondere waardevolle plant was. Maar laat me wel zeggen dat ik heel blij ben met mijn plant en er ook trots op ben hoe mooi hij is! Hij staat op een tafel tegen de muur aan en gaat prachtig in een boog over de mensen heen (designtechnisch erg mooi).

Naast het feit dat er al 3 jaar geen nieuwe bladerkroon is geweest, vroeg ik mij gewoon af wat de algemene mening was over het halveren van een Cycas Revoluta, ik kon er namelijk niets over vinden op internet. Ik kan het niet meer terugdraaien, maar blijkbaar was het dus niet zo'n goed idee.

Hij staat overigens altijd binnen, in de winter is het 19 graden en vrij donker en in de zomer ongeveer 30 graden + zonlicht.

ma, 03/03/2008 - 23:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Volledig begrepen, Adrian!
De donkere plek in de winter zal onvermijdelijk zijn, begrijp ik.
Hopelijk gaat de plant dit jaar weer een nieuwe bladkroon maken. Een jaar slaan ze wel vaker over.
Veel succes!
Henk

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag