Ervaring met Sabal minor?

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 19/10/2010 - 19:03
Draco

Ervaring met Sabal minor?

Wie heeft ervaring met Sabal minor in de volle grond? Ik heb een aardige kuipplant op het oog, die nu voor de halve prijs gaat. De bladbezetting is bescheiden, maximaal 3 bladeren en een gezonde speer staan erop. Ik neem aan dat in de volle grond een beter resultaat is te verwachten? Het uitplanten stel ik dan uit tot het voorjaar.

di, 19/10/2010 - 19:22
ick

Hoi Draco,

ik heb 'm weliswaar niet in de volle grond (ik neem aan dat de Sabal minor dan iets sneller zal groeien), maar totnutoe valt deze palm me nogal tegen.
Hij staat nu sinds vorig jaar april in mijn tuin in de volle zon. Maar hij groeit nauwelijks, heeft afgelopen jaar maar anderhalf blad geproduceerd, wat ook nog eens een flink stuk kleiner was dan de al aanwezige bladeren. Afgelopen winter is de palm buiten gebleven onder een afdak, maar de winter had toch flinke dode bladpunten op al het blad tot gevolg. Uiteindelijk is de plant er alleen nog maar op achteruit gegaan sinds ik 'm heb.
Maar misschien is er iemand op het forum die veel positiever is (en 'm ook nog eens in de volle grond heeft staan).

groet, rick

di, 19/10/2010 - 19:44
Draco

Mario Stähler beschrijft een exemplaar van 155 cm dat sinds 2003 staat uitgeplant in de Botanischen Garten te Mainz (een zaailing anno 1990). Deze palm had omstreeks 2007 12 gezonde bladeren. De bescherming wordt als volgt omschreven. In november wordt de palm voorzien van een afdak tegen de regen. Bij omstreeks -10°C wordt dit aan 3 zijden afgeschermd met vliesdoek, met name ook tegen de wind.
Vanaf -15°C wordt ook de vierde zijde gedicht en wordt de omsloten ruimte verwarmd met een 75 W gloeilamp. De laagste temperatuur tot dan toe gemeten aan de voet van de palm bedroeg -17°C. Deze werd zonder schade doorstaan. De palm ontvangt de hele dag zon, waardoor 's winters zelfs als het erg koud is, de temperatuur in het tentje overdag nog tot 0°C oploopt. De groeisnelheid wordt met minimaal 4 bladeren per seizoen als redelijk snel omschreven. (bron Winterharte Palmen-Medemia Press 2007).

Groet,

Draco

di, 19/10/2010 - 22:00
marc50

HOI Draco

Bij deze staat er in mijn voortuin een sabal minor van ongeveer 1.40 hoog , gemeten met blad , in volle grond .
Deze staat er sinds 2 jaar , winters inbegrepen ,en dit onbeschermd .
Staat een beetje beschut tegen de noorderwind.
Mijn ervaring is dat hij toch 4-5 nieuwe bladeren in die 2 jaar maakt, wat dan het positieve is .
Het negatieve dat de OUDE toppen van het palm-blad met de vorige winters toch geel worden en blijven. KORTOM : HET IS GEEN SNELLE GROEIER

Marc

wo, 20/10/2010 - 02:47
kristof p

het is een van de traagste groeiers maar tevens ook een van de winterhardste palmen die niet echt moet onderdoen voor Trachycarpus fortunei of wagnerianus. ik heb verscheidene zaailingen en een groter exemplaar in de tuin staan en heb deze nog nooit beschermd en heb er nog nooit echte winterschade aangezien.
een zeer sterke palm maar wel eentje waar je veel geduld moet voor hebben.

gr
Kristof

wo, 20/10/2010 - 22:31
Draco

Bedankt voor de bemoedigende reacties, ik ga volgende week nog maar eens langs het tuincentrum. Ook voor de helft is het geen koopje, maar dat wordt begrijpelijker de trage groei in aanmerking genomen. Volgens mij hebben ze deze planten daar al jaren. Wellicht valt er over de prijs te marchanderen.

Onderwerp gesloten