ideale groeiomstandigheden Vincetoxicum nigrum

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 18/04/2017 - 22:21
ashira

ideale groeiomstandigheden Vincetoxicum nigrum

Hallo, Ik heb vorige jaar deze plant gekocht in een 20 L kuip gezet met wat gaas er om heen. Ik heb gehoord dat deze plant ook goed winterhard is en in de tuin uitgeplant kan worden. Ik vraag mij af wat de beste standplaats is. Volle zon, half zon, schaduw, vochtige grond, droge grond, lage ph etc etc. Ik kom op internet niet veel over deze plant tegen. Op Wikipedia staat dat deze uitheemse plant hier woeker neigingen heeft, door de vele uitlopers. Maar beter niet uitplanten denk ik dan. Iemand ervaringen?
Harald

ideale groeiomstandigheden Vincetoxicum nigrum
ma, 01/05/2017 - 23:22
hague

ik heb deze plant ooit gehad, echter weggedaan ivm wat ik ooit las op
FLORON Verspreidingsatlas Vaatplanten
daar staat:
Zwarte engbloem staat op zonnige tot half beschaduwde, droge, kalkrijke zandige en stenige bodems, vaak met een iets ruderale inslag. Ze groeit in duinstruwelen, in akkers, op muren, op puinhelling en zeekliffen. Ze is in West-Europa terecht gekomen als het gevolg van verwildering vanuit tuinen, in Nederland is de soort met fazantenvoer ingevoerd. Deze giftige slingerplant is in Nederland zeer zeldzaam in de duinen en recent ook opgedoken op de Maasvlakte. Tot 10 jaar geleden wist de plant zich alleen te handhaven zonder uitbreidingneigingen, sinds die tijd heeft er een sterke vegetatieve toename plaatsgevonden via de rhizomen en zijn rijpe vruchten waargenomen. Nu bedreigt ze ter plaatse de inheemse flora. De soort, waarvan de bloemen naar rottend fruit reuken kan een behoorlijke leeftijd bereiken en ze heeft een hoge zaadproductie. Uit ieder afgebroken worteldeel kan regeneratie plaatsvinden, zaden worden door de wind of vastgehecht aan passanten verspreid.

ma, 08/05/2017 - 20:57
ashira

Dank je voor je reactie. Ik houd hem voorlopig nog maar even in kuip en zal op ten duur beslissen wat ik er mee doe. Ik heb geen zin in planten die extreem woekeren. Heb veel planten die zich uitzaaien, zolang het maar onder controle te houden is vind ik het best.
Groet, Harald

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag