kiemende Musa sikkemensis

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 22/03/2006 - 20:05
Tahaki

kiemende Musa sikkemensis

Een aantal weken voor het eerste aan het experimenteren geslagen met de zaden van de Musa sikkemensis. Bij gebrek aan beter bij de Avero van die goedkope bakjes met deksel gekocht. Eer de zaden 3 dagen in lauw water laten liggen. Vervolgens in het bakje op de verwarming. Nu zijn er 3 van de 12 zaden aan het ontkiemen (0,5 cm). Gezien de berichten kan ik al blij zijn dat dit gebeurd.

Mijn vraag is: hoe nu verder?

Hoe lang moet ik wachten met het verpanten en waarin kan ik deze zaden dan het betste planten.

Tevens ben ik bang dat de grond die ik nu gebruik de kiemende zaden ook geen goed zal doen aangezien dit van die standaard kiemdingen zijn die zich vol zuigen met water. Indien iemand kan aangeven waar ik nu de zaden het beste in kan doen?

Graag een reactie!

wo, 22/03/2006 - 22:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mag ik je eerst complimenteren! Jou is gelukt daar waar velen van ons reeds faalde.... helaas!

Je moet eens ff op dit forum zoeken. Volgens mij was het Texeltje ook gelukt om een bananenzaadje aan de praat te krijgen. En daar staat iets over vermeld elders op het forum.

Ik kan je helaas niet helpen ik ben nog steeds in afwachting van ontkieming... (al/pas 4 weken)

Succes Miranda

do, 23/03/2006 - 10:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi,
Tot nu toe is het mij alleen gelukt om de musa velutina op te kweken. Als de plant tegen de deksel van de kiembak komt verpotten, Voldoende warmte en water geven.
Divsere andere soorten heb ik ook geprobeerd waaronder de Sikkemensis maar niets.....ik heb nu weer opnieuw bananensoorten in bakken perlite op mijn vloerverwarming gezet. Tot op heden nog niks. Als dit niet lukt probeer ik het van de zomer nog 1 keer op mijn hete zolderkamertje en anders geeft ik het op....Hoe lang duurde het voordat de zaden begonnen te ontkiemen?
groetjes

do, 23/03/2006 - 22:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Yvo,
Proficiat! waar heb je de zaden gekocht?

Groeten, Kim

vr, 24/03/2006 - 20:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

zaden gekocht op wereldzaden.nl en het duurde 1 week voordat ze kiemde.

Zaden ontvangen 1 week op tafel laten liggen. Vervolgens de helft van de zaden 3 dagen in de ijskast. Vervolgens alle zaden 4 dagen in lauw water gelegd bij de verwarmingsketel, op de boiler en vervolgens in kweekbakje op verwarming gezet met voldoende water. Kiemen duur toen 1 week.

vr, 24/03/2006 - 22:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb ook deze zaden van Wereldzaden. Ivo zagen jouw zaden toen je ze ging planten er ook uit als steentjes? De mijne zitten nu een maand in een zipbag en liggen op de verwarming en zijn nog net zo hard als toen ik ze erin stopte...

Ik heb er nog over die zal ik ook eens de shock methode gaan geven! Wie weet misschien is dit wel de oplossing!

Gr. Miranda

zo, 26/03/2006 - 17:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo ben ik weer ff

Nou ik heb ook zaden van Wereld zaden en heb die kiezeltjes aan de praat gekregen!
Zowel de velutina als balisiana en ook de sikkemensis en ook de Glaucum.!
En zelfs na het kiemen blijven ze bikkelhard.Valt wel op dat er steeds maar 2a3 uit een bakje kiemen.
De glaucum doet het goed na een wintertje.Heb deze vorigjaar gezaaid en toen 1 van de 10,deze hebben de helewinter in de kas gestaan en heb de helft hier van vorige maand op nieuw geweekt en in de kiemkast gezet van 28 graden,deze kiemden direct en waren binnen een week 5 cm hoog!
Oftewel hoeven bananen zaden niet echt vers te zijn.Doe ze eerst maar weken in lauw water en zet ze dan in de koelkast en je krijgt het zelfde effect,,
Groeten Andre.

zo, 26/03/2006 - 22:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een paar dagen na mijn eerste post op dit forum een vervolg van mijn kiemende bananen. 4 zaden zijn nu ontkiemt. 2 zaden zijn nu ook omhoog aan het groeien, dit nadat ze eerste wortelen aan hebben gemaakt. De "bananenplant" is nu ongeveer 2 cm hoog en lijkt 0,5 cm per dag te groeien. Het gaat dus snel.

Eerder is aangegeven dat ik moet gaan omplanten als de plant tegen de deksel van het kiembakje aankomt.

Waarin moet ik deze dan omplanten? en welke voeding moet ik gebruiken?

Welke soort grond moet ik gebruiken (totaal geen idee) en waar kan ik deze krijgen.

Moet de plant dan nog op de verwarming staan en in het licht (nu niet)?

Hoe nat moet de grond zijn?

Hoe groot is de kans dan de bananenplant nog deze zomer de tuin in kan?

Alvast bedankt.

Trouwens het succes van mijn bananenplant tot dus ver en zeker ook het forum heeft mij nu al uitgedaagt om ook met andere excoten te gaan experimenteren! Bedankt!

ma, 27/03/2006 - 22:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Ivo,
Wat een succes met de musa.....
Ze houden van doorlatende grond, luchtige potgrond, ik meng zelf de potgrond tegenwoordig met perlite Ik zou ze niet zo onbeschermd op de verwarming zetten, dat is te droog. Ik heb zelf musa velutinas die staan op de vensterbank...bij kamertemperatuur (niet boven een brandende verwarming).
Wat voeding op zijn tijd in het licht en de potgrond niet uit laten drogen (maar ook niet de boel verzuipen haha) zo doe ik het, en ze groeien nog steeds. Wat voeding betreft doe ik maar wat, gewoon kuipplanten voeding. En eenmaal buiten koemest denk ik net zoals mijn Musa Basjoo.
Wat leuk dat je er plezier aan beleeft......pas maar op het werkt echt verslavend haha

Onderwerp gesloten