Mijn Phoenix canariensis

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 03/07/2005 - 00:35
Carolina

Mijn Phoenix canariensis

Ik heb twee jaar geleden een phoenix canariensis gekocht, ik heb hem onmiddellijk in een grotere pot geplant en hem in mijn salon een plaats gegeven, de plant had al een planthoogte van +- 150 cm, nu na twee jaar non stop te groeien is hij al boven de 2 m.
Een stam heeft hij eigenlijk niet, want de onderste bladeren zijn nog steeds mooi dus snij ik die er niet af.

Nu heb ik wel ontdekt dat hij al wortels onder de pot door heeft laten groeien, mijn vraag was nu of ik die er niet af mag snoeien. Of moet ik hem weer verpotten, maar dan heb ik inderdaad al een serieuse grote pot nodig.

Mijn palm heeft op 2 jaar tijd al 9 enorme lange bladeren gevormd. Iedereen zegt dat ik hem buiten in de tuin moet zetten, maar ik heb het geprobeerd en zijn bladeren kregen van die rare slangevormen door de wind, ik heb hem maar terug binnen genomen, hier groeit hij mooi door.

hopelijk kunnen jullie mij wat raad geven.

Groetjes
Carolina

zo, 03/07/2005 - 20:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

beste carolina, phoenix canariensis kan een droge vrieskou verdragen tot -5,zet deze plant in het naseizoen binnen en in de vroege lente terug buiten,als het niet anders kan snij dan de wortels die onderaan de pot uitsteken eraf of probeer ze zo weinig mogelijk te kwetsen,ik heb in de tuin een 7 tal palmboompjes staan in pot waaronder washingtonia filifera,trachycarpus fortunei,chamaerops humilis en phoenix canariensis . nog vragen? erikvangompelattelenet [dot] be groetjes erik

zo, 10/07/2005 - 00:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

kan heel goed in de zomer buiten! maar niet gelijk in de volle zon! dan verbranden de bladeren! langzaam wennen,dus eerst twee weken schaduw,en dan langzaam in de volle zon zetten.En buiten in nederland,maakt hij niet zulke grote bladeren,door de wind enzo.

za, 23/07/2005 - 12:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hey Carolina,

Het beste kan je de Phoenix c. het beste verpotten in een diepere en iets bredere pot. Het afknippen van wortels werkt namelijk niet bevordelijk voor de palm die toch al eigenlijk te weinig wortelstelsel kan aanmaken een pot. Phoenix palmen maken van nature een enorm wortelstelsel aan. Als je toch de wortels wilt terug snoeien heb je kans dat de groei na verloop van tijd zal gaan stagneren.
Het feit dat de bladeren gaan krommen omdat je de plant hebt buiten gezet, is omdat de bladeren die binnen aangemaakt zijn eigenlijk te fragiel zijn voor het buiten. Binnen heeft de palm immers geen last van wind regen en zonneschijn. Als je palm in de lente buiten zet zullen er veel bladeren sneuvelen, maar worden er wel nieuwe veel sterkere bladeren aangemaakt. De Phoenix palmen zijn echter niet winterhard (zeker niet een exemplaar dat jaren binnen heeft gestaan), toch zijn er mensen die exemplaren al dan niet beschermt door de winter hebben gekregen.
Groeten Toni

za, 23/07/2005 - 17:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor de reacties, ik ga mijn palm binnen houden, hij staat daar mooi op zijn plaats.
Dat ik de wortels snoei en dat hij dan stagneerd, vind ik ok, nu kan hij wat breder in de stam worden, zijn hoogte is ondertussen al 2m (hoogste blad).

Wassen jullie ook zijn bladeren af, het stond in een boek dat dit nodig was, of mag ik hem in een zachte regenbui zetten?

Groetjes
Carolina

di, 22/11/2005 - 22:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Carolina, je kan hem in de regen plaatsen, of elk blad met een natte spons afstoffen. Ikzelf verkies mijn palmen in de zomer buiten te zetten waar ze regelmatig door de regen verfrist worden en van de hand te doen wanneer ze te groot worden, want ik heb er alle plezier bij om ze uit zaad te zien opgroeien.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag