musa basjo

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 24/08/2005 - 23:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

musa basjo

Ik heb begrepen dat mijn musa basjo (nu slechts 20 cm. hoog) in de winter afsterft en volgend jaar gewoon weer uitloopt. Moet ik deze plant een "winterjas"geven ?

do, 25/08/2005 - 14:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hey Teuntje,

Dat heb je goed begrepen. Er zijn drie methodes om de basjoo door de winter te krijgen.

stam behouden:
*Plant in zijn geheel uitgraven en overwinteren in een pot op een koele droge plaats. Hierbij snijd je de bladeren af om teveel verdamping tegen te gaan.

*vlak voor de vorst periode (lichte vorst kan de basjoo enkele dagen doorstaan) de bladeren afsnijden en de stam inpakken en isoleren (hier zijn diverse methodes voor). Zodra de vorst voorbij is gelijk de stam weer uitpakken. Op deze manier behoud je de stam en wordt de basjoo dus elk jaar weer groter. Het geheel moet wel droog zijn, bij vocht in de isolatie gaat de boel verschimmelen.

Geen stam behoud:
* de voet van de stam afdekken met bladeren of ietsdergelijks (isolerend). stam verwijderen. In het voorjaar zal de plant, mits de wortels niet kapot gevroren zijn, weer opkomen met nieuwe uitlopers.

Het is met jouw basjoo echter de vraag of deze al voldoende wortels heeft aangemaakt om de winter te overleven. Als je zekerheid wilt zou ik de basjoo naar binnen halen. Dat doe ik ook altijd met kleine exemplaren en de minder winterbestendige soorten.
Informatie kan je vincden op het exoten forum van yahoo of bij de aanbieders. Bijvoorbeeld: https://tinyurl.com/y2zmagjq
Groeten Toni

vr, 26/08/2005 - 00:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hey Toni,

Bedankt voor dit uitvoerige antwoord.

Teuntje

vr, 26/08/2005 - 21:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Waarom de planten uitgraven,inpakken kan even goed als ze in de volle grond staan,ik heb basjoos die al vijf winters gewoon buiten staan,ik heb er eentje van ruim vier meter hoog.Ik dek wel ook de wortels af met bladeren en dennen takken.

ma, 29/08/2005 - 14:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hey anoniem,

Je hebt hellemaal gelijk, echter heeft Teun een exemplaar van maar 20 centimeter. Als je deze laat staan loop je het risico dat de plant geheel bevriest en niet meer opkomt. Basjo's die groter zijn en al een behoorlijk wortelstelsel hebben hebben dat probleem niet meer.
Vandaar dat voorzichtigheid geboden is, zeker als het je eerste exemplaar is.
groeten Toni

vr, 23/09/2005 - 18:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo, mijn banaan, musa, is +/- 1.5 m hoog, welk is de beste manier om de stam in te pakken om deze te laten overwinteren ? alvast bedankt !

Onderwerp gesloten