oleander nu al buiten zetten?

34 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 23/03/2011 - 17:03
peter42

oleander nu al buiten zetten?

Hoi, ik heb een oleander van 2,5 meter hoog in een pot staan, en die is al een aantal jaren oud, en heeft hij in de winter onbeschermd buiten gestaan, maar afgelopen winter heb ik hem toch maar in de kas gezet,
maar ik wil hem nu graag buiten zetten.
Kan dat met dat graadje nachtvorst wat er zo nu en dan nog komt?
Ik woon in de stad in een beschutte wijk, en is mijn plaats ook erg beschut, dus wordt het hier nooit zo koud als er opgegeven wordt.
Foto is van vorig voorjaar

oleander nu al buiten zetten?
wo, 23/03/2011 - 17:05
RdB

Oleander kan wel een paar graadjes vorst aan, dus ik zou niet te benauwd zijn,

Ruud

wo, 23/03/2011 - 17:10
peter42

mooi, dan kan die sta-in-de-weg de kas uit, want die staat propvol
met in het midden de oleander, en kan ik daardoor nergens fatsoenlijk bij.

wo, 23/03/2011 - 19:35
KRISTOFD

Ik zou de Oleander toch ook eens kort snoeien zal dan veel mooier vertakken
en een mooiere compactere plant vormen. Zal wel wel een jaartje niet bloeien.

wo, 23/03/2011 - 20:01
peter42

Hoi kristof, dat was eigenlijk mijn 2e vraag, want het zo een lang eind aan het worden, en ziet hij er qua vorm niet mooi uit zo.
Maar ik ben altijd doodsbenauwd om te snoeien, en weet ik nooit wat en tot hoever ik er af moet halen. Kun je mij daar een tip geven?

wo, 23/03/2011 - 20:33
KRISTOFD

er staan totaal geen bladeren meer aan tot op een hoogte van 50 cm . Ik zou de plant terug snoeien tot op 20 à 25 cm hoogte.De plant zal dan per tak ongeveer 4 tot 5 zijscheuten maken en zo en mooiere vollere plant vormen . Die zelfde zijscheuten dan na 2 à 3 jaar ook weer terug snoeien.
zie foto van een Oleander bij mij in de tuin.Deze is al enkele keren gesnoeid geweest op deze manier.je zal dan ook weer plaats hebben voor de
plant toch in de hoogte. je zal wel een jaar geen bloemen hebben.

Veel succes

kristofd

oleander nu al buiten zetten?
wo, 23/03/2011 - 21:17
ed ressiv

Hallo
Ook in het bezit van een zeer oude oleander.
Ieder jaar snoei ik de twee langste takken.
Hierdoor heb ik altijd een bloeiende oleander en een volle struik.
groetjes
Hans

do, 24/03/2011 - 14:42
ick

Dat doe ik ook. Als je namelijk de oleander helemaal snoeit, investeert de plant alleen in bladgroei. Die dan -is mijn ervaring- ook nog eens veel te hard gaat, zodat je in no-time weer met hetzelfde probleem zit. Als je het beperkt tot ongeveer de helft van de takken, kunnen die weer opnieuw uitlopen, maar investeert de plant ook in de bloei op de resterende takken. Ik heb gemerkt dat de plant in zijn geheel wat trager groeit, compacter blijft en bovendien toch ook nog bloeit.

Buiten zetten lijkt me geen probleem; die van mij overwinteren buiten (wel onder een afdak dat bij strenge vorst afgesloten wordt). Voorheen liet ik de oleanders onbeschermd buiten staan, maar dat ging vorige winter (na 15 jaar van onbeschadigd de winter doorkomen) ineens niet goed.
Mijn 2 oudste oleanders zijn toen volledig kaalgevroren en deze moesten dus weer opnieuw beginnen met uitlopen. Gelukkig pakte dit goed uit voor mijn grootste exemplaar, want die liep weer uit op het oude hout (het is een oleander op stam). Het resultaat is een weer volle 'pruik' die nog niet heeft gebloeid, maar dat deze zomer vast wel weer zal doen.
De minder grote heeft de afgelopen winter helaas weer een klap gekregen, zelfs onder het afdak.

groet, rick

do, 24/03/2011 - 16:46
KRISTOFD

De Oleander bloeit op het het hout van vorigjaar de knoppen werden reeds vorig jaar gevormd. Dit wil zeggen als je plant zoals hierboven volledig snoeit je dit jaar geen bloemen moet verwachten maar hij zal wel volgend
jaar terug bloeien uit de knoppen die hij dit jaar zal vormen.het kan soms een jaartje langer duren maar dit heeft dan veel te maken met het weer in de zomer zelf ze hebben namelijk veel licht en warmte nodig om rijkelijk te bloeien een zomer met donkere regendagen is nefast voor de bloei van een Oleander. Voor de Oleander van Peter zit er echt niks anders op dan hem volledig te snoeien.

do, 24/03/2011 - 17:44
D_SDennis

Onzin, oleander bloeit op het eenjarige schot. Bloei wordt vooral bepaald door warmte en zonlicht. Ik zou m tot tien cm boven de grond afknippen, in een grotere pot zetten, lekker bijmesten met koemest, veel water geven en vooral de warmste en zonnigste plek in je tuin. Zeker weten dat ie dan bloet in augustus (als het weer een beetje wil meewerken....)

vr, 25/03/2011 - 13:54
KRISTOFD

een Oleander bloeit op meerjarig hout maar kan als het echt een warme zomer is zoals in 2003 geweest laat in de zomer toch enkele bloemen aanmaken .ik heb meerdere exemplaren staan en vooral de witte kunnen bij een warme zomer eventueel toch bloemen geven op jong hout maar de rodere tinten zijn moeilijker om in bloei te krijgen en die bloeien dan ook vaak uitbundiger op meerjarig hout. de enkelvoudige soorten zijn ook veel gemakkelijker in bloei te krijgen dan de meervoudige soorten.

do, 24/03/2011 - 20:41
ick

Nou Dennis, ik deel jouw ervaring niet dat een gesnoeide oleander hetzelfde seizoen alweer bloeit. Bij mij is dat althans nog nooit gelukt, ook niet in een warme (nederlandse) zomer. Mijn ervaring is dat het beter werkt om de oleander slechts gedeeltelijk (flink) te snoeien om de struik te verjongen. Bovendien, als de plant naast groeien ook bloeit op overgebleven takken, groeit -ie wat minder hard heb ik gemerkt.

groet, rick

do, 24/03/2011 - 20:47
KRISTOFD

mijn ervaring is een Oleander snoeien is zeker één seizoen zonder bloemen op de gesnoeide takken.

do, 24/03/2011 - 21:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nu Dennis weer..........

do, 24/03/2011 - 21:47
peter42

Ik heb nog eens even nagedacht en elders naar wat foto's van oleanders gekeken, en nou zag ik een mooie boom met 1 stam, en vraag ik me af of de mijne niet een 2 stammig boompje zou kunnen worden?
Op de foto ziet de plaats waar hij nu staat er wat kaal en rommelig uit,
maar ik wil het liefst dat de stammetjes dan tot de dakgoot groeien en de vertakkingen met blad en bloemen daar bovenuit zodat ik er onder door kan lopen. Hij staat daar pal langs de schuur, dus krijgt alleen hetgeen boven de schuur uitsteekt de hele dag zon, en heb ik liever dat de stammen dan daar kaal zijn zodat ik er nog andere lagere planten voor kan zetten,
en er dan nog fatsoenlijk langs kan lopen. (in de zomer staat er een overkapt opzetzwembad langs, dus vandaar)

do, 24/03/2011 - 21:48
D_SDennis

Een oleander in bloei krijgen is inderdaad niet eenvoudig. Je bent afhankelijk van zon en warmte. Maar ook van een goede verzorging. Met uitzondering van dei van Kristof zie ik, met alle respect, geen goed verzorgde oleander maar een sterk verwaarloosde.

Waar je dan op in kunt zetten is de knopaanleg van vorig jaar en hopen dat deze dan wel in bloei komt. Maar goed verzorgd komt die knopaanleg ook in dezelfde zomer. Ik heb juist erg goede ervaring met de roze varianten. Alleen de enkelbloemige, want dubbele bloeien sowieso maar mondjesmaat in NL.

Als je het in ieder geval belangrijker vindt dat de olenader uit dit topic een mooie plant wordt, in plaats van bloemen dit jaar, snoei je m tot net boven de grond, verpot je de plant in een ruime pot, geef je m veel water en koemest. En laat je dan verrassen als blijkt dat je toch nog wat bloemen krijgt.

Maar zoals gezegd, heb je een warme zomer nodig of op zijn minst een heel zonnige en warme plek in je tuin. Heeft ie dat wel? Dus van zonsondergang tot zonsopgang in de zon

do, 24/03/2011 - 21:59
KRISTOFD

ik deel de menig met dennis ik zou de plant snoeien en verpotten. als je de Oleander zo laat zal deze ook kopzwaar worden en zal op den duur beginnen buigen en afhangen.
dennis ik heb ook de roze tinten en die zijn ook goed in bloei te krijgen iets minder dan de witte maar de echt rodere tinten vind ik toch wel iets moeilijker.

do, 24/03/2011 - 21:57
D_SDennis

Lees net je bericht Peter, dat is een andere invalshoek. Ik heb zelfs oleanders op stam gezien, dikke stammen zelfs, maar natuurlijk is het niet, maar daarom blijkbaar niet onmogelijk. Vanwege je ruimteprobleem is je optie mogelijk een goede, maar als je er dan weer planten voor gaat zetten....

maar geloof me, wat je ook doet, een grotere pot met verse potgrond en koemset en veeel water doen echt wonderen!

Oja, boven de schutting wel zon. Maar dus ook in de wind en niet warm dus. tenzij je heel beschut woont.

do, 24/03/2011 - 21:58
D_SDennis

....nou Prik weer....(wat heb je trouwens met GC gedaan?)

do, 24/03/2011 - 23:15
peter42

Op de foto ziet hij er qua vorm mischien niet uit, maar hij bloeid in de zomer als een tierelier, vooral nu hij boven de schutting uitkomt.
@ dennis, ik woon erg beschut, dus van harde wind heb ik hier geen last, behalve als het weer omslaat en gaat stormen natuurlijk, maar dat is overal hetzelfde.

oleander nu al buiten zetten?
do, 24/03/2011 - 23:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

@ Dennis : voor jou een vraag, voor mij een weet?

vr, 25/03/2011 - 11:59
ick

Als ik nog eens goed kijk naar deze oleander, denk ik toch dat Dennis een goed punt heeft (met het snoeien, niet het bloeien :)).
Flink snoeien is hier misschien wel de beste optie om een volle struik te krijgen. Het is wel een verzwakte oleander. Ik zie tenminste dat -ie met bamboestokjes bij elkaar wordt gehouden. Voor deze hoogte zouden de 'stammen' veel dikker moeten zijn.
Mijn oleander op stam heeft een dikke stam (zie foto's). waardoor de plant -ondanks zijn volle kroon geen enkel probleem heeft om zelfstandig overeind te blijven, zelfs al staat -ie op mijn vrij winderige dakterras.
Maar waarschijnlijk heeft jouw oleander erg zijn best gedaan om de zon te bereiken en is hij daarom een beetje ielig.
Ik weet niet hoe lang het zal duren voor de stammen een goede dikte zullen hebben bereikt. Mijn exemplaar heb ik sinds 1994, toen ik de plant kocht was de stam aanzienlijk dunner.

Aan de Ligurische kust in Noord-italië zijn hele straten beplant met hoge oleander-bomen, ik vind het prachtig (ook al is het niet de natuurlijk vorm). Dus het kan wel, wil ik maar zeggen.

Maar ja, waar bemoeien we ons mee, Peter, je wil 'm helemaal niet snoeien…

groet, rick

oleander nu al buiten zetten?
vr, 25/03/2011 - 13:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

@Peter : je kan hem ook in een border plaatsen, zodat het kale gedeelte uit het zicht is.

vr, 25/03/2011 - 15:00
peter42

@ Rick
Er staat nergens dat ik een struik wil hebben, en helemaal tot op 10 tot 50cm hoogte terugsnoeien zie ik niet zo zitten, omdat ik dan weer helemaal terug bij af ben naar een paar jaar geleden toen ik hem als klein plant kreeg. Het ging er mij

vr, 25/03/2011 - 15:04
peter42

@ prik
hij moet toch echt daar blijven staan waar hij nu staat, want ik heb er elders gewoon geen plek meer vaar, en zet ik zowieso andere planten voor die kale plekken, dus dat is geen ramp.

vr, 25/03/2011 - 15:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ben er weer; was even 2 weken in Parijs, waar alweer oleanders in knop werden aangeboden op de markten! Ook al prachtige Dipladenia in bloei(voor ons nog veel te koud).

vr, 25/03/2011 - 16:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Fijn dat je er weer bent. Dennis heeft je ook zo gemist, vanaf 24-3.

vr, 25/03/2011 - 17:10
ick

@ Peter,
ik geloof dat we hier een voorbeeld hebben dat gelezen taal heel anders kan overkomen dan wordt bedoeld.
Mijn opmerking was zeker niet bedoeld als 'rotopmerking' naar jou toe, zoals jij het blijkbaar hebt opgevat.
Het was meer

vr, 25/03/2011 - 19:25
peter42

@ Rick
Je uitleg is geaccepteerd, dus zand erover.
Het is inderdaad soms moeilijk om te begrijpen hoe iemand soms iets bedoeld, en missen we hier de mogelijkheid van smiley's waarmee je kunt aangeven in wat voor bui iemand is, en of hoe hij

vr, 25/03/2011 - 20:05
ick

Fijn, Peter!
Ik vind dit forum ook niet de plaats om nare opmerkingen te maken. Het gaat tenslotte om onze hobby's.
Ik ben blij dat je er nog even op hebt gereageerd!

Maar… wat ga je nu doen: je oleander hoog snoeien om er zo één op 2 stammen van te maken? Ik denk dat dat wel kan, het zal alleen wel even duren voor je een volle struik hebt. En ik kan op je foto niet zo goed zien hoe groot de pot is waar hij in staat, maar ik weet wel dat een oleander een veelvraat is. Probeer overigens geen wortelsnoei toe te passen of in ieder geval niet drastisch, ik heb dat een paar jaar gedaan om de potmaat enigszins binnen de perken te kunnen houden, maar dat resulteerde in een verpieterde plant met veel bladval. Nu kies ik er voor om de oleanders lang in dezelfde grote pot te laten staan en vooral bij te voeden.

groet, rick

vr, 25/03/2011 - 20:36
peter42

Hoi Rick,
hij staat alweer een paar jaar in z'n huidige pot, en groter kan niet, want dan is hij niet meer te verslepen.
Ik kan hem wel een keer uit z'n pot halen en dan zoveel mogelijk oude grond verwijderen en vervangen voor verse, of is dat verloren moeite?
Verder gooi ik er in de zomer koemestkorrels op, dus bemesting krijgt hij ook wel genoeg. Dat hij nu zo verwilderd gegroeid is, komt omdat ik helemaal geen verstand heb van snoeien, dus heb ik hem z'n gang laten gaan. 2 jaar geleden kwam hij dus niet boven het dak uit, dus stond hij toen in de schaduw, en toen bloeide hij ook amper, maar afgelopen zomer
is hij dus het dak voorbij gegaan, en dus de volle zon er op, en toen heeft hij uitbundig gebloeid. Ik heb de takken dan wel moeten ondersteunen omdat die inderdaad dun en fragiel zijn en het gewicht van al die bloemetjes anders amper kunnen dragen, maar dat geeft nu niks meer omdat de takken nu lang genoeg zijn om aan de dakgoot vast te maken totdat ze over een paar jaar sterk en dik genoeg zijn om zichezelf te dragen.
Verder bedenk ik nu ineens dat hij ook weer niet te groot mag worden, want anders krijg ik hem in de winter niet meer de kas ingesleept, en moet een oleander toch echt binnen staan als het gaat vriezen.
Nu ik dat zeg, hoe doen die anderen dat laatste dan met een oleanderboom of struik die in de volle grond staan?

vr, 25/03/2011 - 21:50
KRISTOFD

ik heb 15 jaar een Oleander in volle grond gehad een pracht van een struik geworden maar in de winter van 2008/09 is hij ter ziele gegaan ik was te laat met extra bescherming en eigenlijk was die ook groot geworden om nog deftig te kunnen beschermen tegen vorst. Diezelfde periode ben ik ook een
laurierboom(Laurus nobilis) verloren die in volle grond stond die was ook meer dan 15 jaar oud. Hiermee wil bedoelen dat het jaren goed kan gaan in volle grond maar eens of laat wordt het toch echt te koud.

Groeten,

Kristofd

za, 26/03/2011 - 13:06
ick

Hoi Peter,

ik weet niet of het lukt om je oleander uit zijn pot te halen en er verse grond bij te doen. Bij die van mij lukt dat eigenlijk nooit, omdat de pot in no time een bonk wortels vormt en er geen nieuwe grond meer bij past. Aangezien ik begrijp dat jouw oleander ook al een paar jaar in dezelfde pot staat, vermoed ik dat daar ook niet veel ruimte meer is om grond te vervangen…
Ik schraap meestal het bovenste laagje voorzichtig een beetje weg en vervang dat door nieuwe grond, voorzien van osmocote-mestkorrels.

De ervaring die Kristof heeft met de oleander in volle grond, deel ik (hoewel die van mij niet in de volle grond staan). Mijn oleanders zijn nu 17 jaar oud en het is al die jaren goed gegaan in de winter met minimale bescherming van alleen de pot. Tot vorige winter allebei de exemplaren volledig kaal gevroren zijn. Geen idee waarom ineens. Ik heb in de lente vorig jaar meteen 2 'winterharde' varianten gekocht, de 'atlas' en de 'villa romaine'. Nu zijn beide oude oleanders weer uitgelopen, dus het was een beetje voorbarig en nu 'zit' ik met 4 stuks… Overigens hebben zowel de 'atlas' als de 'villa romaine' de afgelopen winter geen krimp gegeven, ook al zijn het nog maar kleine planten. Ze zien er nog net zo fris uit als vorige zomer. Dus vorstbestendiger lijken ze in ieder geval wel.

Beschermen tijdens vorst is bij oleanders denk ik toch belangrijk als ze in de volle grond staan of permanent buiten blijven in pot. Ik geloof ook dat ze redelijk droog moeten staan 's winters om wortelbevriezing/rot te voorkomen.

Dus nu moet je gaan kijken waar je je oleander precies gaat snoeien zodat -ie boven de dakrand uitkomt, maar niet te groot wordt voor de overwinterplaats. Waarschijnlijk zal het even doorbijten zijn om te snoeien in het mooiste deel van de plant, maar als -ie weer mooi vol uitloopt en daarna gaat bloeien heb je je beloning. Ik zou er trouwens niet te lang mee wachten, want als de sapstroom echt op gang komt, bloedt de oleander vrij lang.

groet, rick

za, 26/03/2011 - 17:36
peter42

Ik denk dat ik hem dan maar voortaan buiten moet laten staan en even apart moet beschermen in de winter, want hij is nu al meer dan 3 meter hoog, en dat terwijl de kas maar 3 meter hoog is, dus daar past hij dan volgende winter niet meer in.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag