Ontvouwen bladeren Trachy

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 15/06/2010 - 15:39
retro

Ontvouwen bladeren Trachy

Hallo,

Wat is er de oorzaak van dat de bladeren van mijn Trachy zich al in de stam ontvouwen, met andere woorden er komt geen steel aan het blad.
Het laatste blad van vorig jaar had al bijna geen steel, maar het eerste blad van dit jaar ontvouwt zich al in de stam en de nieuwe speer die er aankomt is nog sneller.
Wie o wie weet wat hier de oorzaak van kan zijn en nog beter wat moet ik tegen beginnen?

gr. Martin

Ontvouwen bladeren Trachy
di, 15/06/2010 - 15:39
retro

Nog een foto

Ontvouwen bladeren Trachy
di, 15/06/2010 - 17:25
KRISTOFD

Hallo,

Ik heb er 5 staan en de 2 trachycarpus wagnerianus die ik staan heb doen dit ook de T. Fortunei doet dit niet het blad blijft samen als een speer
en ontvouwt zich dan pas. Ik heb daar eigenlijk nog niet bij stil gestaan
misschien is het een T. Wagnerianus. Ik heb deze toch al meerde jaren en ze groeien goed.
Heb je geen foto van de volleige plant de wagnerianus heeft wel kortere meer opstaande bladstelen dan de Fortunie

Groeten,

Kristofd

di, 15/06/2010 - 17:28
retro

Hoi Kristoff,

Bedankt voor je reactie maar het is 100% een fortunei, want de andere jaren deed zich dit probleem zich niet voor, de palm staat nu 2 jaar in de volle grond en gaf vorig jaar 7 nieuwe bladeren en een stamgroei van ong 12cm.

gr. Martin

di, 15/06/2010 - 17:55
KRISTOFD

als dit zijn eerste bladeren zijn dan zou ik zeggen dat het normaal is het heeft dan meer te maken met de strenge winter ik denk dat volgende bladeren meer normaal zullen zijn. Als die verder goed groeit zou ik mij daar geen zorgen over maken. Op de eerste foto heeft het blad aan de toppen wel winterschade opgelopen. Veel trachy's komen uit serres als men die koopt
en hebben bladeren met lange stelen terwijl de stelen van planten gekweekt
in openlucht meer een gedrongen groei hebben dat kan ook een reden zijn. Dat hij nu meer zijn normale bladeren gaat vormen. Alhoewel die bij u al 2 jaar in volle grond staat.

foto onder is serrekweek

Ontvouwen bladeren Trachy
di, 15/06/2010 - 18:56
ed ressiv

Dit heeft zich ook bij mij gemanifesteerd, echter de steel is later wel volgroeid.
Het fenomeen heeft zich bij die palm niet meer voorgedaan.
Groetjes
Hans

di, 15/06/2010 - 20:16
D_SDennis

Dit zie je altijd bij nog niet optimaal groeiende palmen. Maar ook bij palmen die teveel wortelschade hebben opgelopen door de vorst. Mijn grootste trachy heb ik bij de wortels goed beschermd, maakt nu al zijn vierde blad en laat het genoemde verschijnsel niet zien. Terwijl ie dat wel had na zijn verplanting twee jaar geleden. Mijn kleinere trachy heeft meer vorst bij zijn wortels gekregen en staat ook wat meer in de schaduw een had de eerste twee bladeren dit jaar min of meer hetzlefde, terwijl die dat anders nooit deed. Kortom, zoek het in je wortels of de kwaliteit van je groeiplaats. Maar ik denk dat het de koude is geweest afgelopen winter en je palm heeft nog niet voldoende wortelcapacitiet om optimaal te groeien.

di, 15/06/2010 - 21:30
peter42

@ kristof
Ik heb 2 jaar geleden 2 kleine tf gekocht en die maken elk jaar steeds grotere bladeren en langere stelen aan, en die staan al 3 jaar buiten
in potten. Een van de 2(met nu 40/45cm stammetje) heeft een blad in de maak dat 60cm lange

di, 15/06/2010 - 21:58
KRISTOFD

Peter42 uw stelling kan kloppen maar een plant in serrekweek zal bladeren
geven die toch een stuk lichter van structur zijn dan een plant die van kleins af gekweekt is buiten. Ik heb beide staan mijn eerste strachy en toen was dit nog geen rage is serrekweek dan heb ik er zelf gekweekt uit zaad en bijna direct buiten geplant in volle grond. Ik moet zeggen dat die toch een gedrongere groei hebben en veel compacter zijn van vorm dan die andere die je overal kan kopen. want hoe rapper ze groot zijn hoe meer men er kan voor vragen en dan zie je van die exemplaren zoals op mijn vorige foto die er toch wel een beetje fragile uitzien.
deze op de foto is geen serrekweek de verschillen zijn voor mij toch duidelijk.

Groeten,

kristofd

Ontvouwen bladeren Trachy
wo, 16/06/2010 - 16:10
Ehes

Deze trachy staat al 4 jaren onbeschermd in de tuin. Pas nu komt er een nieuwe speer uit, zie foto. Speer van vorig jaar is niets meer.

Ontvouwen bladeren Trachy
wo, 16/06/2010 - 20:09
balaton

ik heb net het zelevde probleem bij mijn trachycarpus fortunei van 60 cm stam die 4 jaar in de volle grond staat , deze heeft nu nog maar 4 bladen door de winter schade en deze bladen gaan als volgt , blad 4 open gevouwd en geen steel , blad 3 3/4 opengevouwen en geen steel , blad 2 begint open te vouwen maar ook geen steel , blad 1 is nog maar een speertje van 7 cm , dit is toch niet normaal he of vergis ik me, vorig jaar had hij 12 nieuwe bladen aangemaakt en maar 5 cm stam aangemaakt , mijn grote trachy 130 cm stam is al aan zijn 5 de blad bezig.

alvast bedankt

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag