Oostenwind komt eraan, dit is mijn bescherming...

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 25/12/2008 - 03:53
edwardkarin

Oostenwind komt eraan, dit is mijn bescherming...

Chamaerops humilis, voor de uitdroging, maar hopen dat het helpt...

Oostenwind komt eraan, dit is mijn bescherming...
do, 25/12/2008 - 03:55
edwardkarin

Mijn boomvaren, een kleed eroverheen en ingestopt, daarover een vuilniszak voor het vocht, sneeuw of regen, wie weet hoe januari en februari gaan verlopen?

Oostenwind komt eraan, dit is mijn bescherming...
do, 25/12/2008 - 03:56
edwardkarin

Chamaerops humilis, deze is al groot en wellicht sterk, maar dan nog, is dit een bescherming tegen die koude droge oostenwind...

Oostenwind komt eraan, dit is mijn bescherming...
do, 25/12/2008 - 03:57
edwardkarin

Kerstnacht, 2.50u. het gaat nog goed, het is nog ruim boven het vriespunt, maar het gaat eraan komen...

Oostenwind komt eraan, dit is mijn bescherming...
do, 25/12/2008 - 13:10
kraikkonen

Leuke plaatjes zeg.

Kun je mij het fenomeen uitdroging van droogvries van de chamaerops even uitleggen?
Is dat alleen bij deze soort zo of ook bij andere soorten?

do, 25/12/2008 - 13:25
jim

Graag ook een beetje techn uitleg bij je toestellen, eventueel ook de merknaam, kostprijs, enz. Wil me ook wel zoiets aanschaffen.

do, 25/12/2008 - 14:31
edwardkarin

Hoi Jim, ik heb laatst een kacheltje gekocht bij de 'gamma' met een ventilator erin en daarvoor zit een soort grillelement daardoor krijg je warme luchtverplaatsing, en die zet ik bij de kuipplanten, maar hopen dat ie voldoende is, als de temp. rond 0 of erboven blijft in mijn blokhut is het goed.
Deze was 25 euro maar waren toen in de aanbieding.

Oostenwind komt eraan, dit is mijn bescherming...
do, 25/12/2008 - 14:37
edwardkarin

Hoi Kraikkonen, ik weet het ook niet uitdroging met oostenwind bij een chamaerops, maar wat ik wel weet, dat ik vaker chamaerops humilis bent kwijt geraakt aan deze oostenwind, ze moeten theoretisch -10 kunnen verdragen, maar vaak hou je er toch speerrot aan over.
Na zo'n vorstperiode zie dat de bladeren zijn verschrompeld zeg maar, later wordt dat bruin, maar dan kunnen de groeipunten nog wel uitlopen dat heb ik ook meegemaakt.
Ik heb er maar plastic overheen gedaan voor de oostenwind, maar of dat gaat helpen?
Ik had beter rietmatten kunnen kopen, dat werkt makkelijker en efficienter.

De butia capitata zit in een koker van vuilnizakken en daarin alleen maar droge bladeren, dat moet toch isoleren denk ik?

Tja je moet wat, het is voor onze exoten een slechte periode die aan gaat breken, daarom hou ik alles goed bij, ik hoop maar dat we snel in minder koude temp. gaan komen.

Succes, Edward

do, 25/12/2008 - 15:04
kraikkonen

Hoi Edward,

Speerrot zou toch alleen moeten optreden wanneer er een regenachtige periode aan de vorst is vooraf gegaan? Nu weet ik niet waar jij woont, maar hier in Friesland is hoogstens 20 mm regen gevallen in de maand december. Daar komt bij dat we nu al meer zonuren hebben dan normaal in de hele maand. Ik denk dat het met de kou wel goed gaat komen. Hoe dan ook, ik hoop dat het snel voorbij is. Heb vandaag gemeten dat de zon alweer is gestegen dus op naar de zomer.

Prettige kerst,

Luut

do, 25/12/2008 - 15:13
jim

Had het eigenlijk meer over je meetapparatuur.
Vind zo'n kacheltje ook ruim voldoende als je 0°+ nastreeft.

do, 25/12/2008 - 22:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Uitdroging bij vorst ontstaat door de lage luchtvochtigheid waardoor groenblijvende planten door extra verdamping meer vocht kwijtraken. Omdat de sapstroom tevens stagneert door bevriezing van de grond, drogen de bladeren in. De palmbladeren zie je dan letterlijk krimpen (Trachycarpus). Andere bladplanten zoals rhododendroninfo-icon laten hun bladeren dan slap hangen. Als de bladeren teveel vocht verliezen verdrogen ze. De vorstuitdroging wordt bevorderd door de wind. Een effectieve windafscherming helpt tegen de verdamping. Het windchill effect heeft voor planten feitelijk dezelfde fysiologische gevolgen als voor mens en dier. Speerrot na bevriezing onstaat waarschijnlijk door uitzetting van condensvocht dat zich 's nachts ophoopt in het hart van de plant. Of het wel of niet regent maakt dan niet zoveel uit. Het is wel gunstig dat de verwachte daling van de nachtminima de komende dagen geleidelijk verloopt. daardoor kan het condensvocht uit het hart verdampen.
Vergelijk dat met een auto, morgenochtend zul je misschien nog moeten krabben, maar na een paar dagen is de lucht zo droog geworden dat de ruiten niet meer aanvriezen.

vr, 26/12/2008 - 00:17
edwardkarin

Hoi Draco, speerrot kan dus met plastic weer toenemen, ik ben ook als de dood voor dit weertype want we weten allemaal dat er toch schade gaat ontstaan, of de vorstperiode moet niet zo lang duren, maar als het tegenzit zitten we voorlopig in de winter, en de voorspellingen gaan voor een verandering na 31-12 maar ook voor wederom opnieuw kouder na 04-01 dat is nog ver weg maar wie weet?
Ik heb toch maar gedaan wat ik kon, en ik laat de verpakking voorlopig maar zitten.

Wat denk jezelf van de chamaerops en de butia capitata, gaan die het redden, ze staan bij mij al 4 jaar nu hebben al wat vorst over zich heen gehad, maar niet een langere periode zoals we nu gaan krijgen, maar ik dacht dat de temp. bij ons in Almere niet ernstig onderuit gaat tot -4 heb ik gelezen, maar wel met zeker wat ijsdagen, dus of dat nu wel of niet gunstig is?

Hoe diep komt de vorst in de grond denk je, hoeveel cm. per dag/nacht?

gr. Edward

Onderwerp gesloten