Palmboom uit Mexico

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 22/12/2008 - 16:41
dirik

Palmboom uit Mexico

Graag zou ik willen weten welke palmboom van uit Mexico dit is,ik heb er zaden van meegebracht,is er al iemand die ervaring heeft met het laten kiemen van deze palmzaden,of verder ervaring heeft met deze palm,

Palmboom uit Mexico
ma, 22/12/2008 - 18:58
kristof p

hij lijkt erg goed op een Pritchardia soort....

gr
Kristof

ma, 22/12/2008 - 19:35
kraikkonen

Geen sabal ?

ma, 22/12/2008 - 19:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ook ik ga voor Pritchardia.
Kijk hier of de zaden lijken: https://tinyurl.com/y4xxhueg

di, 23/12/2008 - 00:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb wel eens een tijdje Pritchardia sp. als volwassen (qua blad) plant gehad. Binnenshuis lukt dat wel mits de luchtvochtigheid voldoende hoog is. Een mooie plant moet je niet verwachten, want de bladeren worden snel lelijk met droge punten en bruine vlekken. Een warme standplaats en regelmatig nevelen is aan te bevelen.

di, 23/12/2008 - 00:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als voorbeeld van exotische tropische palmen die binnenshuis goed gedijen zie de bijgaande foto van Latania lontaroides. Ook Bismarkia nobilis is een geschikte kandidaat. Het zijn meestal soorten met wat leerachtiger blad en afkomstig uit drogere gebieden. Merk wel dat de bladstelen langer worden door een chronisch tekort aan (UV)licht achter glas.

Palmboom uit Mexico
di, 23/12/2008 - 21:21
R.E.M.

Inderdaad een Prichardia, geen twijfel mogelijk. Ik heb ze net besteld bij Royal Palmisland in Marokko (met anderen van het cemunnosforum).

En die lange bladstelen viel me inderdaad direct al op. De sierwaarde wordt wel wat minder, maar als je dat niet jammer vindt, prima natuurlijk. Dat is niet zo bij een Bismarckia. Maar met die plant moet je binnen ook uitkijken. Hij moet niet te droog staan (luchtvochtigheid) en véél, veel, licht hebben. Knap als jij 'm jaren binnen kan houden. De groene variatie?

Waarom zet je je palmen niet buiten neer van apr-okt?

René

di, 23/12/2008 - 22:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Buiten is er geen plaats meer, vandaar dat deze Latania's permanent binnen verblijven.
De Bismarkia (zilver) leidde binnenshuis op den duur toch aan vormverlies, ondanks direct licht van boven en kreeg bovendien last van een hardnekkige infectie met rode spint, een veel persistenter ongedierte dan de gewone kasspint.
Maar misschien is bovenlicht binnenshuis juist wel de oorzaak van het rekken van de bladstelen. Ik heb jarenlang Livistona australis in een kas op het Zuiden gehad. Deze soort houdt van warmte en bij zomertemperaturen van 40-45°C groeide de plant als kool. Ook hierbij echter was weer het probleem van lange bladstelen. Nu staat deze palm sinds vorig jaar 's zomers buiten en zitten de bladeren bijna direct op de kop. Ook Howea forsteriana maakt, sinds deze 's zomers buiten vertoeft, kortere bladstelen dan voorheen binnenshuis. Niet alleen licht is belangrijk maar vermoedelijk ook de spectrale samenstelling ervan en met name de aanwezigheid van UV. Vandaar dat de kas is voorzien van een acryldak dat goed UV licht doorlaat. Als de planten dan in het voorjaar naar buiten gaan, is er aanzienlijk minder kans op verbranding.
Maar ik dwaal ondertussen behoorlijk af van de oorspronkelijke vraag.
Het blijft hoe dan ook altijd leuk om nieuwe soorten, palmen in dit geval, uit te proberen.

Onderwerp gesloten