Palmzaden bewaren en kiemen

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 24/10/2005 - 18:48
Martijntv

Palmzaden bewaren en kiemen

Hallo,

Ik vroeg mij af wat de beste methode is om palmzaden te bewaren? koel en donker? of juist warmer en op een donker plaats?

Ik ben mij op het moment aan het inlezen in de kweek van de palm uit zaad. Bij het kiem proces begrijp ik dat er een constante temp behaald moet worden. Mijn huis heeft een gaskachel en nergens in mijn huis kom ik op constante meetingen die uberhaubt hoog genoeg zijn. Is er iemand die een goed alternatief heeft voor een warmtebron die goedkoop en effectief is bij het kiemen van palmzaad?

Ik dacht mischien aan een snelgroei propagator met verwarmings element? Zoja waar zijn die voordelig aan te schaffen?

Graag hoor ik van jullie ervaring,

alvast bedankt,

Martijn

di, 25/10/2005 - 00:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zaden bewaar je best droog en koel.

Voor het kiemen heb je idd een redelijk constante temperatuur nodig. Mijn kiembakjes staan op de verwarming en op de chauffageketel.

Als je plasticfolie over het kiembakje doet, blijft niet alleen het vochtgehalte op peil maar blijft de temperatuur ook wat hoger.

Er bestaan ook verwarmingsmatjes die je kunt kopen.

di, 25/10/2005 - 01:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

dE ZADEN WEL EERST 24 UUR VOORWEKEN IN LAUWWARM WATER.

di, 25/10/2005 - 21:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Martijn, Als ik verse zaaden heb laat ik ze eerst een dag of 3/4 drogen. Dit doe ik op de verwarmings ketel. Dan verwijder ik heel voorzichtig het schilletje. Dan leg ik ze een dag of 3/4 in een bakje op een nat warm vochtig doekje, niet verzuipen, maar gewoon vochtig houden. Deze plaats ik ook weer op de verwarmings ketel. Daarna pot ik ze in bakjes in gewone potgrond, maak de aarde licht vochtig en span er vershoud folie over heen.
Zet ze daarna weer op de verwarmings ketel en wachten tot het begint tekiemen, de aarde licht vochtig houden, ook weer niet verzuipen. Ik heb hier goede resultaten mee!
Groetjes Jerry

wo, 26/10/2005 - 14:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hey Martijn & Allemaal,

Ik denk niet dat een constante temperatuur echt invloed heeft op het kiemproces. Ik merk zelf dat juist schommelingen in de temperatuur het kiemproces bevorderen. Ik heb de Beste kiemresultaten als ik de zaden gewoon in de zomer buiten in een kiembak zet of gewoon in de tuin strooi. Dit geld echter niet voor alle zaden, omdat de Nederlandse zomer gewoonweg te koud zijn voor bepaalde soorten om te kiemen.

Ik ben al enkele jaren bezig met het kiemen van palmzaden. Je hebt natuurlijk verschillende methodes om de zaden te kiemen. Ikzelf heb de beste ervaringen met gewone kiembakjes met gewone zaai en stekgrond. Heb veel media geprobeerd (perliet, cocopeat enz.), allemaal kosten verhogend terwijl bijna alle zaden dezelfde kiemresultaten geven bij de veel goedkopere zaai en stek grond.

In het begin stond alles opzolder bij de CV-ketel (hoge & constante temp). Tot ik vorig jaar in de lente ook gewoon buiten zaden ging kiemen. Tot mijn verbazing ging dat heel goed en je hebt er veel minder omkijken naar. Denk maar aan het vochtig houden van de grond, teveel is rotten te weinig is kiemvertragend. Buiten is het altijd wel vochtig (op droge zomerdagen na) en de frisse lucht zorgt dat schimmels minder kans hebben.
Ik gooide ook wel eens zaden in de tuin, waarvan ik de hoop had opgegeven. Deze kiemen buiten wél. Er komt van alles en nog wat op in mijn tuin. Ik verbaas me elke keer weer als er weer wat opkomt. Laatst nog Sabal minor zaden van 1,5 jaar oud (slechte resultaten binnen, toch nog enkele opgekomen buiten in de volle grond). De fortunei en washingtonia soorten groeien gewoon als onkruid in mijn tuin! De washingtonia zal na de winter volledig uitgeroeid zijn door de nattigheid en kou, maar de fortunei zaailingen hebben daar geen last van.
Ik zou als ik jou was dus geen zorgen maken om kleine temperatuur schommelingen. Het ligt er helemaal aan welke zaden je wilt kiemen en hoe vers ze zijn. Als beginner zou ik niet gelijk allemaal dure materialen aanschaffen, dan kan je beter een mooi volwassen exemplaar kopen van die plant. Voor veel soorten heb je geen poespas nodig die zijn gewoon makkelijk te kiemen.

Ik heb al veel soorten gekiemt en heb tot nu alleen problemen gehad met de T. nanus met maar 5% kiemresultaat en de T. princeps zaden die ik nu al bijna 9 maanden te kiemen heb staan. Nu heb ik gelezen dat het wel 1,5 jaar kan duren eer deze zijn gekiemt en heb ik de kans dat het de "groene" variant is. En die heb ik al!

Zaden kan je het beste afgesloten bewaren op een droge koele plaats.

Veel succes Toni

wo, 26/10/2005 - 18:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo allemaal,
Wat blijkbaar belangrijk is, is de gemiddelde temperatuur bij het kiemen. Zie volgende website, https://tinyurl.com/y5by96hx, waar ik al enkele zaadsoorten besteld heb. Voor het ogenblik heb ik zaailingen van twee "bauhinia" soorten, daar besteld.

Palmzaden bewaren en kiemen
wo, 26/10/2005 - 19:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo martijn, ik weet niet of je er wat aan hebt maar ik heb al een tijdje kweekervaring met palmzaden. Ik ben ook begonnen met kweekbakjes (op de vensterbank), alleen op laatst stonden er in mijn hele huis alleen maar kweekbakken, en het resultaat was maar zo..zo...tot ik de "zipbag"methode ontdekte. De zaden in een afsluitbare plasticzak stoppen, en ik gebruik gewoon zaai en stekgrond. Van de zomer had ik ze op zolder staan, daar is het warm door de grote ramen nu staan ze bij mij op de vloerverwarming in de keuken. De temperatuur is dus niet constant en het gaat prima met ontkiemen. Ik heb betere resultaten met de zipbags dan met kiembakken, plus het grote voordeel is dat ze veel minder ruimte innemen, ik heb mijn trachycarpuszaden bovenop een donkere kast gelegd in een zak,
en bijna alles is ontkiemt. Er zijn palmzaden die niet kiemen bij hogere temperaturen, die leg je gewoon ergens op een kast ofzo,
harstikke makkelijk. Ik geloof zelf dus ook niet in een constante temperatuur voor de kieming.

do, 27/10/2005 - 00:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Allemaal,

Bedankt voor jullie vriendelijke reacties, ze zijn allen zeer hulpzaam, ik zelf heb thuis een aantal kweekbakjes die ik al gebruikte met het voor kweken van tabakszaden, ik zal mijn eerste poging dan ook gaan proberen in 1 van deze bakken op de vensterbank.

De Zak techniek spreekt mij ook aan, mischien dat ik 50/50 zal hanteren.

Nogmaals bedankt!

Martijn

Onderwerp gesloten