Stekken bananenboom (musa basjoo)

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 31/07/2008 - 00:46
Sobbe

Stekken bananenboom (musa basjoo)

Mijn bananenbomen MUSA sikkimensis en de MUSA basjoo heb ik dit jaar in het voorjaar als kleine plant aangeschaft en in de volle grond aangeplant. Beide planten hebben inmiddels nieuwe jonge scheuten ontwikkeld. Ik wil deze graag stekken maar wie weet hoe en wanneer ik dit moet doen.
Alvast bedankt.

Sobbe

do, 31/07/2008 - 01:24
ed ressiv

Sobbe,
oei dat zit buiten mijn kennisveld alsnog, maar ik weet zeker dat hier goede reacties op gaan komen.
We blijven het volgen.
Groetjes
Hans

do, 31/07/2008 - 02:13
Somnus

Ik heb vorige maand drie van mijn scheuten zonder mij te informeren op het forum eigenhandig verplant. Scheuten waren van vorig jaar van een musa basjoo die in een pot staat.
Resultaat:
grootste van anderhalve meter: niet diep genoeg afgestoken van moederplant: kapotgetrokken. staat nu in de volle grond. dode bladeren maar stengel is nog steeds groen. ik verwacht hier niets van.

kleinere van een kleine meter: beter afgestoken met enkele wortels. Heb één blad + groeiend blad laten staan ivm verdamping en is op een week tijd ongelofelijk hard beginnen groeien. Het ontvouwende blad van een maand geleden is deze week beginnen groeien en is nu volledig ontvouwen, 30 cm gegroeid en de 'krul' van het volgende blad stond er vandaag al.

kleinste van 20cm: als eerste afgehaald van moederplant met enkel één dikke wortel van een halve cm. Resultaat: wortels komen nu uit de pot gegroeid onderaan en hij doet het zeer goed. Dit lijkt mij ook wel de minimum grootte aan die een enkele wortel te zien.
Dus ook best niet te groot laten worden lijkt mij...

do, 31/07/2008 - 16:28
texeltje

t is een heel karwei ik spreek uit ervaring. Heb verschillende stekken van zo 75cm a 1 mtr afgestoken maar het voel me niet mee....de stekken hebben het overleefd en zijn nu ook bananen. Je moet een beetje schuinweg afsteken. dus schuin naar de moederplant toe

do, 31/07/2008 - 21:19
Harry

Als de jonge scheut, duidelijk aan de moederplant vast zit! Hmm, moeilijk.Als de scheut bv 20 centimeter verder de grond uit komt (meestal na 1 jaar).Dan voorzichtig uitgraven en kijken of er wortels aanzitten. Zoja, geen probleem, afsteken en oppotten.

vr, 01/08/2008 - 12:48
werner1985

Ik heb mijn scheuten 20-30cm hoog kort afgestoken bij de moederplant en toch proberen te zorgen dat er iets van wortel bij was, soms was dit maar één worteltje. Dan vervolgens in potgrond gezet en heel nat gehouden.
De volgende dagen gaan de bladeren beginnen te hangen en bruin worden. (dan is de plant verloren denken velen). Ik heb gewoon bruine bladeren afgedaan en de plant in de schaduw gezet en na een week begint de 'speer', het nieuwe bananenblad weer te komen en is de plant vertrokken. De fase ondergaan alle scheutjes bij mij.

vr, 01/08/2008 - 18:50
Sobbe

Bedankt voor de vele ractie's. Heb ik zeker wat aan. Ga vanavond direct aan de slag. Kijken of ik wat scheuten met wortels kan ondekken. Ik houd jullie op de hoogte.

Sobbe

wo, 06/08/2008 - 11:56
Sicatry

mijn scheuten snij ik eraf door eerst mijn boom uit de pot te halen en overtollige grond te verwijderen zodat ik een beter zicht krijg van hoe en vanwaar de scheut komt en of ik wortel mee kan pakken, dan snij ik met scherp mes de scheuten los en doe op de afgesneden plekken wortelhormoon.

voor in vollegrond heb ik geen praktijkervaring maar heb al wel gelezen om ze met scherpe spade los te steken maar naar de kant van de moeder toe, zo heb je meer kans om wortel mee te hebben. ik heb al scheuten in elke periode vant jaar gesneden dus volgens mij is hier geen bepaald tijdstip voor nodig, gesneden scheuten staan bij mij wel binnen.

veel succes!

Tim

do, 14/08/2008 - 15:40
palmfanatico

Ik heb nu veel hierover gelezen, ik heb 3 bananenbomen met heeel veel stekken, ik wil ze dus verwijrderen omdat ik hoor dat die kleintjes de winter toch niet doorkomen, dus ik wil ze erafhalen en verder binnen opkweken tot de lente en buiten doen.
nu heb ik er 1 afgehaald, maar die zat vast aan de moeder plant, en heeft alleen een dikke (hoe noem je dat wortel of is dat een stam die doorloopt tot in de grond aan de moederplant?) verder zaten er geen worteltjes aan, is dit niet goed? of moet ik dan langer wachten met het verwijderen van die kleintjes? (dus moeten ze persee worteltjes hebben? want het stomme is dat die stekken van mij toch erg dichtbij de moederplanten naar boven komen en niet wat verder weg.
beschadig ik de moederplanten niet?

groeten Marco

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag