Trachycarpus F. planten in september

21 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 16/08/2005 - 18:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Trachycarpus F. planten in september

Hallo,
Wij gaan onze voortuin begin september een nieuwe uitstraling geven. Nu zit ik op dit forum het een en ander te lezen over de Trachycarpus Fortunei. Het lijkt me geweldig deze boom in de voortuin te hebben. Ik zou niet meteen een grote kopen, het zou vind ik een raar gezicht zijn ineens een grote palm in de straat... Maar goed, een kleinere van ongeveer 60 cm stamhoogte zou ik willen planten. Maar: is september een goede maand om dit te doen? Is het goed als ik hem op een klein heuveltje plant?
Graag nog meer tips. Ik had al wat gelezen over de grond op zich. O, ja de tuin ligt op het zuidwesten.
Graag reactie,
Bedankt.

di, 16/08/2005 - 22:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Lizzie, Het is wel mogelijk om hem in september in de vollegrond te plaatsen, dit heb ik zelf ook wel eens gedaan.
Maar het beste is toch het voorjaar rond mei, dan kan de palm al wat aan slaan voor de eerste winter. Op een heuveltje zetten kan nooit kwaad, dan staat hij s'winters met zijn wortels altijd droger dan dat je hem lager zou plaatsen. De beste plaats voor een palm is beschut tegen wind en waar hij veel zon uren vangt, maar niet noodzakelijk voor overleven. Ik zelf heb er een helemaal onbeschut staan vangt veel wind, na de winter wel veel bladschade. Als je hem toch in september plaatst, wat ik niet aanraad, dan zou ik wat vinnasse kali onder aan de stam strooien zodat hij wat winterharder wordt, dit doe ik altijd bij mijn palmen in september.
Groeten en succes Jerry

wo, 17/08/2005 - 01:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Eens met Jerry 1,ik vind het ook te kort voor de winter! Een hele strenge winter en het is over en sluiten.Maar als hij in de aanbieding is bv,dan wel kopen ,maar nog niet in de volle grond! Koel overwinteren, en in Maart/April in de volle grond!

do, 18/08/2005 - 21:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Jerry en Harrie,

Bedankt voor jullie bericht. Ik vind het wel heel jammer dat het nu geen goede tijd is. Misschien is het het beste als ik een goede plek in de tuin openlaat en de plant dan toch maar in het voorjaar een vaste stek geef.
Jerry, als ik veel lef zou hebben, zou ik er nu een kopen maar vind het doodzonde als de plant het van de winter zou begeven.
Ik houd jullie goede tips in de gaten,
alsnog bedankt,
Lizzie.

do, 18/08/2005 - 22:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Lizzie,
Wat je wel kunt doen is in september voor een palm gaan kijken, de prijzen zijn dan veel lager omdat tuincentra's en palmkwekers hun palmen ook opslaan om het risico niet te lopen dat ze kapot gaan. De palmen zijn dan ooit wel tot 50% goedkoper.
Als je tenminste plaats hebt voor hem te overwinteren.
Groeten Jerry

vr, 19/08/2005 - 14:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hai Jerry,

Zou misschien een optie kunnen zijn. Misschien dat hij zolang in de garage in de pot kan blijven staan. Moet ik hem dan behandelen als een gewone kamerplant, of heel weinig water geven.
In de garage zit nog een dakraam waardoor hij eigenlijk nog wel veel licht krijgt.
Bedankt,
Lizzie

vr, 19/08/2005 - 17:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Koel overwinteren en niet al te veel water geven

In april kan je hem in de volle grond planten

vr, 19/08/2005 - 20:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hartelijk bedankt voor jullie tips maar weet iemand toevallig welk tuincentrum of welke kweker regelmatig aanbiedingen heeft in de regio Den Bosch?

Lizzie

vr, 19/08/2005 - 23:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Lizzie, Er zit in Esch gemeente Haaren een hele goede kweker, waar je ook hele mooie palmen kunt kopen.
Wat hun aanbiedingen zijn in het najaar zou ik niet weten.
Ik weet wel dat ze goede kwaliteit palmen verkopen, diversen groot en klein ook pot gedrukte palmen zijn in italy gekweekt en uit de grond gelepelt en in potten gedrukt. Het adres is de Wertjes 8 in Esch gemeente Haaren. Kijk anders ook even op https://tinyurl.com/y2txv3yn
Als je palm moet overwinteren in de garage hoef je hem inderdaad niet te veel water te geven, de hoeveelheid ligt aan de temperatuur van overwinteren, bij lage temperaturen nooit te nat, bij hoge temperaturen zeker 1x in de week.
Je palm in het voorjaar plaatsen kan in maart, april, mei, mijn voorkeur gaat toch uit naar de eerste week van mei, i.v.m. dat je dan zeker weet dat je geen strenge vorst meer krijgt, bij ons in het zuiden heeft het nog 14 gr gevroren in maart.
Groeten en Succes Jerry

za, 20/08/2005 - 15:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,

De Trachycarpus kan het best lang buiten in pot blijven staan en pas als het kouder wordt dan minus 5 of als overdag de temperaturen niet meer boven 0 graden uitkomen de palm in de garage zetten, zo acclimatiseerd hij het best. Zet je hem te vroeg in de garage ga je volgend jaar toch dezelfde problemen krijgen, nl een niet afgeharde palm die wat kwetsbaarder is voor wat betreft zijn blad. Let wel: op zich zal de Trachycarpus echt niet bezwijken als je hem nu nog in volle grond zou zetten, alleen is het beter om het zo te doen als anderen ook al hebben aangegeven...

cu
Rodney

za, 20/08/2005 - 20:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hai Jerry, hartelijk bedankt voor het adres. Ik ga volgende maand zeker eens bij deze kweker kijken.
Als ik een mooie heb gekocht hoor je het van me!
Bedankt voor je goede tips.

Lizzie

za, 20/08/2005 - 20:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Rodney,

Ook bedankt voor je tip, als ik een mooie palm heb gekocht laat ik hem in ieder geval tot eind van het jaar (uiteraard niet in de wind) buiten staan, kan hij inderdaad alvast wennen.

Lizzie

ma, 22/08/2005 - 13:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Lizzie, Als je doet wat rodney zegt tot min 5 buiten laten staan.
Zou ik wel de pot zelf omwikkelen met bolletjes plastic, omdat de wortels in een pot minder goed beschermd zijn tegen vorst.
Daarbij praten we bij het buiten laten staan van een palm in pot tot - 5 >wel over droge vorst!
Dus niet nat geregent en dan mee vorst -5, dit kan dan wel eens fout gaan.
Ik denk dat Rodney en Harrie dit ook aanbevelen.
Groeten Jerry

ma, 22/08/2005 - 23:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Okay Jerry, ik heb nog wat noppenfolie in de garage liggen dus dat komt wel goed. En aangezien ik voor mijn andere potplanten ook altijd bang ben voor maar een beetje vorst zal ik dit dan ook scherp in de gaten houden.
Op dit moment ben ik plannen aan het maken om de voortuin straks in september een beetje op orde te maken.
Het zal waarschijnlijk een tuin worden met een Aziatische uitstraling. En daar staat een palm zeker wel op zijn plaats denk ik.

Groeten,
Lizzie

wo, 24/08/2005 - 02:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Okee ,ik heb weleens een trachy in potje (- 12) per ongeluk buiten laten staan(de kluit was keihard bevroren),dus hij kan wel een stootje hebben hoor. Inderdaad wat rodney zegt;niet te vroeg binnen zetten.

wo, 24/08/2005 - 18:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nou, ik heb dus eergisteren (moest toch bij het tuincentrum zijn) voor de gein eens gekeken wat zo'n palmpje nou moest kosten: ik schrok me inderdaad helemaal lam. € 75,- voor een formaat van een kamerplant. Mijn nieuwsgierigheid werd snel afgeremd.
Ik denk dat dit een leuk verjaardagscadeautje gaat worden... (dit wordt dan maart, want dan ben ik pas jarig)
En dan wil ik er never nooit een van een tuincentrum.....

vr, 26/08/2005 - 11:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hey Lizzie,

Niet gelijk bij het eerste beste tuincentrum de moed opgeven. De meeste handelaren rekenen 2 euro de centimeter stam. De commerciele tuincentra zijn iets duurder. Er zijn echter particulieren die voor minder verkopen. Het is een kwestie van goed zoeken op het internet en rondvragen (zoals hier bijvoorbeeld).
Wat bedoel je eigenlijk met huiskamer formaat? Ik denk dan aan een fortunei met een stam van ongeveer 10-15 centimeter. Deze zijn al vanaf 25 euro te koop. Op de ruilbeursen worden ze voor nog minder verkocht, echter kom je daar minder vaak grotere exemplaren tegen.
Je kan natuurlijk als de winter begint in te treden proberen af te dingen bij een tuincentrum. Het probleem is echter dat de palmen tegenwoordig als broodjes over de toonbank gaan en men blijkbaar dieb in de buidel wilt tasten voor een groter exemplaar. Dan heb ik het alleen nog maar over de Trachycarpus fortunei!
Veel succes met je zoektocht
Toni

za, 27/08/2005 - 21:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hai Tony, bedankt voor je bericht.

Het formaat welke ik bij het tuincentrum heb gezien is circa 60-70 cm stamhoogte.
Ik zou zelf niet meteen een groot exemplaar willen. Ten eerste zijn ze niet te betalen en ten tweede is het nog maar de vraag of deze (boom) het dan wel in mijn (voor)tuin overleeft.
Dit risico wil ik dus niet nemen.
Ik heb het idee dat als je bij een kweker koopt, je meer uitleg krijgt en je met een beter gevoel naar zo'n kweker terug kunt gaan omdat (denk ik) tuincentra misschien niet alles kunnen vertellen.
Jerry heeft me in ieder geval al een adres gegeven, en van een kennis heb ik ook een adres gekregen in Cromvoirt (bij Den Bosch).

Mocht jij of andere bezoekers van dit forum nog goede tips hebben, hoor ik het graag.

Groeten,
Lizzie
Groeten

ma, 29/08/2005 - 17:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hey Lizzy,

Het risico (afhangkelijk van het weer) is niet zo groot met een fortunei. Grotere exemplaren hebben wat meet tijd nodig om aan te slaan en kleinere modellen zijn wat gevoeliger voor de vorst. Ik heb afgelopen jaar bijvoorbeeld vorstschade gehad aan een exemplaar met een stam van 15 cm. Ik kon twee nieuw komende speren er zo uit trekken, echter de palm had zich na twee maanden hersteld en groeit nu gewoon lekker door (ongeveer 4 nieuwe bladeren na dat incident).
Bij aankoop van een fortunei even vragen waar die vandaan komt en letten op de algemene uiterlijke vertoning (hoe noordelijker hoe beter). Zijn de bladeren "stijf" of hangen ze erbij of zijn ze zelfs gescheurd (kaskweek).
Worden de palmen met latjes in de kuip gehouden? Deze palmen zijn vaak in de volle grond gekweekt en zijn voor een groot deel van hun wortelstelsel ontdaan om ze nog in een vervoerbare pot te krijgen. Deze palmen hebben veel tijd nodig om aan te slaan (PS geen ervaring mee!).
Hebben de palmen een volle bos bladeren. Vaak worden de bladeren voor het vervoer een beetje terug gesnoeit om verdamping te voorkomen. Het ziet er ook niet uit, een grote stam met een zielig bosje bladeren (komt op den duur natuurlijk wel weer goed).
Enorm lange bladstelen zijn een indicatie van kaskweek of snelle massaproductie, komt de winterhardheid ook niet ten goede.
Ik persoonlijk zou niet meer dan 2 euro de cm stam betalen.
toni

di, 30/08/2005 - 20:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Lizzie/ Toni, ik heb ook in het verleden wel eens flinke vorstschade gehad. toen kon ik ook de groeisperen er uit trekken, en heeft zich ook goed hersteld. Dus je moet inderdaad nooit na vorstschade je boom te vlug opgeven kan nog goed komen.
Maar ik heb in het verleden ook palmen wel eens verloren na een winter, en nog eens geen strenge winters. En deze palmen stonden al 8 a 9 jaar in de volle grond, en in eens was het gedaan met mijn palmen. Maar in de loop van de jaren leer je wel wat ze kunnen hebben en wat niet. Een strenge droge winter is beter, dan een natte kwakkel winter . Verder wil ik ook nog even zeggen als je een pot gedrukte palm koopt zoals toni al beschreef je inderdaad moet kijken hoe hij er bij staat, hij moet er goed uit zien met stevigblad, en niet verlept zoals je op veel plaatsen ziet. Ik heb ook hele goede ervaringen met deze al wat grotere palmen, er is bij mij nog nooit een pot gedrukte palm kapot gegaan, dus het kan wel degelijk.
Groeten Jerry

di, 30/08/2005 - 21:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi goede raadgevers,
Zoals ik het nu bekijk ben ik écht een leek. En ik had al niet zo'n groene vingers.... Maar zodra ik in het bezit ben van een mooie palm (ik neem liever nu geen risico op een kwakkelwinter want mocht hij het niet overleven, wil ik toch liever een boom hebben die ik in het voorjaar al heb gepland en waar ik dan de zomer en najaar nog plezier van kan hebben. (ik zal jullie wijze raad in mijn gedachten houden).
Groeten,
Lizzie

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag