Trithrinax campestris palm

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 05/03/2010 - 03:24
harkstede

Trithrinax campestris palm

Iemand al enige ervaring met de Trithrinax campestris ?

Deze zou tot -15 moeten kunnen...

vr, 05/03/2010 - 11:24
D_SDennis

Ik heb geen ervaring, maar zaterdag neem ik er een over. Maar ik weet al wel dat ie erg langzaam groeit en alleen veel vorst kan verdragen als ie zeer droog wordt gehouden. Die ik zaterdag heb plant ik tegen een gevelmuur op het zuiden. Niet alleen trekt de gevel de grond daar droog, ook is er een brede overstek waardoor er weinig regen valt. Ik zal hier in de zomer wel water nmoeten geven want in de zomer heeft hij redelijk vocht nodig om te kunnen groeien. Ik heb hier ook een Chamaerops staan die het daar ook prima doet. He, hoe is het met je palmen gesteld na deze winter? Zitten er al bloemknoppen in je trachy's?

vr, 05/03/2010 - 12:46
harkstede

Ik denk dat ik een paar ga aanschaffen...
Misschien de eerste tijd maar even in pot houden want dan is e.e.a. beter te beheersen.
Samen met wat Takil's kan ik dan ook mooi het verschil in groeitempo zien want dat schijnt een snelle groeier te zijn.

Mijn Fortunei's hebben nog geen bloeiknoppen.
Maar dat is bij mij ook altijd eind maart/begin april pas zo.
Hier ligt vandaag gewoon weer een heel klein laagje sneeuw en vplgens Paulusma komende nachten hier lokaal -10!

Begin lente of begin nieuwe ijstijd? Hihihi

vr, 05/03/2010 - 18:20
kristof p

als je takil een snelle groeier is dan is het geen takil. als je plant al gedeelde bladeren heeft is het 1000% zeker geen takil ;-).

Trithrinax campestries en T. schizophylla zijn behoorlijk winterharde palmen in het westen. hier hebben ze zo goed als geen bescherming nodig...
als je ooit wil genieten van een exemplaar met wat stam zal je eentje moeten kopen met wat stam want die dingen zijn eeeeeeeeeeerg traag met stamvorming (bladgroei valt goed mee). geef ze ook ruim water in het groeiseizoen!

gr
Kristof

vr, 05/03/2010 - 20:39
harkstede

Oeps....lees net mijn fout!
Sorry,maar ik bedoelde Trachy Princeps ipv Takil.

Takil is idd geen snelle groeier maar de Princeps zou dat wel zijn.

vr, 05/03/2010 - 22:43
Draco

Mijn volwassen Trithrinax campestris in kuip heeft deze winter beter doorstaan dan de voorafgaande, toen ernstige koprot en uiteindelijk volledig bladverlies optraden. Ik denk dat het afdakje boven de kruin doorslaggevend is geweest. Temperaturen tot -12 °C verdraagt deze soort kennelijk moeiteloos. De palm staat in een grote kunststof kuip zonder enige vorm van isolatie. Ik durf de stelling aan dat deze Trithrinax de hardheid van een Trachycarpus dicht benadert, al is het net als bij deze populaire soort aan te raden om bij strenge vorst beschermende maatregelen te treffen in de vorm van extra isolatiemateriaal. Mijn Trachy's in kuip zonder afdakje hebben deze winter in ieder geval meer bladschade opgelopen dan deze Trithrinax.
Behalve de campestris heb ik in het najaar ook een mooie stamloze Trithrinax brasiliensis weten te bemachtigen, maar die overwintert in de kas.

Groet,

Draco

Trithrinax campestris palm
vr, 05/03/2010 - 23:17
kristof p

hoi Draco,

das een mooie T. acanthacoma ;-). T. brasiliensis heeft bladeren die dieper zijn ingesneden en ook de splitising van iedere bladvinger gaat dieper waardoor de bladvingers van de T. brasliliensis er fijner uitzien maar ook lijkt het alsof die veel meer bladvingers heeft.
een ander verschil tss de twee is o.a ook de winterhardheid. T. acanthancoma is beter bestand tegen vorst dan T. brasiliensis. in 2007 een zaailing T. acanthacoma geplant onder men grote Butia capitata en die doet het uitstekend. maakte in 2008 zijn eerste gesplitste blaadjes :-). een andere grotere met al wat stam ben ik verloren in de winter van 08/09. heb nu buiten de zaailing nog eentje met ong. 30cm stam in pot maar het kriebelt om deze uitteplanten. het zijn mooie planten...winterhard tot ong. -8°C en natuurlijk beschermen tijdens langdurige vorst. verder tijdens de zomer ruim water en het zijn redelijk snelle groeiers.

gr
Kristof

za, 06/03/2010 - 23:03
Draco

Dat is een mooi verhaal Kristof, maar acanthocoma en brasiliensis zijn volgens mijn informatie synoniem voor dezelfde soort. Ook de kwekerij in Heerde waar ik deze palm heb gekocht, bevestigt dit. De oude soortnaam acanthocoma wordt ook steeds minder vermeld in recente literatuur anders dan tussen haakjes.

Groet,

Draco

za, 06/03/2010 - 23:29
kristof p

ja, dat klopt maar er zijn hier veel mensen in de botanische wereld niet mee eens. als je de twee bekijkt zijn het ook totaal verschillende palmen! de zaden zijn anders, de bloei is anders, de bladeren zijn anders en hun habitat is anders en terwijl T. brasiliensis met moeite -5°C overleefd overleefd T. acanthacoma temperaturen tot -10°C! T. brasiliensis is ook een erg trage groeier alla T. campestries. T. acanthacoma is stukken sneller...bedoel er zijn wel heel veel belangrijke verschillen tussen de twee wat wel belangrijk is als je ze wil groeien. T. brasiliensis maakt geen schijn van kans hier terwijl een T. acanthacoma in ons klimaat meer kans maakt als bijv. een P. canarensies of Washingtonia.

als ik eerlijk mag zijn, op internationaal vlak, worden er meestal wel degelijk twee soorten erkend ;-)...jammergenoeg nog niet op de kew lijst maar die veranderd ook geregeld ;-).

gr
Kristof

kijk hier voor wat duidelijke foto's en wat uitleg over de twee.

https://tinyurl.com/y3rak6rk

https://tinyurl.com/y3rak6rk

p.s als je hem van gardenpalms hebt dan betwijfel ik of het Herbert was die je dat gezegd heeft want het is zijn vriend en handelspartner Nigel die het betreffende artikel op pacsoa heeft geschreven ;-).

zo, 07/03/2010 - 15:48
Draco

Het laatste woord zal hierover nog niet gezegd zijn Kristof. Fenomenologische kenmerken zeggen
weinig over over het onderscheid in soorten. Neem bijvoorbeeld Chamaerops, waar ook flinke
verschillen voorkomen in vorstbestendigheid. Niemand heeft waarschijnlijk tot nu toe voorgesteld
om de 'Cerifera' met z'n witte 'waslaag' als een aparte soort te beschouwen. De natuurlijke
omstandigheden bepalen in belangrijke mate de eigenschappen van een soort of variant.
Dat neemt niet weg dat, gelet op het gegeven dat mijn vermoedelijke Trithrinax brasiliensis een
geringe vorsttolerantie heeft (zone 9), deze 'soort' hier (zone 8) het beste in de kas kan
overwinteren. Mijn contactpersoon bij Gardenpalms was deze keer overigens Rory. Bij gelegenheid
zal ik dit nog wel eens met Herbert opnemen.

Groet,

Draco

vr, 12/03/2010 - 18:41
kristof p

Draco,

en Herbert al gesproken?...

Chamaerops is een heel ander verhaal. allemaal hebben ze ong. dezelfde vorstbestendigheid nl. ong. -12°C. ook hebben. ze allemaal dezelfde bloeiwijze en zaden. ook is er veel onderling verschil bij dezelfde variteiten.
uit zaden van een T. acanthacoma zal een plant groeien die perfect op de moeder lijkt (Chamaerops niet) zelfde met T. brasilienis. ook verschillen de bloeiwijzen en de zaden bij beide spp. (voor het DNA tijdperk was de bloeiwijze het element om een soort wel of niet als een apparte soort te zien!)
alle T. brasiliensissen hebben ong. dezelfde vorstbestendigheid die een stuk lager ligt dan die van T. acanthacoma die ook allemaal ong. dezelfde vorstbestendigheid hebben.

tsja, de botanische wereld is een zootje. ieder jaar worden wel enkele planten van soort veranderd of van geslacht of krijgen ze hun eigen soort/geslacht. in het geval van T. acanthacoma en T. brasiliensis is de samenvoeging van deze twee iets te voorbarig geweest en dit moet dringend herzien worden wat overigens wss wel al is aangevraagd. in Zuid-Amerika is er nog heel veel werk aan de winkel. zo worden er nog nieuwe Butia's, Syagrussen gevonden of moeten ze herbekeken worden...er gaat geregeld een botanist naar die streken om die dingen te herzien. ben er redelijk zeker van dat deze twee uiteindelijk wel weer als apparte soorten zullen worden beschouwd. bij de liefhebbers en vele botanisten(die zijn het natuurlijk ook vaak niet met elkaar eens) is dit al zo ;-).

vr, 12/03/2010 - 22:51
Draco

Ik houdt me maar verre van deze academische discussie. Ik ben weliswaar bioloog, maar geen botanicus en plantensystematiek was niet mijn favoriete onderdeel. Mijn veronderstelde Trithrinax brasiliensis houdt ik 's winters maar in de kas. Het vorstvrij houden hiervan deze winter zal me wel weer een kapitale naheffing opleveren van mijn energieleverancier. Je moet wat voor je liefhebberij over hebben. In de tuin is hier en daar ruimte ontstaan door het sneuvelen van exotische probeersels uit subtropische regionen. De opengevallen plekken kan ik nu weer gaan vullen. Ik leg de lat daarvoor nu wel een stukje hoger.

groet,

Draco

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag