Welke bamboe is dit? Wortelbegrenzer nodig?

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 17/01/2012 - 21:20
ellenhubert

Welke bamboe is dit? Wortelbegrenzer nodig?

Ik heb op mijn stoep een aantal potten staan met bamboe. Twee ervan zijn zwarte bamboes die ik niet zonder wortelbegrenzer in de grond moet zetten is mij verzekerd.

Nu heb ik nog drie bakken met de bamboe op het plaatje staan (laat je niet afleiden door de dikke bamboe, dat zijn losse stokken die erbij staan). Ik hebt het idee dat het een of andere fargesiainfo-icon-soort is. En ik lees dat je die niet hoeft te begrenzen. Maar dat wil ik graag zeker weten. Iemand hier verstand van zaken/bamboe?

Welke bamboe is dit? Wortelbegrenzer nodig?
di, 17/01/2012 - 23:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Er zullen misschien Fargesiainfo-icon soorten zijn die niet woekeren, maar mijn ervaring was anders; mijn Fargesia dreigde de hele tuin te overwoekeren.

Of deze woekerneigigingen krijgt is eenvoudig te controleren, als je de kluit bekijkt: als er scheuten aan de zijkant van de kluit zitten, dan weet je het al.

wo, 18/01/2012 - 20:03
ellenhubert

Ik heb geen idee, kan ze nu niet uit de pot halen. Ik zoek de naam van deze bamboe. Ik vind namelijk nog steeds dat fargesiasoorten niet opzij groeien.

wo, 18/01/2012 - 23:09
Draco

Alhoewel een polvormer, kan Fargesiainfo-icon op den duur flink uitdijen. Dat bleek wel, toen een 10 tal jaren geleden Fargesia murielae masaal in bloei schoot en stierf. Het weghalen van de dode plant was een flinke klus. Echte woekeraars tref je vooral bij het genus Phyllostachysinfo-icon, waarbij de halmen plotseling op een willekeurige plek 2-3 meter verderop kunnen opduiken. De meeste notoire woekeraar hier in de tuin is Chimonobambusa tumidinoda, een prachtige en sierlijke bamboe met sterk verdikte halmknopen (Charley Chaplin, de bekende wandelstok).
Als met zwarte bamboe Phyllostachys nigra wordt bedoeld; deze soort is hier juist 'poeslief' en ontbeert elke 'wanderlust'. Hieruit blijkt maar weer dat het gedrag van een plant niet per definitie is te bepalen en waarschijnlijk van meerdere factoren afhankelijk is. Een wortelbegrenzer voor bamboe is de veiligste manier om woekering tegen te gaan. Maar let wel op dat de bamboe niet ontsnapt en over de barriere duikt. Ik zoek zelf in het najaar de rhizoom uitlopers op en snoei ze vervolgens terug.

ma, 06/02/2012 - 17:56
De Ginkgo

Fargesiainfo-icon Jiuzhagou aan het fijne blad te zijn. Als je de goede ondersoort hebt worden het juweeltjes.
grt roland

Onderwerp gesloten