Welke palmsoort is dit?

18 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 03/05/2007 - 00:14
chimeara

Welke palmsoort is dit?

Deze palmen heeft mijn vrouw vorig jaar bij de Albert Hein gekocht voor €10,- per stuk. De enige informatie die erbij gegeven werd was "winterharde palm".

Aangezien het niet al te duur was hebben we de gok maar genomen en de palmen zelfs pas in het najaar in de tuin geplant.
De zachte winter zijn ze redelijk goed doorgekomen. De half dorre bladeren zijn ontstaan direct na het in de vaste grond planten van de palmen.

Iemand enig idee welke soort palm het hier betreft?
Zo ja, hoe kan ik deze palm dan het beste verzorgen? (mits het niet in de samenwerkingsbladen staat vermeld is dat ook handig)

Ik zal enkel foto's incl detailfoto's toevoegen.

Alvast bedankt!

Roger

Welke palmsoort is dit?
do, 03/05/2007 - 00:16
chimeara

Nog een foto.

Welke palmsoort is dit?
do, 03/05/2007 - 00:17
chimeara

Nog een foto.

Welke palmsoort is dit?
do, 03/05/2007 - 00:17
chimeara

Nog een foto.

Welke palmsoort is dit?
do, 03/05/2007 - 00:17
chimeara

Nog een foto.

Welke palmsoort is dit?
do, 03/05/2007 - 00:18
chimeara

En de laatste detailfoto.

Welke palmsoort is dit?
do, 03/05/2007 - 00:21
chimeara

Voor de liefhebbers een overzichtsfototje van de tuin.
het zal zeker niet ieders smaak zijn, en bij gebrek aan groene vingers staat dit onderhoudsvrije concept ons wel aan.

Bedankt voor alle reacties.

Welke palmsoort is dit?
do, 03/05/2007 - 00:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dit is een Phoenix canariensis, niet winterhard (behalve afgelopen"winter". In de samenwerkingsbladen staat een voorbeeld hoe ie de winter door kan komen.

do, 03/05/2007 - 00:26
imac

Hallo, het lijkt mij Phoenix Canariensis.

De tuin moet je smaak zijn, maar het leukste is toch dat je lekker bezig bent met je planten.

Trouwens wel een mooie tegel.

do, 03/05/2007 - 00:37
chimeara

Nou, dan hoop ik maar het beste ervan. Ik ga ze niet meer uit de volle grond halen tenzxij ze sneuvelen.

Kunnen ze ook niet een paar graden vorst hebben?
Ik heb hier toch twee keer een week nachtvorst ghad met minima tot min 5 graden.

do, 03/05/2007 - 02:53
ed ressiv

Inderdaad
Phoenix canariensis
kan -7 overleven mits hij op een heuveltje staat en dus goed droog blijft.
Gewoon inpakken, kijk even bij de samenwerkingsbladen daar staat de basis aangegeven voor de bescherming,
Hier moeten nog wel riet of rietmatten omheen en als het echt gaat vriezen de stekker van de kerstslang insteken, en een extra jasje aangeven, en de grond rondom afdekken met steenwol en verzwaren tegen wegwaaien of tempex of stro met zeilen etc etc.
groetjes
Hans

do, 03/05/2007 - 11:48
tropical 6

inderdaad..het is een phoenix canariensis
gewoon even inpakken met luchtig matriaal stro etc..
en ik vind je tuin prachtig vooral die muur hebben jullie die zelf gemaakt of ergens gekocht?
groetjes,

do, 03/05/2007 - 13:02
chimeara

Nou dat inpakken lijkt me geen probleem. Ze staan in goed drainerende grond op een heuveltje dus dat moet ook goedkomen. Ik zal ze gewoon proberen te beschermen en handhaven.

De muur is feitelijk een betonschutting. Die heb ik in Belgie gekocht. Daar zijn betonschuttingen vrij normaal. Alleen is de laatste jaren een diversieteit aan modellen ontstaan die de saaie grijze exemplaren vervangen.

Zie onderstaande website voor meer info:
(hopelijk word dit toegelaten en niet als reclame gezien)

https://tinyurl.com/y2ruxnuy

do, 03/05/2007 - 18:56
robbie007

wij hebben ook onze afsluitingen bij deze firma gekocht,zijn de goedkoopste in Belgie,we hebben er een 150 km voor gereden naar daar:)
in bijlage foto ervan
je hebt er veel keuze

Welke palmsoort is dit?
vr, 04/05/2007 - 02:31
kroisos

Hoi Roger,

nog even over je Phoenix, tijdens natte of mistige perioden in de winter zet je er best een paraplu boven, veel Phoenixen gaan eerder dood door een teveel aan vocht dan door de vorst. dit komt omdat tijdens de winter de palm op non actief staat en het vocht dat zich rond de wortels verzamelt word niet meer gebruikt door de wortels waardoor die wegrotten. een paraplu erboven voorkomt ook lichte schade door stralingsvorst bij temperaturen juist boven of onder nul. als het lichtjes vriest bij mooi en droog weer zal je Phoenix geen enkele last hebben van de vorst. bij vorst lager dan -5 kan je wel beter de bladeren samenbinden (gaat heel gemakkelijk bij een Phoenix) en er vliesdoek rondbinden. als het terug iets warmer is doe het er dan af, zo kan de palm luchten en zal hij zich beter voelen. als de temperaturen lager gaan dan -8(wat al veel is voor een Phoenix canarensies) kan je best de bladeren samenbinden, kerstverlichting rond de palm draaien en inpakken met vliesdoek. ook is het beter om de voet van de palm wat te beschermen zodat de aarde rond de wortels niet bevriest. veel hangt ook af van de grote van de palm en hoeveel zon en warmte ze krijgen tijdens de warme maanden, hoe meer zon en warmte hoe sterker je palm de winter ingaat. maar jullie tuin ziet er wel zonnig en warm uit dus dat zal geen probleem zijn denk ik. ze kunnen goed tegen droogte maar groeien toch beter en sneller als je ze in de warme maanden wat extra water geeft maar stop met extra water geven als het einde van de zomer in zicht is zodat de grond tijdig kan uitdrogen voordat de winter er aankomt. geef ook wat calcium in het begin of midden van de herfst zodat de nieuwe bladeren wat kunnen afharden.
als je er niks aan doet en de temperaturen zakken tijdens de winter geregeld en lang onder de -5/-6 of je hebt een paar vorstdagen achter elkaar kan je een dode palm verwachten tegen de lente of toch eentje zonder bladeren. -7/-8 is meestal dodelijk voor deze palmen. niet de geamakkelijkste dus om lang in je tuin in leven te houden. maar in de winters van de afgelopen jaren maken deze palmen meer en meer kans om hier goed te groeien (vooral aan de kuststreken). afgelopen winter groeide de mijne zelfs traagjes door

groetjes en veel succes met je exoten,
kristof

vr, 04/05/2007 - 13:03
VEKEN

HALLO,

Mijn PHOENIX kon alvast wat sneeuw verdragen.
Staat nu nog steeds mooi .

Welke palmsoort is dit?
vr, 04/05/2007 - 19:43
kroisos

hoi,

ja, een Phoenix kan daar wel tegen maar het mag niet te lang duren en ook niet te veel vriezen want anders kan ik je verzekeren dat hij heel wat bladschade zal oplopen, zeker in een pot is het niet aangeraden om hem zo te laten overwinteren. deze winter mag je niet meerekenen, ik heb zelfs Livistona's in pot buiten laten staan. tijdens een normale winter zou je Phoenix er waarschijnlijk niet meer zo goed uitzien. ik spreek uit ervaring....

gr
kristof

za, 05/05/2007 - 01:56
chimeara

Mensen, bedankt allemaal voor jullie reacties. Ik weet wat me te doen staat en ik deze palmen zeker proberen te behouden.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag