Wie weet hoe deze palm heet?

29 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 13/10/2006 - 13:10
mikey

Wie weet hoe deze palm heet?

Wie weet hoe deze palm heet? Hij staat in een binnentuin. Is zo'n 2.50 tot 3.00 mtr hoog.

Deze kunnen wij namelijk overnemen....maar dan wel voor in de tuin. Dus in een kuip óf in de vaste grond. Winterhardheid?

(p.s. Ik zal proberen van het weekend betere foto's te maken, deze foto is 's avonds gemaakt.)

Wie weet hoe deze palm heet?
vr, 13/10/2006 - 13:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dit is gewoon een grote 'phoenix canariensis'(Canarische dadelpalm), in de volle grond gaat niet lukken, want langdurig onder de -5 graden is toch wel een probleem voor deze palm.
Bovendien ben je daarvoor al veel te laat, dat zou in maart moeten gebeuren.
Maar meestal sterft het groeihart af omdat de kou en vocht toch te slecht is, sommigen hebben deze palm in de volle grond wel laten overwinteren door deze goed in te pakken met kerstlichtslang eronder als verwarming, maar deze methode redt je voor misschien de zachtere winters, niet als er een minima van -10 of lager voor komt, dan houdt het voor deze palm echt op.
In kuip kan absoluut wel, maar waar laat je deze palm in de overwinteringsperiode?

Let wel deze staat al zijn leven lang erg warm, dus kijk uit met temperaturen straks onder 0, want -2 kan al een klap zijn omdat het al oktober is, ik weet niet of het de bedoeling is dat ie in een kuip nu nog even in de tuin moet staan?

Het is wel een mooi exemplaar!

Gr. Edward

vr, 13/10/2006 - 13:27
mikey

Hoi Edward,

dit weekend kunnen we hem ophalen, en hij gaat dan in een verwarmde schuur/kas bij een vriend overwinteren. Volgend voorjaar krijgt hij dan een plaatsje bij ons in de tuin.
Hij staat al zo'n 10 jaar in de binnentuin dus is nog niks gewend, qua wind, kou, vorst, zon, maar we gaan het proberen! Is een uitdaging toch!

Heb jij enig idee van de prijs?

Groeten

vr, 13/10/2006 - 13:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik denk dat een tuincentrum rond de 500 euro zouden kunnen vragen voor deze, want de stam is al behoorlijk zie ik.

In de volle grond redt deze palm het vroeg of laat niet!

vr, 13/10/2006 - 14:47
Jardin Exotique

500 euro is wel erg hoog gegrepen, voor mij mag je ze voor de helft hebben :)

Er zijn diverse truckjes in omloop om deze palm de winter door te trekken maar ze zijn allemaal behoorlijk intensief of duur aan energie.

Als je het persé wilt gewoon s'winters binnenhalen is de beste optie.

vr, 13/10/2006 - 16:24
vincentjansen

hallo,

bij het tuincentrum hier ( tuinwereld) hebben ze deze staan van ongveer 2.5 meter hoog met een iets dunnere stam voor € 39.95, dus 500 euri lijkt mij een enorm bedrag.

groetjes en succes

vincent

vr, 13/10/2006 - 16:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ho ho, lieve exoten vrienden, ik gok ook maar wat hoor, enne vergis je niet er zijn tuincentra die dat durven te vragen, ik let nooit op prijzen van grotere phoenix canariensis exemplaren.
Maar deze heeft wel een dikke stam, en daar wordt vaak de prijs op gebaseerd, niet zozeer op die hoge en lange takken, en ik denk dat 40 euro een beetje aan de lage kant is, maar dat is wat ik zeg het verschil met exoten is enorm groot.
De prijs is vaak gekoppeld aan of het een mooi exemplaar is of niet, je ziet vaak trachycarpus palmen staan voor woekerprijzen met een stam van 40 cm. omdat deze dan veel mooie bladeren heeft en die hoogte tellen ze dan ook nog mee, maar de nieuwe bladeren als ie in de volle grond komt te staan krijgen een kortere bladsteel, dus het maakt weinig uit.
Lange bladstelen vormen ze omdat ze in een kas zijn opgekweekt, in de tuin worden ze een stukje korter.

Buiten overwinteren van de phoenix can. kan wel maar neemt veel tijd en kostbare energie in beslag, kans op succes is er dan nog niet, ik doe het niet meer, ik heb 2 mooie staan en die gaan laat naar binnen en weer vroeg naar buiten.

za, 14/10/2006 - 17:26
mikey

Hoi,

Zoals beloofd, nog even een nieuwe foto.
Ze blijken toch iets groter te zijn als de 2,5 tot 3 mtr die ik gezegd had gister. Ze zijn namelijk 5 mtr hoog! Met een stamomtrek van 1.70 mtr.
We hebben er nu drie, nu afwachten hoe ze het volgend voorjaar doen.

Heeft er nog iemand tips, want we nu moeten doen na het oppotten om ze goed aan te laten slaan. De wortels zijn natuurlijk beschadigd doordat ze uit de vaste grond zijn gehaald. Is het bijvoorbeeld verstandig om een aantal buitenste bladeren eraf te halen, zodat er voeding naar de wortels gaat?

Wie weet hoe deze palm heet?
za, 14/10/2006 - 18:16
kroisos

staat wel in een heel klein potje? momenteel zal hij toch wel een grote schok hebben van zoveel wortels te verliezen. heeft hij nog wel voldoende wortels om zichzelf van voldoende vocht te voorzien?
misschien moet je wel een paar bladeren verwijderen zodat er niet zoveel vocht word verdampt door de bladeren.

za, 14/10/2006 - 18:17
hent v

Het liefst zo licht mogelijk en een koele ruimte (10 gr) .Onderste badstelen snoeien is geen probleem,en vooral niet vergeten om een keer in de week water te geven.

Gr Hent

za, 14/10/2006 - 18:54
mikey

Ze staan nu op 85 en 90 liter speciekuipen. Grotere konden we op deze korte termijn (we hebben woe gehoord dat we ze mochten hebben, vandaag opgehaald) niet vinden. Weet iemand waar ik grotere kan halen dan? (kop van Noord-Holland)
Het valt trouwens mee hoe de wortels beschadigd zijn....

Wel mooie exemplaren he?

za, 14/10/2006 - 19:00
texeltje

Mikey....woon je in Noord Holland? Waar?
offe ben ik nou erg brutaal......

za, 14/10/2006 - 19:28
mikey

Neehoor, das niet brutaal :-)
In Lutjebroek (jaja het bestaat écht!), vlakbij Enkhuizen.

za, 14/10/2006 - 20:40
kroisos

mooie exemplaren zijn het zeker wel!

ma, 16/10/2006 - 14:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Mickey prachtig gewoon, maar toch is het moeilijk om deze palm te behouden in de volle grond, proberen kan je het altijd, maar krijg je in de winter een nacht van -12 graden met bijvoorbeeld een sneeuwdek en een nacht later -9 graden, dat kwam in maart 2005 ook een keer voor wat vrij uniek was met die 2 sneeuwdagen, dan raak je deze palmsoort kwijt, daar kan de phoenix canariensis werkelijk niet tegen, ook niet verwarmd met een kerstlichtslang.
En wellicht kan je het een winter wel lukken, maar dan komt er toch een keer een periode of een paar dagen, die funest zullen zijn, de trachycarpus spec. of de butia capitata of de jubaea chilensis zijn sterker, deze laatste heeft ingepakt met kerstlichtslang verwarmd veel meer kans omdat deze sterker is.
Een jonge phoenix canariensis kan minimaal -5 graden verdragen voor niet al te lang liefst droog, maar een grotere zoals jij hebt misschien -8 a -9 graden, maar ook dat niet te lang.
Onze winters zijn doorgaans zacht en vochtig, en als de temp. snel gaat dalen is dat meestal funest voor dit soort planten.

za, 14/10/2006 - 22:22
hent v

Speciekuip is eigenlijk te ondiep voor een palm van dit formaat .Voor grotere kuipen moet je eens gaan kijken bij een klein niet landelijk tuincentrum of boomkweker die zijn nog bereid om grote maten te bestellen.

Gr Hent

za, 14/10/2006 - 22:35
George

Wat een prachtige palmen!

Wil je deze palmen echter laten overleven, moet hij zeker in een grotere pot. Ikzelf zie het al bij zaailingen, degenen in een grotere pot groeien steevast beter dan die in een kleine.

Het zal al een enorme kuip moeten zijn om hem in te zetten, zeker meer dan 1 meter diep.

Je kan hem ook in het voorjaar uitplanten. Dat zal goed zijn voor de palm (veel meer voedingstoffen dan in zo'n kleine bak) maar je hebt natuurlijk die verrekte winters. Het is mogelijk om hem erdoor te krijgen maar dan moet hij snel aanslaan in het voorjaar en mag de eerste winter al zeker niet streng zijn.

za, 14/10/2006 - 23:22
texeltje

jee mikey....de eerste mede forumexotenfreak die es niet zo ver bij me vandaan woont. ...het kan dus echt haha.

zo, 15/10/2006 - 14:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

Phoenix canariensis hebben als ze de kans krijgen een behoorlijk wortelgestel, ik weet er alles van ik heb er een over moeten planten.
Grotere kuipen is aan te bevelen.
Maar is alles nog wel handelbaar als je grotere kuipen hebt?
Dat is toch niet meer te doen?

Als ze in de volle grond staan en ze overleven het niet, dan heb je ook een groot probleem.

Ze zijn voor iedereen op dit forum een veroorzaker van een warm gevoel als ik jou foto's zie, maar ik persoonlijk zou er niets mee kunnen, jij wel dat is al fantastisch.
Zorg dat je er veel over te weet komt, het zou zonde zijn deze palmen te verliezen.

zo, 15/10/2006 - 15:53
hent v

Voor de verplaatsbaarheid kun je ook een platokarretje maken.Ik maak hier al jaren gebruik van.Gewoon een stuk aanrechtblad (watervast) met een paar zwenkwieltjes er onder.

Gr Hent

zo, 15/10/2006 - 19:58
alloo

dat platokaretje met zwenkwieltjes is een goede oplossing voor een harde ondergrond,wat als ge over kiezel of asse moet?

ma, 16/10/2006 - 00:45
hent v

Er zijn dingen waar je bij de inrichting van je tuin mee rekening moet houden.Mischien moet je er dan maar kruiwagenwielen onder zetten,of niet zo'n grote planten aanschaffen ,niet iedere paar jaar in een grotere kuip planten of je begint een bonsaiverzameling of je kiest een andere hobby.

Gr Hent

ma, 16/10/2006 - 12:29
cbsorko

Hoi Allemaal,

Ik ken iemand die een veel grotere rond 15 jaren in de vaste grond heeft.
Deze staat zelfs in een dubbel zo koud gebied als Noordholland..
daar wordt het in de winter rond de -26 graden!
Hij bouwt er in November een temporäre Kas uit dubbele drielagige Noppenfolie omheen (KW 1.4).
Daarin komt een 500/1000 Watt hete lucht oventje.
Kwa kosten zal het in NH wel meevallen, omdat het toch niet vaak zo koud wordt ;-)

Alles kan dus, maar met de nodige moeite en een beetje stroom kosten;-)

Veel plezier en success met de Phönix

Groetjes,
jan.

https://tinyurl.com/yxscvmum

ma, 16/10/2006 - 12:30
cbsorko

nog een keer de foto

Wie weet hoe deze palm heet?
ma, 16/10/2006 - 12:53
Exotic Life

Prachtige plant!

Zou een zou ik er ook moeten hebben :P Mijne groet gelukkig goed dus over een aantal jaar. Ik heb de mijne al 2 winters doorgekregen. Onbeschermd kwijnen deze jongens idd weg, het vorst/vocht probleem is dan idd vaak de doodsoorzaak. Vaak eerder nog het vocht dan vorst, althans in de kuststreken. Verder landinwaarts zal eerder vorst de boosdoener zijn.

Maar beschermd, dus droog en eventueel in de hele koude nachten extra verwarming door bijvoorbeeld lichtsnoer. Kan je naar mij mening toch aardig lang een mooie phoenix in de grond houden. Ennuh de kosten die vallen reuzemee, ik doe in de wintertijd zo lichtsnoer van de kerst er rondom heen en me ouders merken maar weinig verschil in de stroomkosten, en phoenix is niet de enige hier in de tuin die stroom vraagt.

Wie weet hoe deze palm heet?
ma, 16/10/2006 - 14:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoe of wat je ook wil en doet, deze palmsoort kan niet voor jaren vast in je tuin overleven, dat is simpel.
En waarom al die moeite omdat ze in verhouding niet veel kosten en ze overal te koop worden aangeboden, maar de minder aangeboden en wat duurdere butia capitata maakt een veel grotere kans, en is veel sterker en misschien wel net zo mooi, of nog mooier, zeker als ie groot is.
Ik heb 2 pracht exemplaren in mooie kuipjes staan en die blijven staan tot ruim onder het vriespunt, misschien wel met nachten van onder de -2 als het overdag maar boven 0 uitkomt.
Onder de -6 graden met vocht word het al moeilijk, en vervolgens kan je de kernbladeren met verpapte stinkende geur aan de kern, eruit trekken en is het over en uit voor de phoenix can.
Dus als het onder 0 blijft verhuizen zevlot de blokhut in, onverwarmd, maar die kan ik zo verwarmen, dat is geen probleem.
De phoenix can. verdraagt zonder problemen nachten met -2 a -4 graden, als het overdag maar ruim boven 0 komt, en deze een beetje droog staat.
Maar ook een 2 nachten van de maart maand in 2005, hier kwam een pak sneeuw vervolgens die nacht -12 graden de volgende nacht -8 graden en overdag rond 0 of erboven zelfs, dat is al toen voor mijn phoenix can. funest geweest, ondanks mijn goede winterdek, ook in de hete zon die zomer op het dakterras(zuiden) kwam ie niet meer terug, de groeikern was verpapt ik kon de bladeren/takken er zo uit trekken.
De winter van 2004/2005 was niet eens koud, maar die 3 a 4 dagen even met dat vele sneeuw en vorst, was teveel... ondanks de resterende periode steeds warmer ging verlopen, dus dat is al een indicatie dat je deze palm tot half februari in je tuin kan hebben staan en dan kan het voorbij zijn.
En wat doet zo'n lichtslang nu nog, zoveel warmte geeft deze niet meer af als het -8 is hoor, alles moet dan goed ingepakt zijn voor minimaal warmteverlies, maar dan nog moet de vorst niet te lang aanhouden, en dat is maar een paar nachten/dagen en de phoenix can. overleeft dat nooit.
Het zal best gelukt zijn bij sommigen ik ben overtuigd, maar dat is met meer planten mogelijk, je kan in jezelfde tuin 2 palmen plaatsen de een overleeft het niet de ander wel en ze staan maar een paar meter van elkaar verwijderd.
Maar zo taai als de trachycarpus en de jubaea en dan de butia zijn geen andere palmen, die de combinatie vocht/vorst kunnen verdragen, de sabal minor is nog taaier,maar heeft een hete zomer nodig om te herstellen en ook om zich sterk te maken voor de winter, vocht/vorst kan deze palm niet goed tegen, maar deze kan wel -20 graden verdragen, droog.

gr. Edward

ma, 16/10/2006 - 22:35
Dirkjan

Ik zet mijn phoenix canariensis mooi in de kas winters.
Zet alleen als het vriest de kachel aan.
Is al een winter goed gegaan.

ma, 16/10/2006 - 22:39
texeltje

ik ga hem ook buiten overwinteren mijn Canariensis...
dat komt ook doordat ik ruimtegebrek heb voor opslag....
Ik woon rondom in het water en de vorstkansen zijn hier gewoon een stuk minder dan in de rest van Nederland....ga het gewoon proberen en lukt het niet dan komt er een ander palmsoort voor terug.........

ma, 16/10/2006 - 23:27
mikey

hallo allemaal top dat jullie er allemaal op reageren ik heb hier zeker weer wat aan .ik woon gelukkig in een gebied met veel tuinders en moet dus maar kijken of ik ze in de winter bij iemand kwijt kan het is wel een hoop gedoe maar ik zou het zonde vinden als ze het niet overleven.bedankt voor al de tips.

Onderwerp gesloten