zaden en planten

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 31/08/2006 - 22:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

zaden en planten

Ik heb gelezen dat er heel wat planten liefhebbers zaden en planten meebrengen van zuidderse vacancies.Ik heb er ook meegebracht van Madeira, de planten had ik gekocht, de zaden gevonden onder bomen, want er liggen er duizende onder, maar nu komt mijn vraag mag dit? Wat mag er, wat niet

do, 31/08/2006 - 23:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dit is een moeilijke vraag. Er is heeel veel beschermd (zie de CITES lijst) en hier wegzetten wat wel of niet mag kan morgen al weer achterhaald zijn. Ik zelf breng ook altijd stekjes enzo mee. Planten die daar in het plantsoen staan (net als bij ons de geraniums bijv) breng ik zo mee. Orchideeën mag zo wie zo niet. Tenzij ze als zaailing in een fles zitten (dwz dat ze in vitro gekweekt zijn en dus niet geroofd uit de natuur) Ik hou als regel aan dat een plant die daar overal staat mee kan. Een beschermde plant staat nl niet op elke hoek van de straat. Maar zoals ik al schreef het is heel moeilijk. Er mag meer niet als wel. Dus goed oriënteren als je ergens naar toe gaat.

Succes Miranda

vr, 01/09/2006 - 00:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Er mag zo veel niet.
J.P. Thijsse ging altijd uit van de stelregel: als er veel van staat kan het meenemen van een stek of plant geen kwaad. Neem nooit meer mee dan je strikt nodig hebt en met zaden is de natuur natuurlijk zo kwistig dat je er gerust wat mee kunt nemen. Als je verzamelt voor je hobby neem dan bij voorkeur zaad, in uitzondering een stek en graaf nooit uit. Die laatsten zijn toch vrijwel altijd ten dode opgeschreven.

Ruud

zo, 03/09/2006 - 22:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zaden mag altijd wel.......maar het gaat vooral om knollen en planten die niet in en uitgevoerd mogen worden zonder certificaat.
maar de regels varieren per land...ik heb laatst eens het hele boekwerk opgevraagd over de regels hierover...tja als je een week of 10 de tijd hebt...kom je er wel doorheen maar wat ik zo kort samengevat begrijp van de plantenziektekundige dienst is het zo dat je geen knollen en bollen en planten zomaar in mag voeren, zaden wel.

Onderwerp gesloten