25) Kentia palm

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 06/12/2008 - 21:29
ed ressiv

25) Kentia palm

Bron; Fred Triep
Url;
http://tinyurl.com/y54d86mn

De Kentiapalm is een plant, die van oorsprong alleen voorkwam op de Lord-Howe- eilanden in de Stille Oceaan ten oosten van Australie. Een plant, die alleen in een bepaald gebied (een eiland) voorkomt, noemen we een endeem. Heel veel geïsoleerde eilanden hebben endemische planten.

De Kentiapalm (Howea fosteriana) is door zijn sierwaarde over de hele wereld verspreid en wordt daardoor nu op meerdere plaatsen in de subtropen aangetroffen. Hij wordt ook als kamerplant verkocht. Als kamerplant is hij betrekkelijk gemakkelijk te houden, omdat hij op schaduwrijke plekken groeit en geen echte rustperiode kent. Het kunnen echter bomen van acht tot tien meter worden, daar moet u wel rekening mee houden!

Evenals andere palmbomen (Arecaceae) heeft de Kentiapalm een kale stam met bovenin blauwgroene bladeren van twee tot drie meter lang. De verwante soort H. belmoreana groeit in de natuurlijke omstandigheden in de buurt van de Kentiapalm. Deze palm heeft echter een dikkere stam en onderscheidt zich ook door een verdikking aan de basis van de stam. Daarnaast heeft H. fosteriana een vertakte bloeiwijze, terwijl die van H. belmoreana onvertakt is.

In de Hortus (in de Plantage) kunt u Howea fosteriana vinden in het tropische gedeelte van de Drie- Klimatenkas.

Verzorging

Heeft u vragen over de verzorging van deze plant? Die kunt u stellen op mijn forum over de verzorging van planten. Misschien weet iemand het antwoord of staat er reeds een antwoord voor u.
Fred Triep

Deze pagina is het laatst aangevuld op zondag 18 september 2005.

Veel plezier en tuingenoegen met deze info.
Hans de Visser

di, 09/12/2008 - 00:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Howea belmoreana is te bewonderen bij de Hortus VU. De bladstand van de volwassen palm wijkt af van die van forsteriana door een karakteristieke V-stand.
Bij Howea forsteriana worden in de handel regelmatig planten aangetroffen met purperkleurige in plaats van groene bladstelen. Het nieuwe blad van deze 'variëteit' heeft een roodbruine tint.

Onderwerp gesloten