Afknippen takken

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 23/01/2009 - 16:16
joop98

Afknippen takken

Dag,

Ik heb een vraag. Ik heb enkele orchideeen welke 2 takken hebben waarvan bij een tak alle bloemen zijn afgevallen en bij de andere tak nog enkele bloemen blijven staan (op einde tak). Deze bloemen blijven dan nog wel zeker 2 maanden lang bloeien en beide takken blijven groen.

Mijn vraag hierbij is:

Moet ik dan die andere tak al na de eerste bloem afknippen? of moet ik blijven wachten totdat de laatste 2 bloempjes (die er al maanden aanzitten)eraf vallen en dan beide takken afknippen onder het eerste knopje?

Zo heb ik ook orchideeen met een enkele tak waar nog 1 a twee bloemen aan blijven hangen. (altijd aan het eind vd tak!)

MOet ik die dan ook al afnknippen?

vr, 23/01/2009 - 16:32
Sjaaks

Als het om Phalaenopsissen gaat heb ik het volgende antwoord voor je.

Dat is helemaal aan jezelf :)

Afknippen heeft als voordeel dat de plant al zijn kracht en energie in wortelvorming en bladvorming gaat steken, waardoor je volgend jaar waarschijnlijk weer mooie grote bloemen hebt.
Als je ze niet afknipt (tenzij ze verdrogen) dan is de kans groot dat vanuit bepaalde punten weer zijtakken ontstaan.
Ik laat zelf de takken staan en knip alleen het gedeelte weg dat verdroogt. Vaak heb ik hierdoor bloemen op zowel de oude bloemstengel (nieuwe zijtakken) als op een nieuwe bloemstengel tegelijk. Meer bloemen aan de plant dus.

Bij sommige Phal's knip ik ze af omwille van ruimtegebrek. Op die manier kan ik de planten 'hutjemutje' onder kunstmatig licht plaatsen, bij gebrek aan voldoende daglicht (teveel planten LOL)

Er zijn ook orchideeën waarbij er met zekerheid geen nieuwe zijtakken op oude bloemstengels verschijnen. Deze knip ik altijd af nadat ze ingedroogd zijn.

vr, 23/01/2009 - 23:48
joop98

Dag sjaaks, bedankt voor je bericht. Het zijn idd phalaenopsisssen! DUs ik denk dat ikd an maar een staal ga knippen, alleen weet ik niet zo goed waar! Is dat waar ik mijn vinger naar wijs? en sterft deze tak dan vanzelf af? en moet ik hem daarna helemaal afknippen of hoe gaat dat?

Afknippen takken
za, 24/01/2009 - 00:24
Sjaaks

hallo Joop,
die tak kan helemaal afgeknipt worden, tot aan de stam van de plant (dicht bij de bladeren). Wat je ook kunt doen is iets hoger afknippen, vlak boven het bovenste oog. Dit is waar je een verdikking op de tak vindt waar nog niks uitgekomen is. Ik kan het op deze foto niet goed zien, maar ik meen net boven het klipje waar deze tak mee vast zit aan de stok, een slapend oog te zien? Je zou dan daarboven kunnen afknippen. Op dat oog of de ogen daaronder kan de bloementak dan weer gaan uitlopen. Het is niet altijd zo dat dit gebeurd, in dat geval droogt de tak alsnog helemaal in, doet niks meer en kan weggeknipt worden.
Zelf laat ik uitgebloeide takken zo lang mogelijk staan, als deze afsterft droogt hij langzaam in en kan de plant nog voedingsstoffen uit de afstervende tak halen. In prietpraat: in de natuur lopen ook geen kaboutertjes met schaartjes die uitgebloeide takken wegknippen.

Bij de andere bloemstengel zou je vlak boven het zijtakje waar nu nog bloemen aanzitten kunnen wegknippen als je dat mooier vindt.

Als je nu beide takken wegknipt moet je er op rekenen dat je waarschijnlijk pas in het najaar weer nieuwe bloemtakken krijgt (noverber?). De ontwikkeling van deze bloemtakken kan erg lang duren, tot wel 90-120 afhankelijk van de temperatuur. Knip je ze niet af, heb je een grote kans dat de plant gaat herbloeien op korte termijn, welliswaar minder uitbundig (kleiner bloemen) maar je hebt wel weer kleur in je woonkamer :-)

Ik heb zelf ook een Phal die maar bloemstengels blijft aanmaken, als de ene is uitgebloeid maakt hij aan weer een nieuwe en krijgt de oude bloemstengel weer nieuwe zijtakken. Ik vermoed dat de hybride een veel- en graagbloeier is en dat hij voor deze plant optimaal staat. Niet alle planten doen dat hier.

Ik merk hier met Phal. Hybriden, zoals jij ook hebt, de verzorging van plant tot plant wel iets verschilt. Zo heb ik er één bij die beduidend minder licht vedraagt dan de anderen. De bladeren kleuren sneller rood en hebben gauw brandplekjes. Hoe jouw plant gaat reageren als je bloemstengels afknipt of laat staan kan ik je dus zeggen, al is het alleen al dat ik niet weet onder welke omstandigheden je plant moet groeien.

Succes ermee... en als er nog vragen zijn, laat ze maar komen.

za, 24/01/2009 - 01:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

De naam is Phalaenopsis; meervoud ook gewoon Phalaenopsis, eventueel Phalaenopsis soorten of cultivars.

za, 24/01/2009 - 01:34
joop98

ok bedankt, ik heb ze direct afgeknipt ben benieuwd hoe deze erop gaat reageren. Maar als ik het goed begrijp dan kan als de plant weer gaat bloeien een tijdje zo door blijven gaan dus! Ik heb er onderhand al een suk of 10 dus ik ben blij dat ik net verhuist ben! ;)

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag