BLOEMSTENGEL Phaelanopsis

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 08/10/2007 - 18:36
mariel123

BLOEMSTENGEL Phaelanopsis

Eindelijk krijg ik na 1 jaar wachten een bloemstengel op een afgeknipte tak. Hij is nu ongeveer 2 cm lang.

Wie kan mij zeggen hoelang het ongeveer duurt voordat er eindelijk bloemknoppen in komen en hij uiteindelijk gaat bloeien?

groetjes Mariel

ma, 08/10/2007 - 21:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Mariel,

Dat hangt helemaal af van de hoeveelheid licht die de plant krijgt en de temperatuur waarbij de plant gehouden wordt.

groetjes,
Blue

za, 27/10/2007 - 18:28
Akish

Ik zou ook graag dit antwoord willen weten!
Bij mij zit er ook al een tijdje een zijtak aan maar er zitten nog geen knoppen aan.
En, eh, Blue, moeten ze dan juist wel zonlicht of juist niet?
En is een temperatuur rond de 18oC goed?
gr me

zo, 28/10/2007 - 13:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het wordt een lastig verhaal maar ik ga het proberen zo duidelijk mogelijk op te schrijven, hier komt het dan.

Een Phalaenopsis heeft een minimale temperatuur van 18°C nodig. Je kunt je misschien voorstellen dat een plant die bij deze temperatuur staat veel langzamer groeit dan dat dezelfde plant bij bijvoorbeeld 25°C staat. Temperatuur is namelijk van invloed bij de celdeling (= uiteindelijk groei).
De meeste van ons hebben geen verwarmde kas waar de planten staan, daarom kan je hieraan weinig doen of je moet het niet erg vinden om een hoge energie rekening te krijgen dan kan je de verwarming een paar graden hoger te zetten.

Wat ook belangrijk voor de groei is de hoeveelheid licht. Wanneer de dagen gaan korten en de hoeveelheid licht minder wordt krijg je nog een "probleem" erbij. De tijdsduur dat er voor de orchidee bruikbaar licht is, is in de lente/zomer hoger dan in de herfst/winter. Licht is ook nodig voor de celdeling. In de lente/zomer is de zon sterkte veel te scherp voor orchideeën, de bladeren verbranden dan daarom staan orchideeën in de lente/zomer nooit op de vensterbank. Als ze wel op de vensterbank staan in de lente/zomer moet dat altijd een op een plek zijn waar ze geen direct zonlicht krijgen (op bijvoorbeeld het noorden). In de herfst/winter is de zon sterkte veel zwakker en mogen ze in direct zonlicht staan. Er zijn wel wat regels waar je je aan moet houden:
* Met lente/zomer bedoel ik = van 1 april tot 30 september.
* Met herfst/winter bedoel ik = van 1 oktober tot 31 maart.
* Hebben we een hele mooie nazomer in oktober is het beter om nog te wachten met de planten op de vensterbank te zetten (de bladeren verbranden).
* Dat geld ook voor als maart heel zonnig is, haal dan de planten eerder van de vensterbank (de bladeren verbranden).

Dan zit er nog een ander leuk voordeel aan het op de vensterbank zetten in de herfst/winter. Bij het raam is het s’nachts kouder dan overdag. Dit verschil in temperatuur zorgt ervoor dat er bloemstengels gevormd worden!

Dan gaan we terug naar de vraag: Hoelang het ongeveer duurt voordat er eindelijk bloemknoppen in komen en hij uiteindelijk gaat bloeien? Dat hangt dus helemaal af van de hoeveelheid licht die de plant krijgt en de temperatuur waarbij de plant gehouden wordt. Nu we in de herfst/winter zitten zijn de omstandigheden voor een optimale celdeling niet zo gunstig (lage temperatuur en korte tijdsduur bruikbaar licht). Het duurt dus langer dan in de lente/zomer om een bloemstengel in bloei te krijgen.

Tot slot nog een tip: leer je planten kennen, hou bij wanneer en hoelang je planten bloeien en groeien en hoe ze eruit zien. Zelf als ik een plant koop of krijg zet ik een nummer op de pot. In Excel heb ik een file met daarin: Soort orchidee en eventueel de naam, datum aankoop, datum start bloei, datum eind bloei, hoeveel bloemstengels, hoeveel bloemen en opmerkingen. Ook hou ik bij of ik de plant in mijn bezit heb of dat hij in de kliko is verdwenen. Van de bloem maak ik een foto, de naam van de foto geef ik hetzelfde nummer als dat op de pot (bijvoorbeeld orchidee 01). Iedereen begint altijd met 1 orchidee, maar orchideeën werken erg verslavend: voordat je het weet staat je hele huis ermee vol en kan je ze niet meer uit elkaar houden. Als je er een paar hebt kan je ze misschien nog wel uit elkaar halen, als je er zoveel hebt als ik (46 planten en 30 zaailingen) wordt het een stuk lastiger.

Groetjes,
Blue

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag