cybidium bloei krijgen

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 03/03/2010 - 14:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

cybidium bloei krijgen

wie weet een cybidium in bloei te krijgen?

wo, 03/03/2010 - 14:50
RdB

Ik neem aan dat je Cymbidium bedoeld.

Deze orchidee herbloeid makkelijk maar, zoals zo vaak, moet je even weten hoe je hem moet aanpakken. Zet de plant straks, vanaf half april of zo, buiten in de tuin of balkon. Kies een niet te zonnige standplaats. Geef regelmatig water en mest. Naar orchideeen maatstaven is het een echte veelvraat, lust bijna net zoveel als een 'gewone' plant. Laat de plant zo lang mogelijk buiten staan en haal hem niet binnen voor de nachtvorsten dreigen. Plaats hem daarna zo goed als droog op een koele plaats. Spoedig verschijnen de eerste takken en vanaf december/januari kun je de eerste bloei weer verwachten. Ze bloeien bij mij nu volop, de eerste bloemen rond kerst, de laatste moeten nog open gaan. Eén keer in bloei mag de plant ook de woonkamer weer in. Na de bloei weer koel plaatsen en z.s.m. weer buiten laten spelen.

Elke drie jaar verpotten. Zet hem gerust in zo'n commercieel mengsel, dat is wellicht dodelijk voor Phalaenopsis maar voldoet voor Cymbidium die meer een terrische levenswijze dan een epifytische gewend is.

wo, 03/03/2010 - 16:23
kikkertje

Hoi rdb,

Ook eentje in huis gehaald in maart 2009 in volle bloei,die zat tot oktober in een frisse gang,dan heb ik die in huis gezet waar het warmer was,hetgene hij alleen maar doet is nieuw blad,niks van bloei tot nu toe,als ik je uitleg lees ben ik dus ook niet goed bezig en zal ik geen bloei krijgen :-(
Hem buiten zetten wilde ik niet gezien we zoveel last hebben van slakken in onze tuin en die eten graag orchideeen!wat raad je me aan of ben ik dan toch niet zo slecht bezig?
Groetjes,
kikkertje

do, 04/03/2010 - 15:16
RdB

Cymbidium heeft veel minder last van slakken dan b.v. Dendrobium nobile of Odontoglossum en diens hybriden. Cymbidium heeft veel licht en koele standplaats nodig en in het groeiseizoen regelamtig water en wat mest. Als jouw methode niet werkt zou ik me daarop aanpassen (als die goed zou bloeien natuurlijk niets veranderen!)

Ruud

vr, 05/03/2010 - 01:12
kikkertje

als er niks veranderd is tegen eind april,zal ik je raad opvolgen,merci en
groetjes,kikkertje

vr, 05/03/2010 - 13:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mijn Cymbidiums bloeien ook ieder jaar, zelfde verzorging als Ruud. Ze hangen bij mij vanaf de lente aan het balkon op het Oosten, volle zon tot de middag. Hééél veel licht is een must voor deze, zonder dat zal je geen bloei hebben.

vrgr.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag