Cymbidium staat in bloei ! Wat nu ?...

20 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 10/02/2008 - 20:33
vanessa007

Cymbidium staat in bloei ! Wat nu ?...

Hallo,

Ik heb al enige jaren een cymbidium waar ik nog maar zelden bloem in gekregen heb.
Deze zomer heeft hij zoals gewoonlijk, op ons terras gestaan, na de zomer heb ik hem op de zolder gezet (fris maar licht) en geen water gegeven (eigenlijk heb ik er ook niet aan gedacht... ;-) ).
Nu ben ik net 3 weken op vakantie geweest en wonder boven wonder, toen ik net op de zolder kwam vond ik niet minder dan 11(!) takken met bloemknoppen aan !
Dit is echt jaren geleden dat er nog bloem in gekomen is ! Bladeren kwamen er genoeg bij, maar geen bloemen.
Nu is mijn vraag, mag ik hem nu in mijn living plaatsen ? Anders kan ik maar weinig genieten van de mooie bloemen ! En hoe zit het met water geven ? Dat zal ik ook maar terug starten zeker ?! En wat als de bloemen allemaal uitgebloeid zijn ? Terug op de zolder rusten of mag ie al op't terras ? (Als het niet te koud is)

Alvast bedankt voor jullie advies en tips !
Als ie in bloei staat zal ik zeker eens een fotootje posten hier !

groetjes,

Vanessa

ma, 14/01/2008 - 17:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je kunt hem gerust weer in de woonkamer zetten hoor! Met het water geven kun je ook weer beginnen, geef hem niet direct teveel, dat kan leiden tot knopval. Maar wat een prachtig resultaat, 11 takken dat is echt veel!

Groetjes Maarten

ma, 14/01/2008 - 16:37
Sandy123

ik heb ergens gelezen dat de plant pas terug in de woonkamer mag wanneer de plant al volledig in bloei staat. Omdat de knoppen anders kunnen afvallen door de shock.
Weet het ook niet hoor. Heb het maar gelezen in één van mijn boeken.

groetjes sandy

ma, 14/01/2008 - 16:46
vanessa007

Bedankt voor reacties !

Ik heb hem ondertussen al terug wat te drinken gegeven...
Ik denk dat ik nog een weekje ga wachten vooraleer ik hem terug in woonkamer ga zetten. Hij heeft nu waarschijnlijk een shock gehad van het water... volgende week de volgende shock door hem in de woonkamer te zetten...!

groetjes,

ma, 14/01/2008 - 18:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik haal ze in de herfst naar binnen en plaats ze op een koele lichte plaats. De mooist bloeiende van het moment staat in de kamer, de anderen bloeien op mindere plaatsen. Het naar de warmte halen heeft bij mij nooit tot knopval geleid maar daar staat wel tegenover dat ik niet overdreven stook.

ma, 14/01/2008 - 18:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je kan beter wachten tot de meeste bloemen open zijn. 11 bloemtakken is inderdaad veel, vraag mij af in welke pot de plant dan staat? Volgens mij ga je na de bloei dan toch moeten scheuren.

vrgr

ma, 14/01/2008 - 19:57
vanessa007

@ Joanna :

De orchidee staat al jaren in dezelfde pot... ik heb hem nog nooit verpot !
En scheuren, wat houdt dat in ?... Lijkt me drastisch ! Ik moet wel zeggen dat er al wel veel bruine knollen,of hoe zal ik dat eigenlijk noemen, in d

ma, 14/01/2008 - 20:16
vanessa007

Hier alvast foto's van hoe hij er nu uit ziet...

Cymbidium staat in bloei ! Wat nu ?...
ma, 14/01/2008 - 20:16
vanessa007

En het boven aanzicht...

ma, 14/01/2008 - 20:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hij ziet er prachtig uit! Wel zou ik die vergeelde bladeren met die bruine plekken eruit halen, het is niets schadelijks maar het geheel ziet er dan iets gezonder uit.

Groetjes Maarten

ma, 14/01/2008 - 20:59
vanessa007

Dankjewel... Ik dacht eigenlijk dat jullie mij een beetje van orchideemishandeling zouden gaan beschuldigen... Eigenlijk ziet hij er een beetje verwaarloosd uit. Met de juiste zorgen zou ik waarschijnlijk al een veel mooier exemplaar hebben !
En de gele bladeren, die moet ik nog eens verwijderen... Die bladeren zijn in de zomer wat verbrand geraakt door de zon... Als ik hem in de woonkamer ga zetten zal ik hier en daar eens een bladje weg knippen.
Die orchidee heeft eigenlijk al wat meegemaakt hoor... Ik vind het straf dat ie het nog altijd doet ! Hij heeft eens een keer een serieuse hagelbui op zijn nek gekregen, alle bladeren waren toen beschadigd, maar toch is ie het te boven gekomen. Dan heeft ie ook al eens een serieuse zonneslag gehad van enkele dagen in de broeiende zon te staan. Weerom waren alle bladeren geraakt en weerom heeft ie het gehaald ! Hij is echt niet stuk te krijgen !
Ik moet hem echt wat beter gaan soigneren, hij verdient het ondertussen wel ! :-)

groetjes,

ma, 14/01/2008 - 21:01
kenzo007

Hij verdiend het idd, geef hem maar wat extra aandacht de komende tijd.
Maar ook weer niet teveel hé, dat is ie niet gewoon ;-)
Groetjes

ma, 14/01/2008 - 21:04
vanessa007

Nog een vraagje, moet ik nu meststof beginnen geven nu hij in bloei staat ? Of mag dat nu niet, enkel als ie bloemen moet gaan vormen (eind van de zomer ?) ? Ik heb al wel vernomen dat dat je bepaalde handelingen maar voor een bepaalde periode per jaar mag doen, vandaar m'n vraag.

groetjes,

ma, 14/01/2008 - 23:18
kenzo007

Elke week een beetje water, één keer in de 4 weken meststoffen toevoegen aan het water. (zo heb ik het toch altijd gedaan) Verbeter me alsjeblieft indien foutief.
Groetjes

ma, 14/01/2008 - 23:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

De plant ziet er wel degelijk verwaarloosd uit en heeft een drastische opkuis nodig na de bloei. Wanneer er te veel kale bruine bulben zijn gaat de plant op den duur achteruit en het is ook geen zicht, trouwens elke bulb die heeft gebloeid, bloeit niet meer terug. De plant is op sterven na dood en de bloeiwijze is ook maar pover. Een gezonde Cymbidium maakt toch een stuk of 12 bloemen per bloemtak.

Ze moeten in de zomer echt veel water en mest krijgen maar de plant is nu in een veel te slechte conditie om veel meststoffen te krijgen. Begin al met ze water te geven.

vrgr

za, 09/02/2008 - 12:39
phalietje

Als ik de reacties goed begrijp, zal deze plant in het voorjaar verpot moeten worden, maar welk mengsel gebruik je daar het beste voor? Ik heb laatst zo een roze zak orchideeenpotgrond meegebracht van de boerenbond, maar die blijkt niet goed te zijn.

za, 09/02/2008 - 23:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat klopt, maar dat komt jouw goed uit. De orchideeengrond van de Welkoop/Boerenbond is waardeloze troep als het b.v. om de zeer populaire Phalaenopsis gaat: bevat veel te veel turf en blijft veel te lang nat. Ook voor vele andere orchideeen is deze Asef/Substral rommel absoluut dodelijk verstikkend. De Cymbidium is echter van nature veel terristischer en kun je er gerust in zetten. Mijn Cymbidium groeit al meer dan 10 jaar in dit mengsel.

zo, 10/02/2008 - 17:59
Maya

Waar kun je dan wel goede orchideeëngrond kopen?

zo, 10/02/2008 - 18:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Substral is heel wat beter dan DCM en kan je in de tuincentra vinden, daar zit heel wat bark in. DCM kan je gebruiken om te mengen met bark.

zo, 10/02/2008 - 20:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je hebt gelijk Joanna, ik heb ze verwisseld. Overigens is de Substral in mijn ogen nog steeds ongeschikt voor phalaenopsis e.v.a.

Ik neem bark mee als ik bij een orchideeenkweker ben, daarnaast kweek ik er nogal wat op hydro. Indien de bark alleen te kaal is meng ik er andere ingredienten in. Commerciële preparaten zoals het voornoemde merk gebruik ik voor andere planten en soms om bij te mengen.

Ruud

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag