Hart van phalaenopsis beschadigd

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 01/11/2007 - 22:15
Janny1980

Hart van phalaenopsis beschadigd

Hallo

Ik heb een Phalaenopsis waarbij 2 weken terug ineens de bloemen afvielen.
Vorige week wilde ik hem opnieuw oppotten omdat een andere Phalaenopsis wormjes in de potgrond had, maar viel het me op dat het hart van de Phalaenopsis met de dode bloemen voor een groot gedeelte zwart was. Hij had 5 of 6 bladeren waarvan hij er nu nog maar 1 heeft, want de bladeren zaten gewoon los. De wortels zagen er nog wel hartstikke gezond uit. Alhoewel er wel andere beestjes in de potgrond zaten. Potgrond heb ik in de magnetron gedaan, en verder de plant niet meer afgespoelt omdat hij zo beschadigd is.

Hij heeft nu dus 1 blad en 1 stengel zonder bloemen, maar er begint nog wel iets uit te lopen bij de stengel. Zou het mogelijk een nieuwe keiki kunnen zijn?
Hij staat voor mn raam, en ik vraag me af of het daar niet te koud is. Ik hou door de weeks mn verwarming altijd uit, en in het weekend aan. Zou dat niet te koud gaan worden voor de plant?
En heeft deze plant op zichzelf nog een overlevingskans?

Bvd Janny

Hart van phalaenopsis beschadigd
do, 01/11/2007 - 22:19
Janny1980

Nog een foto van de plant zelf.
Beetje onduidelijk omdat ik geen daglicht heb.

Hart van phalaenopsis beschadigd
do, 01/11/2007 - 22:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik vrees dat de kombinatie van kou en mogelijk vocht in het hart van de plant de oorzaak is geweest van het zwart worden en de bladval. Phalaenopsis houdt van temperaturen hoger dan 16 graden.
Een keiki onstaat aan de bloemstengel, vanuit een oog; is er groei aan de voet van de stengel, dan komt er mogelijk een nieuw blad of een zijscheut.
Nog maar even afwachten, dus!
Succes!

do, 01/11/2007 - 22:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als d egroeipunt ook zwart geworden is dan denk ik niet dat de moederplant het overleeft. Ik vermoed dat de plant te nat gehouden is of waarin bijvoorbeeld water in het hart is gekomen wat vooral 's nachts dodelijk is. Juist bij zo'n aftandse plant is er inderdaad nog een kleine kans op een keiki (ik kan dat op de wazige foto zo niet zien), een laatste poging tot overleven.

do, 01/11/2007 - 22:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wel Henk, je was me net te snel af maar we zijn dus wel onafhankelijk tot dezelfde conclusie gekomen.

Janny: een Phalaenopsis wil warm gekweekt houden, doordeweeks de verwarming uit zal voor deze orchidee te koud zijn. Ik heb hetzelfde probleem (al stook ik iets meer dan jij). Vroeger verloor ik de Vlinderorchideeen dan ook elke winter. Sinds ik deze soort direct na aanschaf overzet op semi-hydrocultuur heb ik dat probleem niet meer. De planten zijn nu gewend aan continue vochtigheid en lijkt daardoor koude-resistenter te zijn en bloeit zelfs gewoon door.

Ruud

do, 01/11/2007 - 22:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

We waren- en hebben gelijk, Ruud. Het blijft een tropische orchidee!
Groet,
Henk

do, 01/11/2007 - 22:53
birdwatcher

gewoon goed verzorgen deze planten maken vaak keikies
groet Dirk.

do, 01/11/2007 - 23:05
Janny1980

Ik heb nu wat betere foto's weten te maken.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik eerder ook al zwarte plekjes bij het hart zag. Dat kwam even nadat ik al mn planten had afgespoeld omdat 1 van de 3 beestjes had. Bij de andere 2 is het goed gegaan, bij deze niet. Ik kwam er nu alleen achter dat het geen zwarte plekjes waren, maar echt een rottende hart.

Ik zie wel een beetje groei in de uitlopende stengel. Vandaar dat ik me af vroeg of het wel verstandig is om hem te verplaatsen, aangezien hij nu toch iets doet.
Het donkere gedeelte bij het hart is grond, wat erop gekomen is toen ik hem weer in de pot deed.
Het blad wat er nog aanzit is het onderste blad. En die lijkt me nog behoorlijk groen, voor een plant in deze conditie.

Mn andere 2 Phalaenopsis(sen) doen het volgens mij verder wel goed op de plaats waar ze nu staan, eentje vormt weer nieuwe bloemknoppen.
Maar ik denk dat ik ze alle drie maar snachts bij het raam weg haal, ik merk echt dat het temperatuur tussen gordijn en raam dan echt verschilt met de kamertemperatuur. In mn kamer is het verder niet echt koud savonds. En als het echt koud wordt zoals vorige week zal ik inderdaad 's avonds maar de verwarming laag aan laten staan.

Hart van phalaenopsis beschadigd
Onderwerp gesloten