Help mijn orchidee is plotseling ziek!!!!

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 28/06/2005 - 16:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

Help mijn orchidee is plotseling ziek!!!!

Hallo iedereen, ik ben heb sinds ongeveer 2 jaar een mooie eenvoudige phalaenopsis die al enkele keren heeft gebloeid. Ook dit jaar groeiden de wortels uit en kwam er een nieuwe tak met meerdere knoppen. Na enige dagen ging dan ook de eerste knop open en was ik me weer aan het verheugen op een lange mooie bloei. Tot mijn schrik zag ik vanochtend dat de bloem is aangetast, er zitten geel en geelbruine onregelmatige vlekken op en gedeeltelijk is de bloem zelfs weggevreten lijkt het! Aangezien ik een complete amateur ben: WAT veroorzaakt het? En is mijn plant nog te redden? Alvast dank voor de reakties.
Groet,
Patricia

di, 28/06/2005 - 23:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Patricia,

Ja,wat kan dat nou zijn ?
Vermoedlijk vraat door slakjes of spint.
De plant is niet reddeloos verloren. Heb je soms de plant gesproeid en daarbij de bloemen ook geraakt ? Verwijder de aangetaste bloemen. Als er nog knoppen aan de bloemstengel zitten laat die dan ztitten. Mochten die dan ook aangetast zijn,knip dan de bloemstrengel tot heel onderaan af. Kijk eens op onze site onder ziekten en plagen. Sukses.

Groetend,
Jan.

stte bloemen

wo, 29/06/2005 - 12:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dankejwel Jan voor de tips,
Slakken lijkt me onmogelijk aangezien het om een phalaenopsis in mijn vensterbank gaat. Hoe zie ik of het spint is? Bij nader inspectie zag ik gisteren dat ook de bladeren aan de randen zijn aangetast, het lijkt net alsof er hapjes uit zijn genomen, maar geen beestje te zien! Ik heb nog andere orchideen in de vensterbank staan en ben dus bang dat wat het ook is, het overslaat. Heb dus nu de plant een beetje apart gezet.
Wat ik moeilijk vind met zoeken naar ziektes en plagen is dat het ziektebeeld vaak beschreven wordt (plaatjes zouden makkelijker zijn) en dat het dus soms lijkt dat meerdere termen van toepassingen kunnen zijn die heel verschillende uitkomsten hebben (eventueel middel, of meteen vernietigen!). Ben er dus niet helemaal uit....hoop stiekem dat het uit zichzelf weggaat! Natuurlijk is alle verdere hulp welkom!
Groet,
Patricia

wo, 29/06/2005 - 16:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Patricia,

Of de plant nu op de vensterbank staat of 1 1/2 meter er vandaan, er kan toch een slak aan het werk zijn (geweest).
Ik wil je nog eens verwijzen naar onze site https://tinyurl.com/y33aova8 freeler.nl
Klik op ""raadgever"" en dan op ""plagen"" (zie balk aan de linkerkant van de site voor een afbeelding.).

Groetend,
Jan Dekker.

do, 30/06/2005 - 20:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

Alvast dit, aangevreten bladeren is niet het beeld wat je moet verwachten als je over spint spreekt!
Slakken lijkt mij het meest mogelijke. Die houden zich schuil in de pot en kruipen er uit om te eten. Onlangs kreeg ik van iemand te horen dat hij vraat had van kevers. Hij dacht de taxusinfo-icon-kever...? Die liet zich niet zien en kwam 's nachts uit het potmengsel!
Strooi eerst wat slakkenkorrels, daar zou je snel resultaat moeten van zien. Je merkt het aan slijmsporen. Anders zal je gif tegen vretende insecten moeten gebruiken. BAYER heeft een product CONFIDOR, wat erg gebruiks vriendelijk is en vooral ook geen gevaar geeft voor Uzelf. De resultaten laten spijtig genoeg iets langer op zich wachten. Het is een systemisch gif wat de plant opneemt en wat er voorzorgt dat de insecten niet langer gaan vreten aan de plant.

De raad om op website's te gaan kijken naar ziektebeelden zoals Jan U aanbeveeld is niet slecht enkel de URL die hij opgeeft klopt niet er ontbreekt en punt.
Ook op onze site is er een rubriek Ziekten & Plagen met echte foto's. Het beeld wat U beschrijft staat er evenwel niet bij . Het ware interessant foto's te maken van Uw probleem en die ter beschikking te stellen. Dat zou ook voor eventuele hulp gemakkelijker zijn.

Groetjes en succes,
Eén van de Patricken

https://tinyurl.com/y4hgcezw

do, 30/06/2005 - 21:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Pat,

Er ontbreekt inderdaad een . tussen maasland en freeler.
Bedankt Patrick.

Groetend,
Jan.

wo, 06/07/2005 - 00:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Patrick en Jan,
Weer bedankt voor de reakties...het heeft een tijdje geduurd voordat ik weer achter de compu kon, want heb het nogal druk. Maak me wel steeds meer zorgen over mijn plantjes, want inmiddels is de 'mysterieuze' ziekte overgeslagen op mijn andere phalaenopsis. Ik heb helaas geen digitale camera (arme student) maar heb geprobeerd met de webcam een indruk te geven van wat er mis is.
https://tinyurl.com/y6eblo7u

Wat er dus gebeurt is dat er kleine bruine sliertjes in hoopjes op de plant (blad en bloem komen) die zich ophopen tot ruwe korrels, waar dat gebeurt verrot de bloem en tegelijkertijd verdwijnen er "happen" uit bloem en blad.
De plant staat op de eerste verdieping in de vensterbank en heeft het totnutoe altijd goed gedaan. Is het misschien verstandig om te verpotten/ nieuwe orchideenaarde te gebruiken?

Dank,
Patricia

zo, 07/08/2005 - 22:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Oatricia,

Je spreekt over "orcideeenaarde". Welnu,die moet je zeker niet gebruiken.Gebruik barg.Dat is boomschors,die goed waterdoorlatend is. Mocht je geen barg kunnen bemachtigen in het tuincentrum,dan hoor ik dat graag van je.
Ik denk dat je het hebt over schildluis. Je kunt die met een tandenstoker goed verwijderen en vervolgens de bladeren krachtig afsponsen met lauw water.
Sukses.
Jan Dekker.
jan [dot] dekker39atfreeler [dot] nl

Onderwerp gesloten