Help! Mijn vanda gaat dood.

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 02/11/2017 - 11:47
Pandanus

Help! Mijn vanda gaat dood.

Hallo,

Wij hebben in augustus een mooie grote Vanda gekregen als huwelijkskado. Deze zat in een hoge glazen vaas, maar ik heb de Vanda er uit gehaald en opgehangen.
Dit vond ik mooier omdat de wortels dan meer tot hun recht komen, maar ook leek me dit beter ivm luchtcirculatie. Er zat al een groene aanslag op de bovenste wortels.

Ik stak de wortels toen dagelijks een half uurtje in een emmer water en liet uitdruppen voor ik hem weer binnen hing.

Na enkele weken zijn de bloemen stilletje beginnen verwelken en werden de stengels zwart.

Later begonnen de onderste bladeren een voor een geel te worden en af te vallen. Dit begon ongeveer toen de buitentemperatuur afnam.
Met het kouder worden, stak ik de wortels ook niet meer buiten in een emmer, maar besproeide ze (bijna) dagelijks met af en toe een bad in de gootsteen.
Ondertussen is hij toch al wel redelijk wat bladeren kwijt en er hangen er nog 2 klaar om af te vallen.

Wat kan hiervan de oorzaak zijn? Te koud? Te droog?

Ik heb de Vanda vandaag naar de badkamer verhuisd. Daar hangt hij voor een raam aan de noordkant en ongeveer een meter van een verwarmingselement.
Ik dacht dat de warmte en hogere vochtigheid misschien beter zouden zijn?

De andere opties zijn:

- In de living aan ee gordijnroede voor een zuid-georiënteerd raam hangen.

- In de living in een vaas zetten.

Gezonde vanda
Vanda nu
do, 02/11/2017 - 12:37
GreenConnection

Vanda heeft heel veel licht nodig, pal voor een raam, liefst in de zon.  Overigens verliest een plant z'n oudere blad voortdurend; een blad gaat niet eeuwig mee. 

do, 02/11/2017 - 13:31
Pandanus

Er zijn ondertussen al een stuk of 8 bladeren af gevallen. Aan dit tempo heb ik binnen 2 weken enkel nog een stam over...

do, 02/11/2017 - 13:54
Pandanus

Ik heb onderstaande link gevonden, met allerlei mogelijke bladproblemen:

https://tinyurl.com/y3gam92j

Op 5 en 6 staat voortijdige bladval. Indien het orzaak 5 is, zou dit aan het kraanwater kunnen liggen?
Of oorzaak 6, dan zou het aan te hoge nachttemperatuur kunnen liggen (lijkt me sterk).

do, 02/11/2017 - 15:20
GreenConnection

Eerder denk ik dat de oorzaak ligt in water wat in de bladoksels is achtergebleven na het besproeien en wat niet snel genoeg opdroogde.

vr, 03/11/2017 - 15:58
Pandanus

Ondertussen zijn we weeral drie bladeren verder gevorderd :( .

Door besproeien lijkt me sterk. Ik heb altijd enkel de wortels besproeid. Ok, er kan wel eens wat nevel op een blad terechtgekomen zijn. Maar volgens mij niet in die mate dat er echt water kon achterblijven in de bladoksels. Stel dat dit toch de oorzaak zou zijn, sterven dan enkel de aangetaste bladeren af of zou dit dan wijzen op een soort van stamrot ten gevolge hiervan? En valt daar nog iets tegen te doen?

Wat het ook is, ik heb de vanda nu voor een raam op de zuidkant gehangen en een plantenspuit gevuld met regenwater op kamertemperatuur laten komen. Vanaf nu sproei ik daar dagelijks de wortels mee, er goed op lettend dat ik enkel de wortels nat spuit.

Ik vertrek binnen enkele uurtjes op weekend. Ik kan de wortels nog even besproeien voor we vertrekken, maar dan kan dit pas weer op zondagavond gebeuren. Ik hoop dat dit geen extra problemen gaat geven.

Ik heb gelezen dat je een vanda een 'boost' kan geven door suikerwater te gebruiken. Zou dit in mijn geval nuttig kunnen zijn?

vr, 03/11/2017 - 16:07
GreenConnection

Met suikerwater heb ik geen ervaring. Maar een zo licht mogelijke plek is heel belangrijk!

zo, 26/11/2017 - 01:09
Antoon1

Vanda zoveel mogelijk in het licht laten hangen het liefst op het zuiden de gehele winter en zomer. Een vanda gaat ook niet in rust. Die mag je ook gerust wat voeding geven in de winter. Waarschijnlijk zo te zien heeft zich er een schimmel gevormd in een okselblad door vocht waardoor hij zijn bladeren gaat afwerpen.

Antoon.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag