Mini phalaenopsis bevruchten

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 19/06/2013 - 15:29
jolieanda

Mini phalaenopsis bevruchten

Hallo allemaal, ik had een vraagje.

Ik hen nu al 3x geprobeerd om mijn mini orchidee te bevruchten, ik heb dit 3x bij mijn eigen plantje gedaan en 1x bij min moeder. Nu laat hij telkens de bevruchte bloemen vallen. Terwijl het me bij mijn 2 grote orchideen in 1x gelukt is. Doe ik hier soms iets fout?

Hebben jullie misschien anders nog tips? Want ik ben een beginner op orchidee gebied, maar wilde gewoon kijken of het me zou lukken.

Alvast bedankt,
Jolanda

wo, 19/06/2013 - 16:48
GreenConnection

Eerlijk gezegd, zie ik de lol er niet van in om als beginner meteen voor het moeilijkst te gaan. Bestuiven is al lastig, je put je planten uit met die zaadvorming en bovendien is zaaien erg gecompliceerd.
En geloof me.......die kruising is allang gemaakt.

wo, 19/06/2013 - 16:56
jolieanda

Ik snap uw laatste bericht eigenlijk niet?
Ik wil voor mezelf nieuwe miniorchideen kweken uit mijn eigen mooie mini orchidee. En zelf ben ik van de nieuwsgierige aard dat ik het gewoon wil proberen ik heb niets te verliezen toch?

Ik kruis namelijk helemaal niets. Maar u heeft dus geen antwoord op mijn vraag? waarom het bij de mini's niet lukt en bij de grote wel?

wo, 19/06/2013 - 17:01
GreenConnection

.......die kruising is allang gemaakt.......
Als je denkt dat je met iets heel nieuws komt, kom je bedrogen uit. Alle kruisingen zijn ergens op de wereld al een uitgeprobeerd.

Het is mogelijk, dat zelfbestuiving bij een mini Phalaenopsis niet werkt. Misschien met stuifmeel van een andere plant wel.

wo, 19/06/2013 - 17:38
jolieanda

ooh ik snap het, maar dat was totaal niet mijn insteek. maar bedankt voor de tip. zal het binnenkort eens proberen als mijn orchidee wat aangesterkt is.

do, 20/06/2013 - 23:47
An J.

Hallo,

Het kan idd zijn dat deze plant zich niet kan voortplanten. Ikzelf heb bvb eentje waarvan bestuifd worden door zichzelf, door een andere plant én er een andere plant mee bestuiven niet gelukt is. Onvruchtbaar neem ik aan. In uw geval lukt de bestuiving in eerste stadium wel, maar door een of andere reden voltooit het rijpen niet.

vr, 21/06/2013 - 06:43
boelie1978

Ook zou ik het niet aanraden om de plantjes welke je in een andere topic op
de foto hebt laten zien te bevruchten, die plantjes zijn in een slechte
staat.

vr, 21/06/2013 - 12:25
jolieanda

Beste Boelie,
dit plantjes ga ik inderdaad niet bevruchten want er zitten niet eens bloemen aan, en misschien komen die er ook wel niet meer aan;).

Ik heb geen foto's van mijn gezonde orchidee gepost maar ik heb in totaal 6 orchideen op mijn slaapkamer ( Ik woon nog thuis), ik heb 4 mini phalaenopsis en sinds kort 1 grote. En ik heb nog 1 grote dendrobium van mijn moeder gekregen omdat ze hem niet weer in bloei kreeg, maar ze bleek hem verkeerd te verzorgen.

Ik heb dus meer opties maar bedankt voor je berichtje:)

vr, 21/06/2013 - 12:27
jolieanda

beste an J,

Heeft u enig idee waar dit door zou kunnen komen? kan het zijn dat ze niet gezond genoeg zijn? of dat er teveel bloemen opzitten waardoor hij niet genoeg energie heeft om zaden aan te maken?

Maar ik ben blij om te horen dat ik niet de enige met dit probleem ben

za, 22/06/2013 - 10:32
An J.

Dag Jolanda,

Het kan idd zijn dat de plant niet sterk genoeg is. Ook tal van andere redenen zijn mogelijk een oorzaak, zoals onvruchtbaar, onmogelijk te kruisen,... Dan heb natuurlijk ook geen verdikking van het vruchtbeginsel, wat in jouw geval wél was.

Ik kan me niet echt de foto herinneren, maar laat je plant ZEKER een jaar aansterken zou ik zeggen, je zal zelf wel verschil merken hoe goed ze dan staat. Ikzelf heb er hier eentje bijna moeten reanimeren door uitdroging en die is na 13 maanden nog steeds bezig met herstellen...

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag