naam van deze orchidee

21 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 01/05/2011 - 21:35
chanelleke

naam van deze orchidee

Hallo orchideeen verzamelaars,

Wie weet de naam van deze orchidee,en hoe kan ik hem het beste vrzorgen,en mag hij in de zomer buiten?heb hem een paar weken terug kado gekregen,maar er stond niets bij,de schenker ervan had hem al zelf een hele poos en was hem beu,daar snap je toch niets van,hoe kun je deze plant beu zijn!

Gr. Chanelleke

naam van deze orchidee
zo, 01/05/2011 - 22:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

dit is een Iwanagara Apple Blossom

ongeveer zelfde kweektips als een cattleya vermoed ik.
ik heb deze plant ook staan. groeit heel erg goed. heeft mega scheuten gegeven maar geen bloemen. voor de rest weet ik niet zo goed hoe je hem moet kweken.

di, 03/05/2011 - 22:56
chanelleke

Hallo

Dank je wel voor het antwoord,

Gr. Chanelleke

ma, 09/05/2011 - 15:49
usitea

Hallo Chanelleke,

anne moon zit in de goede richting,bekijk wel eens de lange smalle spitstoelopende bladeren,dan kom je bij LAELIA uit,dit is waarschijnlijk een hybride kruising.
KEW( royal botanical garden)gaat uit van een Laelia rubescenes,een zeer
mooie plant, zou hem volgens deze gegevens verzorgen.
Laelia info is er ruim voldoende op het net.
Op google image search,tik je de naam in,ben zeker dat je eruit komt.
Zelf ben ik Australische dendrobium verzamelaar uit het gematigde klimaat van daar.

Groetjes,

Yves

ma, 09/05/2011 - 18:09
chanelleke

Hallo Yves,
dank je wel voor je antwoord,ga meteen kijken bij google of ik meer informatie kan vinden van deze orchidee,weet nu tenminste de naam ervan.
Nog een vraag, mag de plant in de zomer buiten staan op een beschutte plek?

Gr. Chanelleke

di, 10/05/2011 - 11:37
usitea

Hallo Chanelleke,

buiten zetten is geen aanrader,geef de plant een plaatsje met veel licht(geen direkt zon,bladeren verbranden,deze regel geldt voor alle orchids een uitzondering niet te na gesproken)zorg voor voldoende luchtvochtigheid rond de plant,door deze op een omgekeerd plastik schaaltje te zetten,dat je dan op zijn beurt weer in een 2 .maten groter zet en dan met watervult.
Bekijk ook in welk substraat(medium) de plant staat,dit moet zeer waterdoorlatend zijn(houdt niet van natte voeten)de verzamelaars die ik ken gebruiken medium schors met op de bodem van de pot een laagje kleikorrels of lavasteentjes.Water geven(je zal zien het loopt er dan wel door,dat is de bedoeling) als sustraat is opgedroogd.Meststof 20-20-20 of kamerplantenmestof(vloeibaar)slechts de helft van opgegeven hoeveelheid,mag zelfs 1/4 zijn.Na de bloei 2 weken rustperiode,geen water dus.Verpotten,na de rustperiode en om de 3 jaar.
Nog vragen,Chanelleke,doe mijn best U te helpen.
Orchideeën zijn mijn passie.

Groetjes,
Yves

di, 10/05/2011 - 21:53
chanelleke

Hallo Yves,

Dank je wel,heb de plant weer gauw terug gezet op zijn plaatsje,
Weet jij welke orchideeen wel buiten mogen staan,ik heb er nog verschilllende,zoals een cambria verschillende dendrobiums,een eentje met van die hele lange smalle bladeren,ik weet dat deze wel buiten kan tot laat in de zomer,omdat hij anders niet in bloei komt.Maar voor de rest zou ik dat graag willen weten welke wel en welke niet naar buiten kunnen.

Ik hoor het graag,want de orchideeen hebben mijn hart gestolen.

Gr. Chanelleke

di, 10/05/2011 - 22:19
chanelleke

Hallo allemaal,

Er zijn blijkbaar verschillende groepen van dendrobium,wie weet van welke soort deze is,en mag die naar buiten nu het lekker weer is? heb ik al wel gedaan,en dat puntje is dat een nieuwe bloemstengel?.

Groetjes Chanelleke

naam van deze orchidee
di, 10/05/2011 - 22:21
chanelleke

Het bewuste puntje, is er hoop op nieuwe bloei?

Gr. Chanelleke

naam van deze orchidee
wo, 11/05/2011 - 00:12
Harmwit

Hallo Chanelleke,

Volgens mij is deze laatste een Dendrobium Berry Oda. Heb er zelf ook zo een. Hij lijkt er tenminste erg op. Kan heel goed buiten staan, zeker tot half oktober. Geef hem niet te veel water want dan gaat hij keiki's maken in plaats van bloemen. Dat puntje op de foto is zo'n keiki. De plant staat er om bekend dat hij heel veel keiki's kan krijgen. Die kan je rustig laten zitten of later, als hij voldoende witte wortels heft, er af draaien en als nieuw plantje in een (kleine) pot zetten.
Het zou ook nog een Dendrobium Kingianum kunnen zijn. Maar dat zou dan iemand anders moeten bevestigen. Daar sta ik niet voor in.
En verder: ik ben geen deskundige hoor, maar misschien heb ik je toch een beetje verder geholpen.

Groetjes
Herman

P.S. Ik doe er nog een foto bij zoals ik hem twee jaar geleden in bloei had staan.

naam van deze orchidee
wo, 11/05/2011 - 15:10
usitea

Chanelleke,

laatste foto lijkt een D.Kingianum te zijn,het topje is een bijscheut,ik doe ze eraf(net als tomaten nemen zij kracht van de plant)scheuten dienen uit het substraat te komen.Deze kan beschut buiten staan,veel licht,water en ventilatie,nooit direkt zonlicht(bladeren verbranden).
Cymbidium,D.kingianum,D.nobilé soorten,D.monoliforme(japanse snoworchid,zou tot - 5° kunnen),Cambria.Persoonlijk ben ik daar voorzichtig mee,25 jaar ben ik er mee bezig,veel vallen en terug opstaan geeft wel ervaring.
Zie wel dat er in de buurt geen laurierboompjes,hortensia of cammilia staat,dit is een zekerheid op schildluizen(spreek uit ervaring).Begint met stroopachtige vlekken op de bladeren,later krijg je klein bultjes(schild)op stengel en vooral(dat is de pest)onderkant bladeren.
Enkel chemisch weg te krijgen,andere middelen geldverspilling.
Stuur eventueel vrijblijvend je mailadres,kan ik fotos zenden en vice versa,hier gaat het slechts per foto.

Groetjes,
Yves

wo, 11/05/2011 - 18:46
Manuela123

Hoi,

Zelf denk ik ook dat het een Dendrobium Kingianum is,
heb deze zelf nl.ook...
heb hem nu al enige tijd buiten staan,alleen dankje voor de tip
voorganger ik wist niet dat er geen Hortensia bij mocht staan
ik zal die snel weg zetten.

Liefs Manuela.

wo, 11/05/2011 - 23:25
chanelleke

Hoi allemaal,

Ontzettend bedankt voor de reactie´s zo leer je toch heel veel van elkaar, laat hem dus lekker buiten staan.
Herman volgens mij is het dezelfde, denk ik,of toch die andere, alleen is die van mij dan in het wit,want zo bloeide de orchidee toen ik hem kocht, en in de winter heeft er een stengeltje aan gestaan met 2 bloempjes,de rest is verdroogd,terwijl er niet of nauwlijks gestookt wordt overdag in de winter,het blijft zo´n 18* C en s'avond's 20* of is dat te koud? Ik dompel 1 tot 2 x per 2 wkn in regenwater op kamer temperatuur in de winter,is dit te weinig of te veel, en alle orchideeen staan op een laagje grind met wat water,dus volgens mij een goede lucht vochtigheid.

En deze welke soort is dit dan ?
Veel vragen he!

Liefs Chanelleke

naam van deze orchidee
wo, 11/05/2011 - 23:19
chanelleke

Dit is de plant zelf,paste er niet in zijn geheel op de foto,het is al wel een beetje donker maar volgens mij nog wel te zien,anders maak ik morgen wel een nieuwe met de camera ipv de mob.telefoon

Gr. Chanelleke

naam van deze orchidee
do, 12/05/2011 - 11:00
usitea

Hallo Manuela,

wij snijden in de herfst hortensia bloemen om in een glazen bol(droog) te leggen,na enkele dagen had ik prijs met schildluis en zag eveneens daadwerkelijk zag je ze in de bokaal,phalaenopsis is daar nog gevoeliger voor,wanneer je een kleverige vloeistof op bladeren ziet,neem een vergrootglas en je gaat ze vinden.Zijn net als kamelions,passen kleur aan de zitplaats.Laurier,hortensia en camelia vallen zeer goed in de smaak bij die diertjes.

Groetjes,
Yves

do, 12/05/2011 - 14:57
usitea

Hoi Chanelleke,

op 't eerste zicht(!)dendrobium,indien mogelijk een iets betere foto,zou veel helpen.
Indien je fotos van mijn collectie wenst en doe er graag mijn growing tips bij,zoals voor de 3 Amerikaanse sites waar ik aan meewerk.
Een mailtje aan :usiteaatgmail [dot] com,het gevraagde komt in Uw mailbox.
Ps.usitea = een dendrobium soort(geen fictieve uitvinding).
Ik ben een amateur liefhebber van orchids en na 30 jaar weet ik er iets van,het blijft nogal ondoorgrondelijk,zelfs voor profs en dat maakt het boeiend.
Mogen eveneens buiten vanaf einde Mei tot September,indien in je verzameling,Lycaste aromatica,lycaste brevisphata,coelogyne speciosa en Masdevallia(koude orchid),buiten de laatste hebben alle zachte bladeren,dus opletten voor insekten(o.a slakken(jes).
Foto is bloemtak D.Kingianum,plant te groot voor foto.

Groetjes,

Yves

naam van deze orchidee
do, 12/05/2011 - 15:49
chanelleke

Hoi Yves,

Ja de bloempjes waren precies hetzelfde dus toch een D kingianum,de plant staat nu lekker buiten.
Nu even een duidelijke foto,dan die van gisteren,de lila kleurig bloemen in het vorige bericht zijn van dezelfde plant,paste alleen niet op de foto,de stengel is te hoog, ik heb deze een poosje geleden gekocht voor 5 Euro,ik dacht een koopje.Mag die na de bloei ook naar buiten dan?

Gr. Chanelleke

naam van deze orchidee
do, 12/05/2011 - 15:44
usitea

Chanelleke,

die mag zeker buiten,zou hem wel uit de sierpot zetten voor lucht aan de plant te geven,voor alle orchids is ventilatie belangrijk(opdrogen v/d wortels).
Voorzover het niet duidelijk zou zijn,heb totaaaaaaaaaaaaal niets met commercieel te maken,zuiver op de graat liefhebber.
Mijn beroep was fotograaf (in dienst van een ziekenhuis)niet om zieken te fotograferen,maar al wat levend na ongeval e.d, en ......binnenkwam.
Je went eraan,maar reeds 3 jaar op brugpensioen.

Groetjes,
Yves

Bijlage:detail bloem D.Kingianum

naam van deze orchidee
do, 12/05/2011 - 16:00
chanelleke

Hoi Yves

Dan heb ik nog een kleintje,die ik als stekje gekregen heb,wat is dit? en mag dit buiten staan? Totaal heb ik er al zo;n 13 stuks, 7 Phalaenopsis,1 cambria,1 cattlyea,1 cymbidium,en dan denk ik 2 dendrobiums
Ik heb nu fijn vakantie,en ga zondag voor een weekje weg,ik zit nog in het arbeidsproces.

Gr. Chanelleke

naam van deze orchidee
vr, 13/05/2011 - 00:51
chanelleke

Hallo,

Vanmiddag gekregen van een buurvrouw, een baby orchideetje,dus thuis gauw in wat bark gezet in een heel klein potje,maar is ie wel gezond zo met die vlekjes op het blad,de worteltjes zien er wel goed uit. Heeft dit een kans om een mooie plant te worden

Gr. Chanelleke

naam van deze orchidee
vr, 13/05/2011 - 01:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dit is Phalaenopsis schilleriana, of een cultivar daarvan.
Plant de stek wel snel in een pot met gaten, want in die jampot gaat het niet lang goed.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag