orchidee in hittegolf

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 20/07/2003 - 19:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

orchidee in hittegolf

Mijn Phalaenopsis had hele mooie bloemen, maar door de hitte van de afgelopen weken heeft deze een behoorlijke klap gekregen. Ondanks het feit dat ik hem uit de felle zon heb gehouden zijn alle bloemen verdord en afgevallen. Hoe verzorg ik de Phal het beste zodat hij geen last heeft van het weer en volgende lente weer bloemen krijgt?

Alvast bedankt voor jullie hulp!
Inez

zo, 20/07/2003 - 22:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Inez,

De vraag is of jouw phal inderdaad door te hoge temperatuur bezweken is?
Het kan evenzeer een andere oorzaak hebben. Knip de bloemsteel te op 2 cm. van onderen terug. Haal de plant uit de pot. Je kunt nu de mogelijke oorzaak ontdekken n.l. wortelrot door teveel water. Verwijder de verrotte wortels, spoel de overbleven wortels schoon. Maak de pot met heet water geheel schoon. Plant nu jouw phal in nieuwe barg (te krijgen bij het tuincentrum bij jou in de buurt .) Geef de plant de eerste paar weken water(lauw regenwater of afgekookt water );zet de plant op een lichte plaats. De temperatuur mag best oplopen tot 30 tot 35 graden met 's nachts een afkoeling tot 20 a 25 graden C. In het voorjaar begin je eenmaal per week mest te geven ( 20.30.20 n.p.k ). Let op :Geef nietveel water en zorg ervoor dat er geen water in de overpot blijft staan.

ma, 21/07/2003 - 15:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Toen ik de plant kocht had deze al wortelrot (dat wist ik toen nog niet want toen had ik nog helemaal geen verstand van orchideeën).
Ik heb de plant toen uit de pot gehaald, de beschadigde wortels afgehaald, schone pot, in een mengsel van orchideeëngrond en houtsnippers gedaan. Daarvan is de plant toen opgeknapt.
Ik let er ook goed op dat er geen water in de pot blijft staan en probeer niet te veel water te geven. Ik denk dat dit laatste dan het probleem is. Hoeveel water heeft een Phal. met dit weer nodig? Op dit moment dompel ik 1 keer per week (en goed uitlekken).

Groetjes, Inez

ma, 21/07/2003 - 21:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Inez,

Gebruik beslist GEEN mengsel van orchideeengrond en houtsnippers (barg dus). Gebruik UITSLUITEND barg ter voorkoming van verdichting van het substraat. Ik geef mijn phallen eenmaal per week lauw regenwater : een kopje en giet het langs de potrand en NOOIT rond het hrt van de plant.

ma, 21/07/2003 - 21:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

ter voorkoming van wortelrot.

Groetend,
Jan Dekker.

zo, 04/01/2004 - 18:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik weet niet hoe het komt, maar ik heb al 3 jaar een phal en doe er nooit geen extra moeite voor de plant staat op een vensterbank op hetzuidwesten en krijgt de late zon die in de zomer best nog fel kan zijn. De plant is nog nooit verpot er staat een stenen watergever in en de pot staat in een ruime overpot op een stuk oase. Ik geef water als het watergevertje leeg is en de barg droog aanvoelt, er staat soms wel water in de overpot en speciale mest zo een keer in de maand. En zie het eerste jaar had ik 28 bloemen het 2de jaar 35 en dit jaar 45 bloemen waarvan er nu nog 8 aan de plant zitten de stengels zijn meestal vertakt en de plant bloeit van ongeveer Febr./mrt. tot eind jan of dec van het zelfde jaar. Dus waar zitten de problemen?waarschijnlijk bij de kwaliteit plant. Toch veel succes

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag