Orchideeën zaaien

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 04/02/2015 - 21:00
Mario-DW

Orchideeën zaaien

Zijn er mensen die het ooit al geprobeerd hebben om orchideeën te zaaien? Ik ben nieuwsgierig in welke mate dit eigenlijk slaagkans heeft.

Na informatie te hebben gezocht over zaaien van orchideeën, heb ik daarnet online zaad besteld. Ineens genoeg, zo dat ik nog wat herkansingen zou hebben, mocht het mislukken.

Iemand ervaring met zaaien van orchideeën?

Groeten

wo, 04/02/2015 - 22:28
RdB

Voor orchideeen zaaien: https://tinyurl.com/y4as8cfc . Ben wel benieuwd of er orchideeenzaad (stoffijn) in je pakketje zal zitten.

Ruud

wo, 04/02/2015 - 22:36
birdwatcher

uit China?

wo, 04/02/2015 - 22:52
Mario-DW

Ruud,
De site had ik gevonden, bedankt voor de tip, vind de uitleg op de site, zeer duidelijk.
Bedoel je dat het zaad niet zuiver kan zijn? Dus dat er plantenresten bij zitten ofzo? Ik ga eerlijk zijn, ik weet erg weinig van orchideeën zaaien, maar ik wilde toch eens mijn kans wagen. Weet ook mijn weg niet in het orchideeën wereldje, en probeer dus alles online te zoeken.

Birdwatcher,
Inderdaad uit China, dacht ik toch,... Dat je dit vraagt lijkt het mij al onweerachtig te worden! Heb gelukkig niet veel betaald.

Groeten

wo, 04/02/2015 - 23:11
RdB

Het zou voor het eerst zijn dat er in een Chinees pakketje de beloofde zaden zitten. In 99,99% zijn het zaden van Chinese groenten (als het al opkwam), de rest is ongeidentificeerde rommel. Ik wil je niet bij voorbaat alle hoop ontnemen, maar ja, dat is wel de ervaring.

Wil je een keer aan orchideeenzaad komen dan lukt dat wel via de orchideeenverenigingen. Liefhebbers met zaad sturen de rijpe peulen wel op naar liefhebbers die eens willen zaaien. De meesten doen immers toch niets met het zaad.

Ruud

wo, 04/02/2015 - 23:39
Mario-DW

Ruud,

Ok, wie weet is het chinese kool dat eruit komt. lol Je neemt mij zeker de moed niet af, ik heb het ook in mijn achterhoofd gehouden dat de kans groot is dat het niks wordt. Leek mij zoal ongeloofwaardig dat ze dat verkochten eigenlijk aan een paar centen.

Liefst koop ik planten natuurlijk, maar helaas vind je altijd dezelfde orchideeën terug, heb het op een andere site ook al gevraagd, waar ik eventueel ergens aan Doritis en Doritaenopsis, of gewoon de iets specialere Phalaenopsis kan geraken, je vindt steeds dezelfde.
Ben in een speciaalzaak geweest van orchideeën en daar raakte ik nog niet eens aan een Vanda. Ze hadden er ergens achteraan staan vertelde ze mij, maar goed, daar zijn ze ook gebleven uiteindelijk, want ik kreeg er geen enkele te zien, en ik ben er nu ook niet om gaan smeken uiteraard. Dus dat was een beetje mijn hoop geweest, dat ik misschien online ofzo, zaad kon bemachtigen van orchidee soorten die ik eigenlijk graag zou willen hebben. Daarom dat ik opzoek ging naar zaad eigenlijk.

do, 05/02/2015 - 11:24
RdB

Aan bijzondere orchideeën kun je eigenlijk alleen komen via de verenigingen en een enkele gespecialiseerde kweker. Hierbij een lijstje van de Ned. orchideen vereniging (website https://tinyurl.com/y2j2twmf). Vele hebben ook een winkel die je kunt bezoeken. Op het forum van de nov bieden amateur kwekers en liefhebbers vaak hun surplus aan.

Nederland
https://tinyurl.com/yyzjbf5c
https://tinyurl.com/y4jyerks
https://tinyurl.com/y25a3jkm
https://tinyurl.com/y5qb8qne
https://tinyurl.com/83kmkfs
https://tinyurl.com/y4baqh94
https://tinyurl.com/y2rjorht

Belgie
https://tinyurl.com/y4naubcn ... index.html
https://tinyurl.com/y466yaca ... callis.htm
https://tinyurl.com/y57fqcd3
https://tinyurl.com/y66kr6yf
https://tinyurl.com/y2mxrpzj
https://tinyurl.com/y26jz4s4

Ruud

do, 05/02/2015 - 11:45
Mario-DW

Ruud,

Van harte dank, dat is super van je om zoveel moeite te doen! Hartelijk dank. Ga de sites even gaan uitpluizen. Claessens in Nederland heb ik verschillende orchideeën van, en heb nog een lijstje voor hen liggen. Ben ik wel tevreden van.

Wanneer mijn bestelling zaadjes gezaaid zijn, heb er dan nog 7 zakjes (verschillende soorten) gekocht ook,... laat ik zeker horen wat eruit gekomen is, als er wat uitkomt tenminste.

Groeten Mario

ma, 23/02/2015 - 11:17
janvt

Hoi Mario, Orchideeën zaai je niet zomaar. Er
komt meer bij kijken dan je denkt. Je moet bv
een voedingsbodem maken. Alles moet steriel
zijn. Enz enz enz. Je kunt voor meer info ook
eens contact op nemen met de vov vereniging
orchideeën vermeerdering.Hier zitten mensen die
zich voornamelijk bezig houden met het zaaien
van orchideeën. Zowel van tropische als
Europese

do, 26/02/2015 - 14:15
Mario-DW

@Jan,

Bedankt voor de toelichtingen. Ik had al informatie gezocht omtrent het zaaien van orchideeën, al is het wel de eerste keer dat ik het zou proberen.
En hou er dus ook rekening mee, dat het wel eens vallen en opstaan zou kunnen

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag