phal komt niet meer in bloei

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 23/01/2005 - 20:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

phal komt niet meer in bloei

ik heb een phalaenopsis en die staat al bijna een jaar op een koelere plaats. De tak is tot helemaal onderaan afgeknipt. Ik geef minder water en ik heb de plant al verpot, maar ze komt maar niet in bloei. Wat ik opmerk is dat de wortels die bovenaan de barg liggen lichtbruin worden en verdrogen. Er is al een nieuw blad gegroeid maar ik zie niet veel hoop meer voor de plant. Is er iemand die mij raad kan geven?

ma, 24/01/2005 - 15:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

u kunt de plant misschien op een wat lichtere plek zetten en orchideeën voeding kopen, dat hij een nieuw blad aanmaakt is goed, dit geeft nieuwe groei aan en de wortels doen het nog, je plant is denk ik niet verloren.
Dat de bovenste wortels bruin worden is volgens mij niet zo erg, dit hebben mijn phals ook als ze wat ouder zijn, meestal zijn de delen van die wortels in de pot nog goed.
Succes!

ma, 24/01/2005 - 20:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat koel zetten om bloeiaanzet te krijgen is een kwestie van een tiental dagen! Je moet die plant nadien wel weer warm zetten. Anders ligt de plant al zijn energie in overleven te steken.
De bovenste wortels zijn de jongste, en dus de voornaamste!

Eerst en vooral warm en liefst eenbeetje luchtvochtig. Bij mij thuis, is dat op de vensterbank in de keuken net boven het vergiet. Als vrouwke de patatjes afgiet krijgt de plant een lekkere warme en vochtige luchtstroom. Blijkbaar iets wat hen goed bekomt. Ik noem de keukenraam mijn ziekenboeg!

Groetjes,
Phal
www.pnporchids.be

ma, 24/01/2005 - 20:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

ja ik zal ze terug op de keukenraam zetten en de volgende keer dat ik water geef nog eens voeding geven, dit is inmiddels toch al een maand of 3 geleden. Is er nog iets anders dat ik kan doen voor de plant?

di, 25/01/2005 - 21:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik heb ontdekt wat de plant heeft! Hij heeft wortelrot! Wat kan ik hier tegen doen? Dringend!

vr, 28/01/2005 - 23:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hier is het belangrijkste de plant te verpotten.
Haal hem uit de pot. Snij alle rotte delen weg.
Verdun 'javel', 'bleekwater' of hoe U het ook noemt. (ik begrijp dat deze termen die in België erg gebruikelijk zijn in Nederland minder in gebruik zijn!) Of haal in een speciaalzaak een ontsmettingsmiddel. en was de plant er goed mee af.
Haal een goed doorlatend mengsel om weer op te potten. Je hebt duidelijk een 'te' natte hand, dus gebruik grove schors, wat houtskool en wat sphagnum mos. Leg onderaan wellicht wat stukjes piepschuim, voor een goede drainage.

Laat de wonden goed opdrogen voor je terug oppot. (Een uurtje laten drogen. Of gebruik als oud huis en tuin middel wat tot gruis geplet houtskool om de wonde te ontsmetten en af te dichten.

Pot dan op, zet de plant in een niet te grote pot en wacht een drietal dagen voor je voor het eerst water geeft!

Als je dezelfde pot gebruikt. Was hem goed uit als het een PVC pot is, ontsmet hem en droog hem eerst goed uit. Als het een kleipot is, doe liever niet te veel moeite en gebruik een andere. Schimmels zitten goed vast in zo'n pot. Vroeger ontsmette de kwekers in het Gentse hun stenen potten in een oven. tegenwoordig is het gebruik van kleipotten bij beroepskwekers buiten gebruik geraakt.

Hopelijk ben je hier een eind mee op weg gezet.
Groetjes,
Eén van de Patricken
www.pnporchids.be

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag