phalaenopsis

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 09/05/2007 - 23:24
nigella

phalaenopsis

Was vandag bij de orchideënkweker die mij bezwoer de phalaenopsis geen mest te geven. Gaat ie minder bloeien volgens hem.

wo, 09/05/2007 - 23:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Geen mest is wel heel erg weinig. Orchideeen zijn sowieso hongerkunstenaars: groeiend op een tak in de lucht krijg je niet veel te eten. In geval van twij-fel kun je beter weinig mest geven. Vaak wordt gesteld: halve dosis half zo vaak (ten opzichte van "gewone" kamerplanten) maar dat is nog steeds aan de rijkelijke kant. Vergis je liever in te weinig dan in te veel.
Het belang van mest voor siergewassen wordt schromelijk overdreven, veel planten reageren op een groot mestaanbod door harder te groeien en niet door harder te bloeien! Leuk voor de kweker (en voor de mestverkoper cq tuincentrum) maar minder voor de tuinliefhebber. Bedenk dat je alleen maar hoeft aan te vullen wat verloren gaat. Planten binnenshuis staan in een heel klein potje t.o.v. wat ze buiten zouden hebben, dus daar is enige bemesting wel aan te raden, zeker bij sterke groeiers zoals b.v. bananen. Voor orchideeen geldt dat niet/minder: die hebben het in de natuur ook al niet ruim.

Ruud

wo, 09/05/2007 - 23:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zelf geef ik ook héél weinig mest aan de Phalaenopsis.

Alles hangt ook af welke mest je geeft.
Op de verpakkingen staat het NPK vermeld.
N staat voor stikstof en is voor de bladontwikkeling.
P staat voor forfor en is voor bloeiende planten
K staat voor kalium en is goed voor de wortelgroei.

Als je steeds meststof geeft met een hoog stikstofgehalte gaat de Phalaenopsis te veel blad maken en te weinig bloemen, dus wanneer er bloemtakken gevormd worden geef je een meststof met meer fosfor en minder stikstof.

vrgr

do, 10/05/2007 - 02:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nigellainfo-icon; heb je aan die orchideeenteler gevraagd of hij z'n planten ook niet bemest?

vr, 11/05/2007 - 17:03
sanne1985

Het lijkt mij dat 'Pokon' er niet voor niks is.
Voor andere planten gebruik je toch ook mest? En waarom zouden die er wel beter van gaan groeien en bloeien en een orchidee niet?

vr, 11/05/2007 - 19:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zolang je je houdt aan: 1/3 van de concentratie die je aan andere planten zou geven, is er niets aan de hand. Telers gebruiken ook meststoffen.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag