plakbeestjes op onderkant bladeren.

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 29/05/2011 - 00:40
angjira60

plakbeestjes op onderkant bladeren.

ik heb op de onderkant van de bladeren van mijn orchidee iets zitten wat heel veel plak veroorzaakt. zowel op de bladeren als alles eromheen.Ik heb al zoveel mogelijk weggehaald met een nat papiertje, maar het komt steeds weer terug. Ik kan ook de bladeren niet zoveel optillen, anders breken ze af. Wat is dit, en hoe kan ik het beter bestrijden?

zo, 29/05/2011 - 01:54
Tippi

Volgens mij gaat het hier over overtollige suikers van de plant. Als de plant
het zo naar zijn zin heeft, scheidt hij overtollige suikers uit aan de
bladeren en op de stengels. In het Engels wordt dit soms ook Happy Juice
genoemd :) 't is ook lekker, heel zoet natuurlijk! Uiteraard pas proeven als
je zeker bent dat het toch geen besmetting is! (maar ik gok echt op de
suikers)

zo, 29/05/2011 - 02:06
RdB

Zijn het druppeltjes of zie je echt beestjes? Plaats er anders eens een foto van,

Ruud

zo, 29/05/2011 - 11:27
Manuela123

Hoi,

Naar mijn mening zijn het druppeltjes van overtollige suikers
die de plant afscheid,die kun je wel wegnemen maar het zal zich gewoon opnieuw blijven aanmaken,het is juist een heel goed teken
een teken dat de plant het goed naar zijn zin heeft,je zult er dan ook
voor beloond worden in de vorm van nieuwe bloemstengels...
plaats maar eens een foto?

Liefs Manuela.

zo, 29/05/2011 - 17:52
angjira60

ik heb alle bladeren nu schoongemaakt, dus een foto maken heeft nu weinig zin. IK heb zelf niet het idee dat het alleen maar suiker van de plant is. Want ook rondom de plant op de vensterbank ligt een waas van plak.En onder op de bladeren zit een soort van 'organisme'wat lichtelijk doorzichtig is, en kleverig, en een donker puntje van binnen.De orchidee gaat inderdaad wel weer volop bloeien, dus dat is wel oke.

zo, 29/05/2011 - 18:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dan heeft de plant last van dopluis. Met een wattenstaaf zoveel mogelijk weghalen.

ma, 30/05/2011 - 11:47
usitea

Hallo,

dit is zoals reeds vorige persoon schreef,schild of dopluis.
Scheidt een plakkerige zoet stof af,vooral phalaenopsis is hier zeer gevoelig voor en op welke wijze is nog niet bekend, planten ze ze zich razendsnel voort.Je vindt ze op bladeren(vooral onderkant,stengel en bloemaanzet.Die verdoemde beestjes passen zich kwa kleur aan van wit tot donkergroen.Pahalaenopsis krijgt miniscule kleine zwarte stipjes op de bloem en later heb je prijs(bloem wegsnijden).Op de 27 jaar dat ik met orchiedeeën bezig ben als hobby,slechts één produkt helpt daadwerkelijk nl.CONFIDOR van Bayer,volg de bijsluiter.Sproeien gaat, maar is oppervlakkig(bereikt niet onderkant v/h blad)doe de opgegeven hoeveelheid in gietwater,gans het systeem v/d plant neemt het dan op,na 14 dagen nog eens herhalen,zouden dan weg moeten zijn.Geef wel eerst water zodat het medium nat is en de oplossing alzo niet wegloopt.
Hou alle orchideeën uit de buurt van camellias,hortensia en laurierplanten of boompje,zijn ideeale dragers van schildluizen.
Wij hadden ver achter in de tuin een laurierboom tot we vaststelde dat deze grijsgroen v/d schildluizen was,ook hortensie bloemen, binnen in een bokaal gelegd(oogt mooi,met diverse kleueren)na 2 dagen tientallen beestjes op het glas,wellicht door warmte en het verdrogen van de bloemen.
In de VS verkoopt men een soort olie tegen deze,maar helpt niet of nauwelijks,is ook hier verkrijgbaar,kwekers raden het evenwel af.Confidor is verboden in VS(verkoop).

Groetjes,
Yves

ma, 30/05/2011 - 21:39
angjira60

heel erg bedankt voor de reakties. hier heb ik wat aan!

ma, 30/05/2011 - 22:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Is Confidor wel in de normale consumenten handel te verkrijgen?
Volgens mij niet, Admire N heeft wel dezelfde werkzame stof en is in de normale handel te verkrijgen.

Alexander

di, 31/05/2011 - 10:38
usitea

Hallo Alexander,

indien je in het vlaamse land woont,ieder tuincentrum dat meststoffen,bloemengrond,produkten anti-mier enz,enz, verkopen confidor.
Hier heeft HUBO dit produkt in kleine en grote verpakking,eveneens bloemencentra met verkoop van bloempotten,kamerplantenmest hebben dit.

Groetjes,

Yves

di, 31/05/2011 - 18:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Yves,

ik woon in de lage landen (en zie het niet direct in de tuincentra liggen, of heb niet goed gekeken), ik weet niet waar de OP woont.

Alexander

wo, 01/06/2011 - 10:27
usitea

Alexander,

stuur je mailadres naar mij usiteaatgmail [dot] com,heb scan van verpakking gemaakt en stuur deze dan door.We zien dan wel verder.

Yves

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag