Rare vlekjes op oncidium bladeren

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 16/07/2012 - 13:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Rare vlekjes op oncidium bladeren

Hoi,

een hele tijd terug heb ik een vraag gesteld over een orchidee die ik gekregen had en geen idee had hoe het plantje heette. Achteraf bleek het te gaan om een Oncidium Sharry baby die in een slechte pot met een slecht grondmengsel zat.
Bij wijze van experiment (het ging toch al slecht met het arme ding) heb ik een grote beslagkom gekocht bij de Xenos, deze gevuld met hydrokorrels, bovenop bark en een stuk druivenhout. Ik dacht daarmee zijn natuurlijke habitat een beetje na te bootsen. Aangezien de kom nooit al te koud staat, verdampt het water in de kom en is de luchtvochtigheid goed in orde.

Later heb ik er nog 2 Dendrobiums bij geplant. Ook met deze stumpers ging het slecht. Uiteindelijk denk ik dat ze alledrie hun plekje wel gevonden hebben. Ze hebben goed uitziende wortels en zowel de oncidium als de dendrobiums hebben scheuten ontwikkeld. Jeej!

Nu krijgt de Oncidium echter vreemde vlekken op het blad. Heel erg zonde en met de omschrijvingen van de NOV kom ik niet ver aangezien bruine vlekken zo'n beetje alle oorzaken kunnen hebben. Vandaar dan ook dat ik jullie hulp in roep.

Kunnen jullie op basis van deze vlekken iets zeggen over een mogelijke oorzaak?

oh, in de kom leven ook beestjes. Klinkt enger dan het is, het lijken hele miniscule fruitvliegjes. Ze zitten er al tijden in, al veel langer dan dat de plant vlekjes heeft. Ik verwacht dan ook niet dat dit oorzaak/gevolg is.

Bedankt!

Rare vlekjes op oncidium bladeren
ma, 16/07/2012 - 13:38
AstridM

De vorige foto is hoe de plant bloeit. Deze foto is hoe hij nu gepot is.

Rare vlekjes op oncidium bladeren
ma, 16/07/2012 - 13:39
AstridM

en dit zijn de vlekken

Rare vlekjes op oncidium bladeren
ma, 16/07/2012 - 14:00
bjorn

die kleine vliegjes komt door dat het vochtig staat..
de bruine plekjes op blad kan zijn door water of door een virus.
maar is het op 1 blad of de gehele plant?
houdt hem eerst eens wat droger..

ma, 16/07/2012 - 14:24
AstridM

Bedankt! De vlekken zitten op enkele bladeren, maar zag dat er zich meer aan het ontwikkelen zijn. Ik zal m tussen het watergeven in, goed laten opdrogen.

ma, 16/07/2012 - 18:52
birdwatcher

als er geen gaten n die kom zitten gaat het toch fout

wo, 18/07/2012 - 08:35
AstridM

waarom gaat het dan toch fout? in principe zit er 15 cm tussen de orchideewortels en de bodem, waardoor deze niet in het water staan met hun pootjes.

wo, 18/07/2012 - 16:47
Antoon1

Dag Astridm.

Als het overtollige water niet uit de pot kan bij een orchidee heb je echt heel veel kans op schimmels en rottingsverschijnselen in eerste instantie aan de wortels.
Zoals jij omschrijft zul je dus niet aan de opervlakte van de pot zien dat de bark het overtollige water continu optrekt naar boven waardoor de wortels tussen de gietbeurten door niet genoeg op kunnen drogen, wat toch echt nodig is bij een orchidee.
Zoals jij verteld heb je dus echt wel kans op schimmels aan de wortels en via de wortels in de plant zelf.
Waar heel misschien de vlekken en gaatjes in het blad wel misschien de oorzaak van zou kunnen zijn.
Maar zou ook een virus kunnen zijn.
Is geen kritiek van mij maar misschien heb je hier wat aan.
Succes.

Gr.

za, 21/07/2012 - 12:23
AstridM

Hoi,

bedankt voor de uitleg.
Ik heb in het midden een sateprikker gestoken tot op de bodem. Als die helemaal droog is, wil ik pas weer water gaan geven. Hopelijk is dat een manier om te checken hoe vochtig ze staan.

Nogmaals bedankt!

Astrid

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag