Vanda Orchidee

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 20/05/2004 - 22:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vanda Orchidee

Sinds jaren ben ik een orchideëenliefhebber, ik heb er dan ook een dertigtal in huis staan ! Een van de mooiste orchideëen vind ik de Vanda ( coeurulea ), maar die krijg ik hier niet gekweekt. Al tweemaal heb ik mij zo een orchidee gekocht en al tweemaal is ze kapotgegaan. Nochtans besproeide ik ze dagelijks en hing ze ook op een heel lichte plaats. Eer ik weer een nieuwe plant koop zou ik graag willen weten wat ik toch verkeerd doe. Weet er iemand raad ?

vr, 21/05/2004 - 00:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,

Eerst zou ik iets willen weten.
Kweek jij in huis of in een kas/serre?

Karen

vr, 21/05/2004 - 21:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb orchideëen in huis maar ook op hydrocultuur en buiten heb ik pleione formosana staan, dus eigenlijk heb ik ze een beetje overal staan ! Mijn Vanda hing wel binnen ( aan het keukenraam ) !

vr, 21/05/2004 - 21:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ergens las ik dat iemand Vanda's hield door om het wortelgestel een plastic zak met water te hangen. De wortels moeten natuurlijk niet in het water hangen, want dan rotten ze weg. Ik denk dat de zak aan het mandje van de wortels bevestigd zou moeten worden en dat er een flinke scheut water in moet. Aan de bovenkant kan de zak evt onder de bladeren een beetje dichtgebonden worden, zodat de luchtvochtigheid rond de wortels hoog blijft. Misschien werkt het. De uitvinder van deze methode schreef er ooit over in het blaadje van de NOV. Succes en groeten!

za, 22/05/2004 - 01:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hey Vandaman,

Vanda's behoren niet tot de soorten die in de huiskamer echt succesvol gekweek worden. De meeste hebben nood aan een zeer hoge luchtvochtigheid, aan veel luchtbeweging (wat gewoonlijk niet samen gaat) en vaak aan iets gematigdere temperaturen.
Ik schreef er ooit ook iets over in het NOV-blad.
De man die Vanda's in de huiskamer kweekte ontmoette ik ooit. Hij had toen zo'n plant bij. Sphagnum in een zak, klets nat om de wortels gebonden, de zak groen aangeslagen van de algen en op zijn plaats in de huiskamer eronder een schaal om het lekken van de zak op te vangen.
Bloem had hij, maar zo mag ik niets in de huiskamer etaleren...

In de koude kas kweek ik succesvol Vanda tricolor, Vanda densoniana en een Mokaria. Verder heb ik zelf geen echt mooie succesplanten binnen die groep.

Groetjes,
Eén van de Patricken (Phal) https://tinyurl.com/y4hgcezw
PS op onze site zitten ook enkele plaatjes van Vanda's bij de § species

za, 22/05/2004 - 01:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,

Nu zal ik mijn manier van Vanda kweken voor je op papier zetten.
Ik heb 7 Vanda´s en 2 mokara´s, plus 2 renathera´s En die kweek ik op de grofste bark die er te vinden is. Maar niet in de huiskamer maar in de badcel.
Ik heb een badcel met een venster op het zuiden op deze wijze houd ik een prima luchtvochtigheid % met perfect licht inval.
Ik moet zeggen, dat ik niet met alle volledig succesvol ben, er willen er 2 enkel maar groeien, maar niet bloeien.
(Dat lukt ook vast wel, ze hebben gewoon wat meer tijd nodig).
Je zou als jouw badcel er geschikt voor is, dit eens kunnen proberen.

Groet,

Karen

za, 22/05/2004 - 02:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Karen,

Ik zou het eventueel kunnen proberen in de badkamer ( met kunstmatig licht dan, want ik heb geen venster in mijn badkamer ). Ik heb een bambou plant in de badkamer staan en die doet het uitstekend !

za, 22/05/2004 - 13:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi,

Indien je geen zonlicht in je badkamer hebt, voorzie ik dat het niet zo 1 2 3 gaat lukken, of je moet er een daglichtlamp 20 cm boven hangen. Maar zelfs dan is het garantie tot de voordeur.
Een vanda moet echt heel licht gekweekt worden, ik heb een 4 tal Vanda´s op mijn website staan (https://tinyurl.com/y252565o) kijk daar maar eens welke temp en licht behoefte ze nodig hebben.
Dan zal het je duidelijk worden dat een donkere badkamer er niet voor in aanmerking komt.

Groetjes,

Karen

zo, 23/05/2004 - 13:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Allemaal bedankt voor jullie reacties het heeft me goed vooruit geholpen. Ik heb nog één belangrijke vraag. Mocht ik mij een nieuwe Vanda aanschaffen wil ik toch zeker zijn dat ik hem de juiste verzorging geef, daarom vraag ik me ook nog af of ik hem gewoon kraantjeswater mag geven of geef ik hem het liefst van al regenwater ? En hoeveel keren per maand geef ik hem het best vetstoffen ?

Groetjes, Catherine

zo, 23/05/2004 - 14:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Catherine,

Als je bij de NOV (nederlandse orchideeën vereniging) op de site kijkt, staat er werkelijk perfect hoe je Vanda´s het beste kan verzorgen.
https://tinyurl.com/yyobevp7

Daar staat sowieso veel informatie waar een beginnende/gevorderende orchideeën verslaafde veel aan heeft.

Groetjes,

Karen

ma, 24/05/2004 - 19:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Karen,

Bedankt voor de link naar de orchideëensite, heb alles over Vanda gelezen. Ik denk dat ik nu helemaal klaar ben om een nieuwe plant aan te schaffen. Ik laat jullie nog zeker weten of ze het ditmaal overleeft !

Groetjes, Catherine

wo, 28/07/2004 - 21:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb zelf diverse soorten gewoon in de huiskamer staan en ze bloeien regelmatig. Ik heb de planten in een zogenaamde roodstenen rozenpot geplaatst en aan de bovenzijde opgevuld met spagnum. Zelf zet ik de Vanda's tweemaal per week gewoon onder de kraan en maak de luchtwortels goed nat. Dit werkt voor mij perfect. Voor bemesting gebruik ik gewoon regenwater, als het regent zet ik de Vanda's lekker in de regen.

Onderwerp gesloten