Verpotten Phalaenopsis

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 23/05/2005 - 13:13
CorbaDesign

Verpotten Phalaenopsis

Hallo

Ik heb nooit groene vingers gehad en veel planten leefden niet lang bij mij. Eigenlijk lukt het me het laatste jaar om eindelijk planten in leven te houden.

Ik heb al enige tijd (sinds eind vorig jaar of zo) een Phalaenopsis staan. In de eerste instantie ging het niet goed met de verzorging en vielen de bloemetje er binnen een week of zo al van af. Sommige waren zelfs nog maar een knop.
Na zoeken op het internet is het mij gelukt om mijn Phal toch weer wat leven in te blazen. Hij heeft nu al 2 nieuwe bladeren gekregen en in de stengel (die ik niet afgeknipt had) ontwikkelen zich 2 nieuwe stengels. De ene is nog maar een "knopje" en de andere is toch al een paar cm lang.

Nu is het zo dat een stel (die ik kan zien) worstels helemaal verdord er uit zien (mogelijk verrot?). Daarom dacht ik dat het mogelijk tijd werd om mijn Phal te verpotten. Daarover heb ik enkele vragen.

Moet ik wachten tot de nieuwe stengels volgroeid zijn en gebloeid hebben (en weer uitgebloeid zijn) voor ik mijn Phal kan verpotten?
En moet ik die verdorde wortels laten zitten of moet ik die weg snijden?
En als ik ze moet verwijderen hoe pak ik dat dan aan?

Ben inmiddels helemaal verknocht geraakt aan mijn Phalletjes. Heb er sinds afgelopen donderdag een bij gekregen en die staat volop in bloei.

Ik heb nog een andere vraag. Ik heb begrepen dat er op je orchidee een keiki kan komen. Gebeurd dat altijd of moet je maar net geluk hebben dat jouw plant er een voortbrengt. Het lijkt me namelijk heel leuk een kindje van mijn plant te hebben. Want het liefst wil ik een heleboel orchideeën hebben, maar ik vind ze zo duur om aan te schaffen. :(

Groetjes
Corina

ma, 23/05/2005 - 13:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Corina,

De dooie (lichtbruine) wortels die uit de pot zijn gegroeid mag je met een gerust hart afknippen.Ik raad je aan dan pas de plant te verpotten als de bloemen uitgebloeid zijn.Het gebeurt niet altijd dat er een keiki aan de bloemstengel groeit.Afwachten dus.
De aanschaf van orchids is een dure grap. Ik weet niet waar je woont,maar ik kan je goedkoop aan phallen en paffen helpen . Zie onder Koop/verkoop op onze site.Hoe je moet verpotten kan je ook op onze site vinden (en nog veel meer!
Ik hoop dat ik je wat op weg heb geholpen? Heb je (nog) vragen stel ze gerust.Sukses!

Groetend,
Jan .

di, 24/05/2005 - 13:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor je reactie op mijn vragen.
Ik zal rustig afwachten tot mijn Phal helemaal is uitgebloeid en hem daarna verpotten.

Jammer dat het krijgen van een Keiki een kwestie van mazzel hebben is. Het zou wel leuk zijn als zoiets standaard gebeurde en je op die manier je verzameling uit kan breiden. Maarja aan de andere kant zit je dan wel met allemaal dezelfde planten. En een beetje variatie (in kleur) is toch ook wel leuk.

Ik woon in Zevenbergen (ligt in de buurt van Roosendaal en Breda) en dat is zo'n uithoek (vind ik dan) dat je weinig plantenwinkels hebt zodat ze de prijzen voor alle planten (en vooral voor de orchideeën) lekker hoog kunnen maken.

Ik heb nog een vraagje. Hoe lang duurt het ongeveer voor een nieuwe stengel volgroeid is en gaat bloeien.

Groetjes
Corina

di, 24/05/2005 - 13:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Oeps was nog even wat vergeten te vragen. Je hebt het over jouw website. Wat is het adres van die site?

Groetjes
Corina

wo, 25/05/2005 - 13:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Corina,
De naam van onze site is: https://tinyurl.com/y6yyr7y6

Hoe lang het duurt voordat de bloemstengel weer in de bloei is ,hangt natuurlijk af onder welke omstandigheden je plant ""opgroeit"Reken maar op 1 jaar. Sukses en...geduld!.

Groetend,
Jan Dekker.

do, 26/05/2005 - 10:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hai Jan

Bedankt voor je antwoorden. Ik zal dus heel erg veel geduld moeten hebben en dat zal niet meevallen. Elke dag kijk ik namelijk tig keer naar mijn orchideetjes om te kijken of (en hoever) er veranderingen zijn.

Je zegt dat je Phallen en Paffen verkoopt. Hoe zit een Paf er eigenlijk uit?
En de Phallen zijn die allemaal hetzelfde of heb je daar ook verschillende soort van.

Is het mogelijk dat jij planten verstuurd?

Groetjes
Corina

vr, 27/05/2005 - 00:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Corina,

Planten verstuur ik in beginsel niet ( beschadigingen!) .
Het zijn volwassen phallen,die al een bloemstengel hebben.Maar ook zonder bloemstengel. Paffen zijn paphiopedilums. Ze zien er uit als phallen,maar dan met een smaller blad,gestippeld(gemarmerd) of zonder stippels.Kijk ook eens op onze site onder Oechidee van de maand maart 2004.
Ik hoop je weer wat wijzer gemaakt te hebben.
Sukses!.

Groetend,

Jan Dekker.

vr, 27/05/2005 - 09:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hai Jan

Jammer dat je geen planten verstuurd. Ik zal dus moeten wachten tot ik ooit bij jou in de buurt kom en dan langs komen voor een paar plantjes. Ik heb helaas geen rijbewijs anders zou ik wel gewoon een keertje langs komen, maar een paar uur in de trein moeten zitten voor enkel het kopen van wat plantjes vind ik nogal wat. ;)

Toen ik vroeg naar jouw Phallen bedoelde ik eigenlijk hoe ze er bloeiend uit zien. Ik heb inmiddels wel geleerd dat er veel verschillende soorten Phallen zijn.
Ben er gisteren achter gekomen dat een van mijn Phallen (heb er 2 ;)) een Dtps. Sogo Manager 'Crownfox Sunglow' is.

Die heeft overigens 2 stengels met daarop op het moment op elke stengel 4 bloemen en 3 knoppen. Dus in totaal kunnen daar 2 keer 7 bloemen op de plant komen. Is dit een standaard aantal voor mij plant en zal hij in de toekomst enkel dat aantal bloemen krijgen of is het mogelijk dat er ook meer bloemen aan komen? En zoja moet je daar nog wat voor doen?

Verpotten Phalaenopsis
vr, 27/05/2005 - 21:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Corina,

Misschien kom je wel ooit eens in het mooie Zuid-Limburg ?

Of je ""dubbeltakker"' ooit weer een dubbele tak krijgt,daar ben ik niet helemaal zeker van. Het is wel zo dat het normaal is dat er wel 14 bloemen aan kunnen komen.Veel sukses met je mooie hobby!

Groetend,
Jan.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag