Verrotte wortelpuntjes onder oud verwijderd blad v orchidee?

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 02/03/2019 - 13:54
Groene knopjes

Verrotte wortelpuntjes onder oud verwijderd blad v orchidee?

Hallo allemaal,

Ik heb hier zoveel goede tips langs zien komen en ben vanochtend beter naar twee orchideeën gaan kijken. 

Rondom de stam van de orchideeën zit, zat nog wat oud hard geworden blad. Ik dacht altijd dat dat niet verder er afgehaald hoefde te worden. 

Nu zie ik dat beginnende wortels verrot zijn? Overal zwarte puntjes. Wortels die geen kans hebben gekregen?

Twee wortels hebben zich er bovenuit geworsteld en zijn met een scherpe hoek over het blad(dat ik net heb weggehaald) naar beneden gegroeid.

Hoe en wanneer halen jullie oud blad eraf? 

En na de bloei zal ik de ene orchidee verpotten. Zou ik dan tot het begin van het onderste blad de plant in de bark zetten?

Heel graag jullie hulp, ik kan nog veel leren.

PS: wat betekenen scheuren in het blad? Alle vier orchideeën hebben scheuren, door het midden of van buiten naar binnen. 

za, 02/03/2019 - 18:12
GreenConnection

Afstervend blad haal je pas weg als het volledig bruin is. Het breekt dan gemakkelijk af. Verpotten doe je inderdaad dieper, tot het onderste blad net boven de grond zit. Het scheuren van het blad kan worden veroorzaakt door te veel voeding of teveel zonbestraling.

wo, 06/03/2019 - 20:04
GreenConnection

@Groene knopjes: mee eens?

wo, 06/03/2019 - 21:01
Groene knopjes

Hallo, ik ben er weer bij. Sorry voor de late reactie! Dank voor de uwe!

Voeding heb ik kortgeleden gekocht, nog niet gebruikt. Zonlicht of intens licht is mogelijk de reden voor de scheuren in het blad. Het is mooi weer geworden en heb na uw suggestie, nu tijdelijk bakpapier tegen het raam geplakt.
Straks bij het verpotten zal ik de plant tot het onderste blad wegzetten. Dat moet dan echt een hele diepe pot worden... maar dat iele stammetje ziet er ook niet uit..
Ik heb de restanten van de bladeren uiteindelijk met een pincet van de stam getrokken. Ik vond dat ik behoorlijk kracht moest zetten. Ik zal de volgende keer nog langer wachten met het verdorde blad weghalen.
Bij sommige zwarte puntjes, kon ik het zwart wegschrapen en bleek dat de wortel nog niet afgestorven was, maar groen! Sommige wortelpuntjes zijn eenvoudig volledig verpietert.
Ik wacht af of de groene nw ontdekte wortels opnw gaan groeien.

wo, 06/03/2019 - 21:12
GreenConnection

Een diepe pot zal niet nodig zijn. Vaak is het onderste stuk van de stam al afgestorven en eenvoudig weg te knippen. Feitelijk zet je de plant dan wat dieper in de pot.

Reactie toevoegen

Forum afbeelding
Meer informatie
  • Bestanden moeten kleiner zijn dan 10 MB.
  • Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
  • Afbeeldingen worden passend gemaakt binnen: 800x800 pixels.
E-mail verificatie
Uw bericht wordt zonder verificatie niet getoond. Bestaande e-mailadressen van gebruikers worden niet geaccepteerd.
Er wordt een e-mail gezonden naar het e-mailadres die u hieronder invult. Klik op de in de e-mail vermelde verificatie link. Uw reactie zal worden gepubliceerd nadat u op de link in de e-mail heeft geklikt en daarmee de verificatie afrond.
Uw e-mailadres wordt niet openbaar en wordt alleen gebruikt voor de validatie op deze site.

Wilt u meer controle over de berichten die u toevoegt aan groeninfo.com - bijvoorbeeld geïnformeerd worden over nieuw geplaatste reacties bij uw bericht - raden wij u aan eerst een account aan te maken en in te loggen voordat u een bericht plaatst.
Account aanmaken | Inloggen

Gebruik minimaal 3 karakters voor de publicatienaam Alle berichten met bovenstaand e-mailadres worden gepubliceerd met de publicatienaam. Dit is een verplicht veld als het e-mailadres voor het eerst gebruikt. Laat leeg als u de publicatienaam wilt gebruiken welke u op een eerder moment heeft ingevoerd bij dit e-mailadres.