vliegjes in orchidee

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 22/11/2006 - 12:20
zibro

vliegjes in orchidee

Bij mijn phaleonopsys zijn vandaag de laatste bloemen afgevallen en ook een pas ontwikkeld bloemknopje. De bloemen zijn beginnen vallen een paar dagen nadat ik de orchidee in nieuwe grond heb gezet. Nu heb ik de laatste dagen al gemerkt dat er veel kleine vliegjes rond en in de plant zitten. Ze lijken nog het beste op heel kleine fruitvliegjes. Ik dacht eerst dat het fruitvliegjes waren maar dat lijkt me straf.
Zou het afvallen van de bloemen te maken kunnen hebben met de vliegjes? De blaren zien er nog goed uit.
Nu heb ik vandaag gezien dat die vliegjes ook bij mijn dendrobium beginnen te komen?
Is dit een ziekte en indien, hoe te verzorgen?

wo, 22/11/2006 - 13:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

De vliegjes (kan ook varenrouwmug zijn) kan je bestrijden met plantaardige insecticide. Regelmatig even spuiten tot ze weg zijn. De planten droger houden, ze houden van warme vochtige omstandigheden. Vleesetende plantjes tussen de orchideeën kan ook helpen.
Schaaltjes en buitenpotten regelmatig ontsmetten.

vrgr

do, 14/12/2006 - 09:41
diafragma

Ik heb ook wel eens van die kleine vliegjes (inderdaad net fruitvliegjes) rond sommige orchideeen hangen. Volgens mij zijn ze niet echt schadelijk en ik denk ook niet dat de bloemen en bloemknop daardoor zijn afgevallen. Zal eerder door het verplanten tijdens de bloei komen. Ik zou altijd wachten met verplanten tot de plant is uitgebloeid.

Onderwerp gesloten