Welke Paphiopedilum ??

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 29/12/2008 - 14:26
Jen

Welke Paphiopedilum ??

Hoi iedereen,

Ik heb zo een 2 jaar geleden een paphiopedilum gekocht waarvan ik de naam niet weet. Het etiket was van het potje verwijderd. De plant had toen 2 stengels met aan elke stengel 2 bloemen ( in 1 scheut van de plant ). Na enkele maanden waren de bloemen uitgebloeid en heb ik beide stengels weggeknipt zoals aangeraden wordt. Ondertussen is de plant ongelooflijk hard gegroeid. Nieuwe wortels aangemaakt + nieuwe scheuten + nieuwe bladeren. En hij blijft maar nieuwe bladeren aanmaken en groeien. Grootste blad is nu zo een 33 cm lang + het tegenooverstaande blad zo een 30 cm. Dat maakt dus een plant van zo een 63 cm breed. En hij blijft maar nieuwe bladeren aanmaken en groter worden. Maar geen bloemstengels !
Kan iemand mij zeggen of ernaar gokken wat voor plant ik misschien zodat ik hem de juiste verzorging kan geven. Aangezien hij geweldig groeit zal ik het zo slecht wel niet doen maar ik zou wel graag er nog eens bloemen aan zien komen.

Welke Paphiopedilum ??
ma, 29/12/2008 - 15:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoogst waarschijnlijk een hybride en daar zijn er duizenden van. Voor een goede link over de verzorging zie: https://tinyurl.com/y2uwb4p9 van de Vlaamse orchideeen vereniging. Helaas schrijf je niet hoe je hem nu verzorgt dus is het moeilijk te zeggen of je wat fout doet. De planten waarderen een verschil tussen dag en nacht temperatuur, overdag niet al te gek warm. Voor de bloei is een periode van verhoogde temperatuur (d+n) soms bevoorderlijk. Een andere mogelijkheid is teveel stikstofrijke mest, dus NPK warvan het eerste getal hoger is dan de andere twee b.v. 10:5:5.

Ruud

ma, 29/12/2008 - 16:29
Jen

Thx voor het snelle antwoord al,

Ik geef hem 1 keer in de week water op een vaste dag. Giet er water door en laat hem uitlekken alvorens terug in de bloempot te zetten..
Bemesten doe ik in de lente en de zomer 1 tot 2 maal in de maand met orchideemeststof.
Voor de rest besproei ik hem regelmatig met wat water.Hij staat gewoon in de woonkamer mer overdag temp van 20 a 21 °c en s nachts rond 16 a 17 °c.

ma, 29/12/2008 - 17:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Lijkt me niets mis mee. Mogelijk is de plant erg jong (en dus klein) in bloei geforceerd voor de verkoop. Nu krijgt hij de kans normaal uit te groeien en doet dat ook. Als de plant volgroeid is zal hij wel weer bloeien.

Ruud

ma, 29/12/2008 - 20:23
Jen

Bedankt

Ik zal er dus nog wat geduld mee hebben en hem gewoon blijven verzorgen zoals ik nu doe. En we zullen wel zien wat er nog van gaat komen.

Groetjes,
Jen

ma, 29/12/2008 - 22:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Geduld, plant ziet er gezond uit en zal ooit wel weer bloeien, maar kan gemakkelijk 2 jaar wachten.

vrgr

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag