Afvallende bessen

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 12/06/2012 - 00:24
Elene

Afvallende bessen

Wij hebben meerdere bessenstruiken in de volkstuin staan: aalbessen, kruisbessen, zwarte bessen, bosbessen, frambozen, blauwe bessen. Sommige staan er al vele jaren, van voor onze tijd, andere pas twee jaar of korter. De paar struiken die we afgelopen herfst zelf hebben geplant hebben turf en mest gekregen in het plantgat. Dat had de kweker aanbevolen.
Jong of oud, allemaal zien ze er heel gezond uit, groeien goed, maar ze vertonen alle hetzelfde euvel: rijkelijk bloeien, heel veel besjes maken en voordat ze rijp zijn vallen er nogal veel besjes af. Die vinden we dan onrijp op de grond. Soms zelfs hele trosjes. Zo zonde. Gelukkig vallen ze lang niet allemaal af, zodat we er nog wel wat van kunnen eten! De zwarte bessenstruik is duidelijk het oudst, hij is het grootst en produceert het best.
Maar ondanks dat er wel wat productie is, vragen we ons toch af: hoe komt dit, waarom vallen de bessen eraf? En kan er iets aan gedaan worden? Met voeding misschien, of op een andere manier (meer/minder) water geven...
Ze staan heel zonnig en licht, in de polder op klei/veengrond in het westen van Nederland. Het is onze volkstuin, we hebben ze niet voor de sier maar voor de bessen...
Uw kennersmening wordt zeer op prijs gesteld.

di, 12/06/2012 - 13:46
rubo

Vreemd verhaal, temeer omdat zowel de oude struiken als de jonge aanplant dit vertonen. Hoe doen de struiken het bij anderen op de volkstuin ?

di, 12/06/2012 - 14:13
Mosmanneke

Net erover want het zijn misschien wel vogels die het doen.

di, 12/06/2012 - 16:27
Elene

Dank u wel voor de reacties. Misschien is het een vreemd verhaal maar toch gebeurt het... Ook als er een net over hangt vallen de bessen eraf. Voor de duidelijkheid nog maar eens: lang niet ALLE besjes vallen eraf. Maar toch wel veel. En het gebeurt vooral met de gladde bessen (zwarte, rode, kruis- en bosbessen.) Veel minder met de frambozen. En het meest met de kruisbessen. We zullen snel een rondje maken over het complex om te zien wat de bessen bij de anderen doen, dat hebben we nog niet gedaan. Ik houd me intusen aanbevolen voor mogelijke oplossingen... Alvast hartelijk dank.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag