bruine plekken/wratten op druivenblad.

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 16/05/2005 - 14:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

bruine plekken/wratten op druivenblad.

Nu mijn druivenstruik weer gaat uitlopen zitten op div. bladen
aan de bovenkant van het blad bruine wratachtige plekken.
Aan de onderkant van het blad zijn de plekken licht bruin/wit,
Wat is de oorzaak hiervan, verleden jaar had ik het ook al.
Ik wacht u antwoord met belangstelling af.

di, 24/05/2005 - 21:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo, ik heb precies hetzelfde probleem. Volgens mij is het een soort mijt of spinnetje. Ik weet het helaas ook niet. Op een blad bij mij zag ik ook een diertje zitten. Ik weet niet of dit toeval is of dat juist de oorzaak is. Ik ga in de gaten houden of je nog antwoord krijgt. Want ook ik ben zeer benieuwd. Succes!

zo, 29/05/2005 - 17:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dit vond ik op internet. Wie weet komt het overeen. site: https://tinyurl.com/y27oaaw4

Galmijt en andere bladaantastingen

Galmijt: Al bij het uitlopen van de kleine blaadjes kan je ze al zien, de gallen of pokken (bulten) die duiden op galmijt. Aan de onderzijde van het blad kan je duidelijk de witte pluizige webachtige plekken zien, die later in het seizoen bruin verkleuren. De volwassen galmijt nestelt zich tijdens de winter in de schubben van de knoppen en de stam en is moeilijk te stoppen. Bij het uitbotten van de knoppen komen de mijten in actie en zuigen aan de bladeren waar zij leven in het draderige weefsel. Hierin worden ook de eieren afgezet. Een volwassen mijt meet 0,16 bij 0,03 mm en is witgroen van kleur.

De beste remedie voor een enkele druivenplant is het plukken van het blad dat is aangetast. Als je er vroeg genoeg bij bent kan je de schade beperken.

Ik heb er ook last van bij mijn glorie van boskoop maar met geduld en wat geluk wordt het met regelmatig wegplukken van de aangetaste bladeren wel minder. Door het aangroeien van de "dieven" blijft er uiteindelijk nog genoeg blad over om de druif voldoende suikers te laten krijgen.

Ik heb laatst nog een artikel gevonden over galmijten. Er wordt hier een biologisch middel voorgeschreven dat helpt en heeft als merknaam Cultura van fabrikant Herba. Het is een middel op basis van etherische oliën. Het ruikt heel sterk naar groentesoep, boenwas en dampo (geen geintje). De bultjes op de aangetaste bladeren gaan niet weg maar op de nieuwe bladeren zullen steeds minder bultjes optreden. De druif gaat hier niet naar smaken of ruiken. Het wordt al jaren in de komkommerteelt gebruikt en is bij de echte tuinderij speciaalzaken en groothandel te verkrijgen.

(foto,s Ton Verhees)

wo, 15/06/2005 - 23:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat is galmijt, zeker weten.
Bespuiten met Bayer spuitzwavel en wegplukken / knippen van aangetaste bladeren liefst in zo vroeg mogelijk stadium

Onderwerp gesloten