frambozen

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 16/10/2004 - 17:47
patton

frambozen

Naast een aantal oude frambozenstruiken zijn dit jaar ineens een hoop nieuwe takken opgekomen; een heus oerwoud! Daar wilde ik er een paar van overhouden en verplanten zodra ze sterk genoeg zouden zijn. Maar nu staan ze sinds een paar weken bijna allemaal in bloei. Om de paar dagen oogst ik nu een hoop frambozen.
Maar ik meende te hebben gelezen dat frambozenstruiken pas in het tweede jaar vruchten geven. Zijn mijn frambozen in de war en 'denken' ze dat ze nu al in hun tweede jaar zitten?
En is het eigenlijk niet te laat om ze na deze oogst nog te snoeien, ivm waarschijnlijk in aantocht zijnde vriesnachten? (De oude struiken die alleen maar in de zomer hebben gebloeid zijn al teruggesnoeid.)

za, 16/10/2004 - 19:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Frambozen moeten gesnoeid worden nadat ze gedragen hebben dus na de zomer en wel tot op de grond. De nieuwe scheuten die dit jaar groeien, dragen dan weer volgend jaar. Bij jou is de boel dus in de war. Of die scheuten volgend jaar zullen dragen is maar zeer de vraag.

di, 19/10/2004 - 01:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo, heb je misschien herfstframbozen? Deze zijn, zoals de naam het al aangeeft, pas in de herfst rijp.
Wat het snoeien betreft, weet ik, dat je gewoon alle oude takken van dit jaar moet afknippen.
Gr Wouda

di, 19/10/2004 - 13:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tja, ik dacht in eerste instantie ook aan herfstframbozen, maar dragen die dan wel al in het eerste jaar? Een herfstframbozen-moederstruik heb ik overigens niet kunnen ontdekken in de tuin, maar misschien heb ik die dan vorig jaar (toen ik hier kwam wonen) over het hoofd gezien en is die dit jaar uitgeput?
In elk geval leid ik uit beide antwoorden af dat ik maar gewoon moet snoeien na de oogst en kijken wat er volgend jaar wel of niet gebeurt. Bedankt voor de reacties!

do, 21/10/2004 - 15:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste,
Frambozen geven steeds nieuwe scheuten naast de oude. Afhankelijk of de plant vruchten draagt op scheuten die hetzelfde groeiseizoen vruchten geven of op die het vorige seizoen werden gevromd spreekt men erspectievelijk van herfstfranbozen en (gewone of zomer) frambozen.
Er zijn ook een aantal herdragende rassen. Deze vormen zeer laat in het seizoen nog vruchten (net zoals wat jij beschrijft). Deze winter hoef je enkel de toppen van de scheuten weg te knippen (dus alles wat bloemen of bessen heeft gegeven). Na de winter zullen de resten van de scheuten dan opnieuw uitlopen en in juni reeds frambozen geven. Na de pluk (begin juli) kan je deze scheuten dan voleldig wegknippen. Ondertussen ontstaan er nieuwe scheuten die laat op het seizoen nieuwe vruchten zullen geven. Een typisch ras is Glen Moy. (kijk eens op onze website https://tinyurl.com/y67my6v8 als je meer ionfo wil over de verschillende rassen/groeitypes)
Geniet ondertussen maar van de verse frambozen!

zo, 20/03/2005 - 15:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Frambozen struiken geven bij mij elkaar jaar voldoende lekkere vruchten. Daarna sterven deze struiken terwijl de nieuwe struiken vanuit de grond reeds voldoende lengte hebben.
Wormen? Vroeger 1 x m et poeder vergif, Volgende jaren en ook nu loop ik er even tijdens de bloeiknop ieder 3 dagen langs en vernieitig slechts een paar kevertjes.

ma, 26/09/2005 - 01:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,
u heeft, net als wij, waarschijnlijk herfstframbozen. Deze geven vruchten op het ditjarige hout, in tegenstelling tot zomerframbozen welke pas op het 2jarige hout vruchten geven.

Wij genieten dagelijks van een leuke hoeveelheid frambozen en er hangen er nog voldoende aan. De struik moet u in december helemaal tot de grond snoeien en u zult in augustus weer van een mooie plant kunnen genieten !

wo, 31/05/2006 - 17:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik wil meer informatie over framboze

wo, 31/05/2006 - 17:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tik op Google in: frambozen.

Onderwerp gesloten