herkennen boom

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 09/08/2006 - 22:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

herkennen boom

Wie kan mij helpen een boom te identificeren die ik gezien heb in het park Oog in Al in Utrecht. Een prachtige 40m plus boom met op het eerste gezicht Tennisballen erin hangen! eenmaal geplukt bleken deze harde (keiharde) vruchten ter grote van walnoten, maar de uiterlijk van een appeltje met algen sterk te ruiken naar citroen! heel bizar. Ik heb inmiddels plaatjes gezien van citroenbomen.. en het lijkt er helemaal niet op.

do, 10/08/2006 - 00:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Kan het een plataan zijn? Google maar eens op : Platanusinfo-icon en kijk of je de "tennisballen" herkent!
Ik weet dat er in dat park vroeger zo'n boom stond.......misschien dus nog wel.

do, 10/08/2006 - 23:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tennisballen, schitterend.

Er is bij mijn weten slechts één boom die onmiskenbaar aan je beschrijving voldoet: Juglansinfo-icon nigra. De Zwarte walnoot.

De tennisballen
https://tinyurl.com/y3epjstr
https://tinyurl.com/yxl5s3l3

qua grootte sterk gelijkend, qua kleur groener.

Binnenin zit dan inderdaad die harde noot, die eigenlijk niet met de blote hand te kraken is en diepe richels heeft. Op doorsnede is die noot hartvormig, precies een uilenkopje dat je aankijkt:

https://tinyurl.com/y3z6pmgn

Het is een Amerikaanse walnoot soort. Het is inderdaad een grote boom. Eigen aan de meeste soorten uit die groep is ook de aangename geur. Jij beschrijft het als citroenreuk. Het is de geur van notelaar, maar dan veel fijner, ja als hetware met citroen verfrist.

Kijk ook eens naar de kenmerkende schors, het grote samengestelde blad, waarvan het eindblaadje vaak kleiner is, of zelfs gereduceerd tot een deelblaadje van bijna niks, soms afwezig.

(Voor de Belgische Dendrologische Vereniging, bereiden we net een studiedag voor over Juglandaceaeinfo-icon, de Notenfamilie, hot item voor mij dus).

grtjs

Jan

vr, 25/08/2006 - 00:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

én?

vandaag nog een 'tennisballenboom' gezien in het Arboretum van Tervuren, en ook dit weekend in Brugge.

Ben wel nieuwsgierig of je het met me eens bent?

Jan

Onderwerp gesloten