kweekbak in zomer

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 08/06/2010 - 23:38
Brecht

kweekbak in zomer

Hallo,

Ik heb een kweekbak ( 1.5 m²) waar ik dit voorjaar vele zaailingen in potjes in heb grootgekregen . Deze bak is nu gevuld met potgrond en ik zou er nu graag wat rechstreeks in planten. Hij staat in de volle zon aan een muur (deksel kan worden verwijderd)

Ik had allereerst gedacht aan komkommers, maar heb wat schrik van de brandende zon. Is dit een probleem?

Eventueel meloenen? Maar brengt dit wel op of is dit veel werk voor enkele smakeloze meloenen?

Daar onze tuin niet echt geschikt is voor blad- of koolgewassen (zware metalen vanuit industrie) en hier enkel vruchtgroenten en peulgewassen veilig zijn, zou ik eventueel ook wel blad- of koolgewassen in deze kweekbak kunnen zetten (goede potgrond). Welke kunnen hiervan in de volle zon in de zomer?

Alle tips ijn welkom.

Alvast bedankt

wo, 09/06/2010 - 11:19
monet

In volle zon kunnen de meeste groenten en fruit. Wel regelmatig gieten. Meloen en pompoen zijn wel planten die flink wat plaats nodig hebben. Daar kom je met 1 a 2 planten wel mee toe denk ik.

wo, 09/06/2010 - 18:18
slakje

hangt er denk ik wel een beetje vanaf welke soort je pompoenplanten zijn ik heb 2 jaar geleden voor het eerst pompoenen gezet en op sommige dagen groeiden de 'stengels' wel 50 cm per dag (ik moest wel een 30l water per dag geven en ze stonden op een half verteerde mesthoop)

do, 10/06/2010 - 00:05
Brecht

Beste,

Pompoen staat al in de tuin. Hoeft niet onder glas en bij vruchtgroenten hoef ik mij niet echt zorgen te maken voor eventuele vervuikling van de grond.

Dus ik zoek ofwel zeer warmteminnende vruchtgroenten die niet te hoog worden (max 30cm) of blad- of koolgewassen die goed bestand zijn tegen de zon.

Iemand ervaringen met komkommers in volle zon?

Gr

do, 10/06/2010 - 15:11
Bushdoctor

Hallo Brecht,

Als ik jouw stukjes lees denk ik dat je je veel te veel zorgen maakt. Zo heb je het over de brandende zon, zware metalen, en meloenen die bij voorbaat al als smakeloos worden betiteld. Als ik je wat mag aanraden: Twijfel niet en ga er gewoon voor. Je zult zien dat je jezelf gaat verbazen met de resultaten.

Alleen heel jonge plantjes zullen problemen met de felle zon hebben, maar eenmaal wat groter gaat alles prima zijn gangetje recht onder die koperen ploert. Oók blad- en koolgewassen. Hoe meer zon, hoe beter! Volgens mij geldt dat juist voor komkommers. Die worden normaal in kassen gekweekt.

Ik weet niet precies wat je bedoelt met de zware metalen, maar ik betwijfel dat ze in grote mate in je grond zitten. Waarschijnlijk is er ooit een verhoogde waarde geconstateerd in de buurt? Dat valt dan toch zeker ver binnen de acceptabele norm. Misschien kun je hierover wat informatie inwinnen bij andere tuinders. Er zijn vast wel wat moes- of volkstuintjes in de buurt? Hoe gaan zij hier mee om?

Je kunt ook overwegen om aan Square Foot Gardening te gaan doen (zie Youtube). Je maakt dan bakken van zo'n 20cm hoog die gevuld worden met een mengsel van compost, cocopeat en vermiculiet. Da's alles wat je nodig hebt voor een succesvol tuintje.

Zorg dat je veel te veel zaailingen maakt en zet gewoon fijn je hele tuin vol. Als iets het slecht doet of verbrand in de zon kun je het altijd nog vervangen door een van je reserve planten.

Veel succes!
Groeten,
John.

vr, 25/06/2010 - 01:10
rubo

Wat ik doe is na half mei het eenjarig spul er uit en sla er in.
Vanaf aug. het 2-jarig spul zaaien en 's winters daar over laten staan (violen, vergeetmenieten e.d.).

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag